Boris Johnson s'acomiada amb dos escàndols sexuals més

Dues dones acusen d'abusos figures destacades del govern mentre Downing Street ignorava les al·legacions

3 min
Protesta contra Johnson dimecres davant de Downing Street.

LondresA setanta-dues hores que es conegui, dilluns al migdia, qui substituirà Boris Johnson a Downing Street, un nou escàndol esquitxa els seus últims moments com a primer ministre. En aquest cas, no pas per festes durant els diferents períodes del confinament, sinó per fer els ulls grossos davant d'al·legacions d'abusos sexuals, el mateix que va accelerar la seva caiguda a principis de juliol, posant fi a una agonia que s'allargava des que va esclatar el Partygate.

El diari The Guardian i Sky News revelen aquest divendres que dues destacades figures del govern Johnson –un ministre del govern i un dels assessors més rellevants de la sala de màquines de Downing Street– van continuar en les seves funcions tot i les denúncies que pesaven en contra seva. Una de les dones assegura que va patir un assalt sexual i l'altra que va ser grapejada. Els dos presumptes implicats ocupen, d'acord amb la informació d'aquests mitjans, càrrecs de l'actual executiu.

En declaracions al podcast de Sky News The open secret, una antiga auxiliar parlamentària del partit conservador ha dit: "Vaig ser agredida sexualment per algú que ara és ministre del govern. Tenia 20 anys i no sabia com afrontar-ho. Estava borratxíssima. Seguia donant-me més vi, i jo ja anava molt borratxa. Després d'una estona, vaig dir: «Saps què, et fa res si me'n vaig al llit?» Així que me n'hi vaig anar. Però evidentment no em va deixar sola. Llavors em vaig despertar l'endemà al matí i em vaig adonar de què havia passat".

La víctima, que s'estima més mantenir l'anonimat, va denunciar la situació als seus companys i al diputat per al qual treballava en el moment dels fets, que la van animar a denunciar-ho a la policia. Però després de les primeres entrevistes amb la policia, va optar per no continuar i no va presentar cap queixa formal al Partit Conservador. "Tenia massa por de posar en marxa aquest procés i arriscar-me que es descontrolés".

Un portaveu del Partit Conservador ha comentat en relació amb els fets: "Tenim un codi de conducta establert i un procediment de queixes on la gent pot denunciar-les amb confiança. Ens prenem seriosament qualsevol queixa. Si es planteja una denúncia de delicte criminal, sempre aconsellem a la persona que es posi en contacte amb la policia".

La segona acusació és d'una altra dona que, presumptament, va ser grapejada per un ajudant principal de Downing Street abans que ell fos nomenat per a una feina de primer nivell. La suposada víctima, empleada de l'oficina del govern, va presentar diverses queixes sobre el nomenament de l'home, però l'implicat va quedar-se al càrrec. El relat que en fa és el següent: "Quan vaig sentir rumors que trobaria feina a Downing Street vaig plantejar què havia passat a una sèrie de persones. No va passar res. Així que em vaig queixar formalment a l'oficina del govern (Cabinet Office). Vaig sentir la responsabilitat de fer-ho, en part perquè l'oficina on treballarà està plena de dones, i vaig pensar que ho tornaria a fer". També ha assegurat que, al conèixer la denúncia, el cap de l'home la va desestimar, al·legant que l'acusat era "guapo i tenia un munt de dones que se li tiraven a sobre".

La reacció del govern ha sigut de manual: "Ens prenem les denúncies de mala conducta molt seriosament i hi ha procediments sòlids per plantejar preocupacions. Tots els nomenaments ministerials també segueixen els processos establerts”. Pel que fa a la segona al·legació, ha dit: "Tots els futurs empleats del govern estan subjectes als controls i verificacions necessàries. No fem comentaris sobre persones concretes”.

stats