L'atac rus a Ucraïna

Putin acusa Occident de "sembrar l'odi contra Rússia" en el Dia de la Victòria

El president rus no se surt del guió en el discurs previ a la desfilada militar, amb molt menys públic que fa un any

Guiu Font
4 min

MoscouSi no fos perquè el calendari assenyala que és el 9 de maig de l’any 2023, Moscou s’hauria llevat aquest 9 de maig pensant que era el Dia de la Marmota més que no pas el Dia de la Victòria. La intervenció de Vladímir Putin a la desfilada militar ha sonat repetitiva: una autèntica arenga, plena de despropòsits i atacs, contra els països occidentals que donen suport a la Ucraïna de Volodímir Zelenski. Putin, de qui s'havia posat en dubte la seva presència en aquest dia tan especial per als russos, ha tret pols als discursos que ha anat repetint des que va començar la invasió d’Ucraïna el febrer de l'any passat i ha tornat a culpar Occident de sembrar l’odi contra Rússia.

Si en alguna cosa ha estat diferent aquesta diada, de fet, és en l'afluència de ciutadans, molt menor que altres anys, i en l'aspecte deslluït de la desfilada, per les enormes mesures de seguretat que, suposadament, han forçat a suspendre l'espectacle aeri i a exhibir molt menys armament militar del que el Kremlin ens té acostumats a veure. A les xarxes socials s'ha fet viral una imatge: només un tanc, un T-34 –que és gairebé una peça de museu–, ha desfilat pels carrers de Moscou.

"Els ucraïnesos són ostatges de l'estat" i "Occident ha oblidat qui va derrotar els nazis". Són algunes de les afirmacions del president rus durant el seu discurs. Putin ha acusat les potències occidentals de "sembrar odi i russofòbia" al món i "d'imposar la seva voluntat, els seus drets, les seves regles" i, en realitat, "forjar un sistema de saqueig, violència i opressió" en què també es destrueixen "els valors tradicionals que converteixen l'home en home". "Sembla que han oblidat a què va conduir la demencial aspiració dels nazis al domini mundial, qui va destruir aquell mal monstruós" i "qui no va escatimar vides per alliberar els pobles d'Europa", ha afegit, en al·lusió a l'Exèrcit Roig.

"Tot el país està unit en suport dels nostres herois", ha afirmat en referència a la guerra d'Ucraïna, que Rússia encara defineix com una "operació militar especial". I ha afegit que Occident ha llançat "una autèntica guerra" contra Rússia.

Putin no ha sortit del guió que intenta inculcar des de l'inici de la invasió, en què assegura que el seu país actua a Ucraïna en defensa pròpia. "Volen destruir el nostre país –ha dit–. Veiem com destrueixen memorials dels soldats soviètics i creen culte als nazis", ha afegit. 

De fet, el president rus no ha defraudat ningú perquè no hi havia expectatives que digués res de nou. El més destacat és que a una vintena de ciutats russes no hi ha hagut els actes commemoratius habituals per raons de seguretat i aquest any tampoc se celebra la marxa del Regiment Immortal, una iniciativa popular sorgida fa una dècada en la qual milers de russos sortien als carrers amb fotografies dels seus avantpassats que van lluitar a la Segona Guerra Mundial. Les autoritats havien suggerit als ciutadans que aquest any col·loquessin les fotografies dels seus pares i avis als cotxes i a les finestres de casa, però són molt pocs els vehicles i les llars amb retrats.

De fet, russos contraris a la guerra i que denuncien la instrumentalització del Kremlin de la Segona Guerra Mundial tot vinculant-la amb l’actual conflicte d’Ucraïna esperen més les activitats populars, com els espectaculars castells de focs que tanquen la jornada, i prefereixen desvincular-se de les protocol·làries. 

Desfilada militar a la plaça Roja de Moscou en el Dia de la Victòria.
El president rus, Vladímir Putin, dirigint-se al seu poble en un discurs que vol potenciar la gran força militar del país davant del món.

Menys participació de ciutadans 

Tot i que la posada en escena i moltes de les paraules del president rus eren calcades a les de fa un any, la fisonomia dels emplaçaments més cèntrics de la capital russa era diferent. Al carrer Tvserkaia, des d’on surten moltes de les tropes i els tancs que acaben desfilant per la plaça Roja, es percebia una baixada molt notable d’assistents i tampoc hi havia –com en altres ocasions– les pantalles gegants i els altaveus que reproduïen les paraules de Putin, les proclames militars i els himnes patriòtics que sonen durant l’acte.

Tampoc al carrer Novi Arbat, on molts moscovites solen veure la desfilada un cop les tropes i els tancs han passat davant les autoritats, no hi havia l’ambient enèrgic d’altres ocasions. Tot i això, milers de ciutadans han vist passar la maquinària bèl·lica i han saludat els militars amb banderes commemoratives del Dia de la Victòria i gorres de regiments soviètics.

Ciutadans moscovites esperen la desfilada militar al centre de Moscou per commemorar el Dia de la Victòria.
Militars russos marxen pel centre de Moscou.

Els moscovites estan vivint la jornada més com un dia de vacances que no pas com una data patriòtica. De fet, a Rússia els ciutadans han fet pont els darrers dies i als carrers de la capital es percep que molts han preferit marxar de vacances fora de Moscou. Al llarg del dia, això sí, en monuments emblemàtics de la ciutat que commemoren la victòria de la Unió Soviètica sobre l’Alemanya nazi, molts moscovites fan ofrenes florals.

En resum, una jornada que tot i anomenar-se “de la victòria”, semblava la de la desconnexió entre el Kremlin i la ciutadania. També amb el món. L'aïllament respecte de bona part dels mandataris de tot el planeta és total, sobretot amb els occidentals. Entre el públic, sí que s'hi ha vist un dels seus aliats més fidels: el president bielorús, Alexandr Lukaixenko.

Míssils sobre Kíiv i retirada de soldats a Bakhmut

A Ucraïna, la jornada commemorativa ha arrencat amb un nou atac de fins a 25 míssils russos a tot el territori, 15 dels quals en el cel de Kíiv. Tots han estat interceptats per les defenses aèries ucraïneses. Les tropes del Kremlin han augmentat la pressió militar en els dies previs a la festa nacional russa, però no han aconseguit el seu objectiu principal, que era capturar Bakhmut, la simbòlica ciutat del Donbass, coincidint amb el dia 9 de maig. El líder dels mercenaris de Wagner, Ievgueni Prigojin, deia aquest dimarts, de fet, que no li havien arribat encara les municions promeses pel Kremlin, però que seguiria a la ciutat perquè no volia espatllar el Dia de la Victòria. A més, Prigojin ha emès un nou vídeo on acusa l'exèrcit rus de retirar runa de les seves unitats de Bakhmut aquest mateix dimarts.

stats