Nova Zelanda

Retiren la custòdia mèdica a uns pares per impedir que el seu nadó rebi sang d'un vacunat

La criatura, de Nova Zelanda, pateix una malaltia cardíaca greu i necessita una intervenció d'urgència, però els seus pares havien interromput el tractament

Laia Berenguer Lumbierres
3 min
Vacunació amb AstraZeneca a la UB.

BarcelonaUn tribunal de Nova Zelanda ha retirat temporalment la custòdia mèdica d'un nadó als seus pares, després que es neguessin a fer-li transfusions de sang d'un donant vacunat contra el covid. El nadó, de només quatre mesos, té una malaltia cardíaca greu i necessita una cirurgia "gairebé immediatament", segons han explicat els pares. Els serveis sanitaris de Nova Zelanda, després de conèixer la postura dels pares, han portat el cas a la justícia, i aquesta els ha donat la raó.

Ara el nadó és en un hospital d'Auckland, al nord del país, a l'espera de rebre el tractament que pugui corregir la seva malaltia, una estenosi greu de la vàlvula pulmonar. D'acord amb la sentència, les decisions sobre la salut del nadó les hauran de prendre les autoritats sanitàries. Això es mantindrà fins després que se sotmeti el menor a l'operació cardíaca urgent i que es recuperi de la intervenció. Els pares, però, continuaran sent els principals tutors del nen i controlaran la resta d'aspectes no relacionats amb la seva salut. En qualsevol cas, els metges els hauran de mantenir informats en tot moment sobre el seu estat.

Els pares havien interromput el tractament a l'assabentar-se que el seu fill podia rebre sang d'un donant vacunat contra el covid-19 durant la intervenció. Van decidir iniciar un procediment legal per validar les seves preferències respecte a la salut del seu fill i han rebut el suport d'associacions activistes antivacunes. En una entrevista amb una d'aquestes agrupacions, el pare va expressar la seva "extrema preocupació" i va dir que no volia que els metges utilitzessin "sang contaminada per la vacunació". La mare va defensar que no hi ha cap prova sobre els efectes de la vacuna a llarg termini i va acusar els metges de negar-los atenció per raons ideològiques. Així, els tutors van presentar una petició davant l'Audiència de Nova Zelanda per reclamar un servei de donació de sang exclusiu per a donants no vacunats.

Finalment el tribunal, amb el jutge Ian Gault al capdavant, ha desestimat la petició dels pares perquè "l'ha considerat innecessària i poc pràctica". Gault i les autoritats sanitàries coincideixen que la supervivència del nadó depèn de l'operació. Segons proves presentades pel cap mèdic de Nova Zelanda, Gault va dictaminar que no existeixen "proves científiques que hi hagi cap risc relacionat amb la vacuna contra el covid" en donants vacunats. A més, l'advocat representant del servei estatal de donació de sang ha assegurat que establir un nou servei de donació directa "perjudicaria l'excel·lent servei" ja existent. Segons les autoritats sanitàries del país, les donacions directes només es poden produir en circumstàncies excepcionals, quan el pacient és d'un grup sanguini poc comú.

El moviment antivacuna a Nova Zelanda

Durant el judici es va informar que els pares s'havien reunit prèviament amb els metges de l'Hospital Starship d'Auckland per decidir el futur del seu fill, segons explica la BBC. En una reunió, els tutors anaven acompanyats d'una "persona de suport" que va presentar davant l'equip mèdic un seguit d'arguments infundats i teories de conspiració sobre el perill de la vacuna i va afirmar que els nens morien als hospitals per haver rebut transfusions de sang.

Moments abans que es dictés la sentència, activistes antivacunes s'havien reunit a fora del Palau de Justícia per manifestar-se en favor dels pares. Una de les figures antivacunació més conegudes, l'expresentadora de televisió Liz Gunn, va adreçar-se als assistents de la protesta moments després que es donés a conèixer la decisió dient que era "equivocada a tots els nivells".

stats