Internacional 21/02/2023

Biden visita Kíiv per sorpresa

El president nord-americà havia anunciat que aniria a Polònia

2 min
Biden i Zelenski a Kíiv, aquest matí.

Enviat especial a Mikolàiev (Ucraïna)El president dels Estats Units, Joe Biden, ha visitat per sorpresa Kíiv, uns dies abans del primer aniversari de la invasió russa. La Casa Blanca havia anunciat que Biden visitaria Polònia, però s'acaba de presentar a la capital ucraïnesa, on ha passejat pels carrers del centre acompanyat del president ucraïnès Volodímir Zelenski. Les autoritats ucraïneses també havien mantingut en secret la visita, tot i que el ministeri d'Afers exteriors havia anunciat la visita d'un dels "principals" socis occidentals i havien promès als ucraïnesos "una sorpresa".

Biden ha aparegut prop de la catedral de Sant Miquel, on ha honorat la memòria dels soldats caiguts. Des del matí els carrers que envolten l'ambaixada estatunidenca a Kíiv, fins a l'estació central de trens estan tancats i també hi ha hagut talls d'internet per motius de seguretat.

El president ucraïnès Volodímir Zelenski ha penjat una fotografia al seu canal de Telegram on diu "Joseph Biden, benvingut a Kíiv, la teva visita és un senyal extremadament important de suport a tots els ucraïnesos".

La Casa Blanca ha publicat un comunicat en què assegura que Biden anunciarà l'enviament de més armes a Ucraïna i més sancions contra Rússia. "Mentre el món es disposa a commemorar el primer aniversari de la brutal invasió russa d'Ucraïna, soc avui a Kíiv per reunir-me amb el president Zelenski i reforçar el nostre compromís indestructible i incondicional amb la democràcia, la sobirania, i la integritat territorial d'Ucraïna".

I afegeix: "Avui anunciaré un altre lliurament d'equipament crític, inclosa munició d'artilleria, sistemes antiblindats i radars de vigilància aèria per ajudar a protegir el poble ucraïnès dels bombardejos aeris. I a finals d'aquesta setmana anunciarem més sancions contra les elits i les empreses que estan intentant esquivar-les per engreixar la maquinària de guerra russa". El president dels Estats Units constata també que "aquest any, els EUA han creat una coalició de països de l'Atlàntic al Pacífic per ajudar a defensar Ucraïna amb un suport militar econòmic, econòmic i humanitari sense precedents, i aquest suport continuarà".

[Estem treballant per ampliar aquesta informació]

stats