Internacional 21/02/2023

Biden respon a Putin: "Ucraïna mai no serà la victòria de Rússia"

El president dels Estats Units torna a garantir des de Varsòvia la unitat dels aliats occidentals i de l'OTAN davant l'agressió del Kremlin

4 min
El president dels Estats Units Joe Biden en el discurs durant la visita a Polònia

LondresA diferència de Vladímir Putin aquest matí, Joe Biden no ha necessitat més de dues hores per adreçar un missatge clar i directe, en el seu cas al líder rus. De fet, en menys de trenta minuts ha deixat ben establerta la situació. "Un any després que els tancs russos comencessin a rodar, Ucraïna encara és independent i lliure. I el president Zelenski encara lidera un govern elegit democràticament que implementa la voluntat del poble", ha dit des de Varsòvia. I la prova de la llibertat i la independència de Kíiv, la visita d'ahir de Biden a la capital ucraïnesa, que va suposar la teatralització d'un desafiament personal i polític extremadament simbòlic: la lluita entre la "democràcia i l'autocràcia", com ha assegurat, en uns moments en què "les democràcies del món s'han fet més fortes, no més febles, i els autòcrates del món s'han fet més febles, no més forts". "[Putin] va pensar que ens doblegaríem. Estava equivocat. La democràcia era massa forta".

Amb aquesta presència a Kíiv d'ahir, de poc més de sis hores al costat del president ucraïnès, Volodímir Zelenski, Joe Biden va voler mostrar no només el compromís indestructible amb la nació atacada sinó el fracàs de la que fins i tot Putin ha anomenat avui "operació militar especial", una invasió amb la qual, en el moment d'iniciar-la, el 24 de febrer de l'any passat, pretenia controlar el país en una o dues setmanes. Res més lluny dels resultats obtinguts.

"Putin ja no dubta de la força de la nostra coalició, però dubta de si l'OTAN pot restar unificada. No hauria de tenir dubtes. L'OTAN no estarà dividida", ha reblat Biden, que ha anunciat, també, que els Estats Units acolliran l'any vinent la cimera de l'organització atlàntica: "L'any que ve acolliré tots els membres de l'OTAN per a la cimera del 2024. Junts celebrarem el 75è aniversari de l'aliança defensiva més forta de la història del món: l'OTAN". Per al capítol de frases retòriques, potser per no quedar enrere de les moltes que ha fet servir Putin, Biden també ha recordat el famós article 5 que vincula els membres de l'organització. "Que no hi hagi cap dubte: el compromís dels Estats Units amb la nostra aliança i amb l'article 5 és sòlid. I tots els membres de l'OTAN ho saben i Rússia també ho sap: un atac contra un és un atac contra tots. És un jurament sagrat".

El mateix escenari

Gairebé un any després del discurs que el president nord-americà va fer el mes de març de l'any passat al mateix escenari, en un to igual de dur, però menys apassionat i sense cap insinuació sobre la necessitat d'un canvi de règim a Moscou, Biden ha tornat als jardins del Castell Reial de la capital de Polònia per marcar l'aniversari d'un conflicte que l'ha enfrontat cada cop més directament amb el líder rus, en una dinàmica de tensió i Guerra Freda entre Occident i el Kremlin que, de moment, no té aturador.

Una guerra, ha dit també Joe Biden, que "mai va ser una necessitat". "És una tragèdia. El president Putin l'ha triat i cada dia que continua és la seva elecció. Podria acabar-la amb una simple paraula. Si Rússia deixés d'envair Ucraïna, s'acabaria la guerra. Si Ucraïna deixés de defensar-se contra Rússia, seria la fi d'Ucraïna".

Aquest matí, però, en el discurs de l'estat de la nació davant dels membres de la Duma, Putin ha assegurat que la guerra la va començar Occident, i que van llançar l'esmentada "operació especial militar" per aturar-la. Però mentre Putin assegurava que no atacava el poble ucraïnès hi ha hagut sis morts més en un bombardeig sobre Kherson en què s'han registrat no menys de vint explosions, segons les autoritats locals.

La justificació exposada per Putin, que Occident vol destruir Rússia, l'ha menystinguda emfàticament Joe Biden, també: "M'adreço un cop més al poble de Rússia. Els Estats Units i els països europeus no busquen destruir ni controlar Rússia". Però el que també ha quedat molt clar és que els aliats no permetran que Putin faci la seva voluntat. "Ucraïna mai no serà la victòria de Rússia", ha assegurat Biden.

Pràcticament un any després de l'inici d'un conflicte obert, que fins llavors s'havia circumscrit al Donbass, a l'est d'Ucraïna, i l'annexió de la península de Crimea per part de Moscou, la pilota continua rodant. Kíiv té pressa per aconseguir més armament i munició, Occident té problemes de subministrament, i a Rússia res no va d'acord amb el que s'havia planejat. Biden té tota la raó quan assegura que la guerra "és una tragèdia". I els més pessimistes creuen que s'allargarà molt de temps.

El president dels Estats Units, Joe Biden, i el de Polònia, Andrzej Duda, durant la cerimònia de benvinguda al Palau Presidencial de Varsòvia.
El president polonès, Andrzej Duda, dirigint-se als assistents als jardín del Castell Reial de Varsòvia, aquesta tarda de dimarts, moments abans que comencés el seu discurs Joe Biden.
Un aspecte dels jardins del Castell Reial de Varsòvia, des d'on el president dels Estats Units, Joe Biden, s'ha adreçat als aliats d'Ucraïna, com ja va fer el mes de març de l'any passat.
stats