Austràlia remodela el govern per fer front a l'escàndol d'assetjament sexual que afecta la classe política

La violència estructural contra les dones ha posat contra les cordes el primer ministre, Scott Morrison

ARA
2 min
El primer ministre austrlià, Scott Morrison, durant una conferència de premsa a Camberra, aquest dilluns

BarcelonaDues setmanes després que milers de dones sortissin en més de quaranta ciutats d'Austràlia a protestar contra la violència masclista en general, l'endèmica marginació social de la dona al país i, en especial, la cultura de l'assetjament sexual per part de la classe política de Canberra, el primer ministre australià ha fet aquest dilluns una remodelació del seu executiu. Els dos càrrecs a l'epicentre de les al·legacions més greus han perdut pes en l'executiu, tot i que continuen formant-ne part. Pressionat pels esdeveniments, el primer ministre, Scott Morrisson, intenta així aturar un escàndol que té al Partit Liberal en l'ull de l'huracà.

N'hi ha hagut més. El mandatari ha ressituat cinc de les seves ministres en carteres clau, incloses les d'Interior i Justícia. En una conferència de premsa a la capital política, Canberra, s'ha vantat de tenir el govern amb més dones que mai hi ha hagut a la política australiana. Són, però, només 7 de 23 membres, un terç. Per tant, la remodelació és lluny de silenciar la crítica, que la considera mínima.

Pressió per no denunciar

La crisi es va iniciar al febrer, després que Brittany Higgins, una antiga ajudant i col·laboradora del Partit Liberal, denunciés públicament que havia sigut violada el 2019 per un col·lega masculí en una oficina ministerial. Higgins, que llavors tenia 26 anys, va informar-ne la seva cap aleshores, Lynda Reynolds, la ministra de Defensa, que no només no va elevar la denúncia a la policia, ni va actuar en consonància amb la presumpta gravetat dels fets, sinó que va pressionar Higgins perquè ella mateixa no en presentés cap. Reynolds ha sigut desplaçada del càrrec que ocupava.

També ho ha sigut Christian Porter, fins ara fiscal general i que ara serà el ministre de Ciència i Tecnologia. El primer ministre Morrison va rebre l'última setmana de febrer una carta en què es denunciava Porter com a presumpte violador d'una dona que es va suïcidar l'any passat. La policia va tancar el cas per falta de proves. Els fets haurien tingut lloc quan l'acusat tenia 17 anys, molt abans de dedicar-se al món de la política i d'entrar en la carrera judicial. Porter sempre ha defensat la seva innocència.

Mentrestant, de casos en continuen sorgint, i amb càrrecs del govern com a protagonistes. La setmana passada el diputat del Partit Liberal Andrew Laming va dimitir després de demanar perdó per assetjar dues dones a través d'internet. En un altre exemple, un assessor governamental va ser acomiadat després que apareguessin imatges seves realitzant actes sexuals al damunt de la taula d'una diputada.

stats