I ara que es retira de la vida política, què farà Merkel?

Nou despatx i una llarga pausa en la vida de jubilada de la ja excancellera

2 min
Angela Merkel en una imatge d'arxiu

Dortmund (Alemanya)Angela Merkel comença avui dimecres una nova vida. Marxa definitivament de la cancelleria alemanya, on ha estat els últims 16 anys, però ja s’ha fet posar un despatx com a excap del govern federal. És un espai adjacent al Bundestag, la cambra baixa del Parlament, que ja van fer servir d’oficina el seu pare polític, Helmut Kohl, quan també va passar a ser excanceller, i Margot Honecker, l’exministra d’Educació de la RDA i dona del cap d’estat de l’extinta Alemanya comunista, Erich Honecker. 

Per al seu despatx, Merkel ha demanat un director, un subdirector, dues caps de negociat, tres treballadors i dos xofers. Però no. Merkel no té cap pressa per tornar a fer política. Al contrari. L’únic que ha avançat és que, amb 67 anys, es concedirà una pausa per rumiar amb calma què vol fer a partir d’ara. Primer, ha de mentalitzar-se que, ara, les seves tasques en cimeres diplomàtiques, en taules de negociacions, en reunions de crisi, en plans d’urgència contra el covid, les farà un altre. “Però penso que m’agradarà molt aquesta nova situació”, ha deixat dit. En el seu temps lliure intentarà “llegir alguna cosa”. “Llavors se’m tancaran els ulls, perquè estaré molt cansada. Dormiré una mica i després veuré per on aparec”, va comentar fa unes setmanes sense cap pretensió.

Financerament, Merkel no s’ha de preocupar, esclar, per res. Com a cancellera ha guanyat 25.000 euros al mes. Com a afegit, ha rebut més de 10.000 euros com a diputada del Bundestag, on s’ha estat des del desembre de 1990. Ara que plega de la seva feina política, rebrà durant tres mesos el seu salari actual i, després, fins a un màxim de 21 mesos, en rebrà la meitat en concepte de subsidi transitori. La seva jubilació, comptant els drets passius de l'activitat com a cancellera, ministra i diputada, i dels llargs anys que ha estat en servei, serà d’uns 15.000 euros mensuals.

Merkel no descarta acostar-se de nou al món científic, d’on prové –és doctora en física–, o començar una altra feina o càrrec honorífic. Sobre això no s’ha volgut pronunciar.

L'exemple dels predecessors

Alguns dels seus predecessors van fer carrera en el món econòmic. El socialdemòcrata Helmut Schmidt va ser el 1982 editor del setmanari Die Zeit, i es vantava de cobrar com a conferenciant un mínim de 15.000 dòlars per ponència. El democratacristià Helmut Kohl va fundar una empresa d’assessorament polític i estratègic. El socialdemòcrata Gerhard Schröder va aixecar més polseguera. Al cap de pocs mesos de ser rellevat precisament per Merkel a la cancelleria, es va posar al servei d’una filial de Gazprom que promovia el gasoducte Nord Stream, pel qual, com a cap del govern alemany, havia advocat.

De moment, Merkel promet ser més discreta. Com al llarg del seu mandat. En una última reunió amb el grup parlamentari de la Unió Cristianodemòcrata ja va dir que continuarà a disposició del partit per a qualsevol consulta, però que no donarà cap consell en públic. Merkel es quedarà probablement a curt termini a Berlín. El seu marit, el químic quàntic Joachim Sauer, té contracte com a investigador sènior a la Universitat Humboldt fins al 2022. Llavors segur que la ja excancellera tindrà clar quin és el seu nou propòsit a la vida.

stats