Regne Unit
Internacional 20/07/2021

Boris Johnson: "Agafeu el covid i viviu més temps"

L'exassessor en cap Dominic Cummings revela missatges del 'premier' en què va menystenir el risc de la malaltia perquè només moria gent de més de 80 anys

3 min
Dominic Cummings, en una imatge d'arxiu del passat mes de maig

LondresBoris Johnson ha vist com el prestigi que pogués quedar-li ha quedat esmicolat i fet a miques en les últimes hores. Qui va ser el seu màxim assessor a Downing Street, Dominic Cummings, ha revelat a través de la BBC uns missatges privats del primer ministre de mitjans d'octubre de l'any passat en què menystenia i fins i tot feia broma del risc del covid. Les afirmacions de Johnson són molt comprometedores, per bé que des del Partit Conservador i des de la seva oficina ja s'ha intentat rebaixar la seva gravetat.

En els missatges, enviats a diferents col·laboradors 15 dies abans que Johnson decretés un segon confinament per a Anglaterra, afirmava: "He de dir que m'han impressionat molt poc les dades sobre morts per covid. L'edat mitjana és de 82-81 anys per als homes i 85 anys per a les dones. Això supera l'esperança de vida. Per tant, agafeu el covid i viviu més temps. Amb prou feines hi ha ningú de menys de 60 anys que ingressi a l'hospital (el 4%) i d'aquests pràcticament tots sobreviuen. Ja no compro tota aquesta idea del col·lapse del NHS. Gent, crec que això ens ho haurem de tornar a mirar".

Reproducció del missatge de Johnson, segons apareix en diferents xarxes socials.

Els comentaris els hauria fet en uns moments en què la comunitat científica exercia una gran pressió per tornar a confinar Anglaterra, davant l'augment de casos i el possible col·lapse dels serveis sanitaris. En aquest context, Johnson, sempre d'acord amb les revelacions de Cummings, va afirmar: "Hi ha un màxim de 3 milions [de persones] en aquest país de més de 80 anys. No apostem pel confinament nacional".

La revelació dels missatges forma part de l'entrevista que aquest dimarts, a les 19.00, hora local, s'emetrà per la BBC2 a l'exassessor de Johnson, figura clau en el seu ascens a Downing Street i, abans, en la victòria del referèndum del Brexit. La sort de Dominic Cummings, però, va quedar segellada el novembre passat després d'una guerra oberta a l'interior de la maquinària de poder de Downing Street, en què també va estar involucrada la dona del primer ministre, Carrie Symonds.

Visita a la reina

Una altra de les acusacions de l'exassessor que ja ha avançat la BBC és que ell mateix va evitar que Johnson anés a veure la reina personalment al començament de la pandèmia, just quan el personal de Downing Street estava caient malalt i el mateix primer ministre ja havia donat instruccions a l'opinió pública d'evitar contactes innecessaris, especialment amb gent gran. Cummings assegura en l'entrevista: "Li vaig dir: «Què fas?» I em va dir: «Vaig a veure la reina». I li vaig respondre: «Què coi dius, és evident que no hi pots anar a veure la reina»". Johnson encara hauria respost: "Això és el que faig cada dimecres, anar-la a veure". Finalment, però, no hi va anar. Just a finals d'aquell mes de març el primer ministre va contreure el covid, i fins i tot va haver d'estar ingressat fins a tres dies en una unitat de cures intensives.

Cummings encara afegeix a l'entrevista: "Li vaig dir: «Si l'hi contagies, i ella mor, què faràs; no ho pots fer, no pots arriscar-te, això és de bojos». I va dir que, bàsicament, no s'ho havia pensat bé. «Hòstia puta, no hi puc anar»".

Com era d'esperar, Downing Street també ha negat aquest incident. De fet, la reacció de Downing Street ha sigut afirmar: "Des del començament de la pandèmia, el primer ministre ha pres les mesures necessàries per protegir les vides i els mitjans de subsistència, guiat pels millors consells científics". Una afirmació que, clarament, contrasta amb el negacionisme inicial de Johnson, amb la reticència amb què va decretar el segon confinament i també amb la "irresponsabilitat", d'acord amb l'oposició laborista i bona part de la comunitat científica, amb què des d'ahir Anglaterra ha tornat a una relativa normalitat, després d'haver decretat la fi de pràcticament totes les restriccions.

La decisió té lloc quan els casos diaris superen els 50.000 i alguns especialistes sostenen que a mitjans del mes vinent n'hi pot haver fins a 200.000, i les hospitalitzacions poden superar el miler cada 24 hores.

La nova càrrega de profunditat de Cummings arriba després d'una intervenció molt dura contra el premier davant del comitè de sanitat del Parlament i de la revelació d'altres missatges en què Johnson menyspreava el seu ministre de Sanitat, Matt Hancock, a qui titllava "d'inútil total".

Si bé pot ser relativament fàcil desprestigiar Cummings des de la màquina propagandística del govern, el cert és que aquest serial per capítols de la guerra contra Johnson només fa que posar més pressió contra el cap del govern, responsable últim no només de la lluita contra la pandèmia sinó d'haver ficat a Downing Street un veritable i temible cavall de Troia.

stats