Europa
Internacional 05/05/2023

Vuit morts en el segon tiroteig massiu a Sèrbia en tres dies

El presumpte atacant, que ha disparat des d'un vehicle en marxa, ha estat detingut després de fugir

ARA
2 min
La policia al lloc del tiroteig a Malo Orasje, Sèrbia

BarcelonaAlmenys vuit persones han mort i 13 més han resultat ferides en dos tirotejos a Sèrbia, dos dies després que un altre tiroteig deixés nou morts en una escola de Belgrad. Aquest dijous a la nit, un home de 21 anys va matar cinc persones i en va ferir sis més en un carrer de la localitat de Mladenovac, a uns 60 quilòmetres de la capital; després es va desplaçar a un altre municipi i va disparar mortalment tres persones més i en va ferir vuit.

L'atacant va obligar un taxista a portar-lo a un poble a uns 140 quilòmetres de Belgrad, on ha estat detingut en una enorme operació policial. En les imatges prèvies es mostraven helicòpters i drons sobrevolant la zona on presumptament hi havia el tirador. Uns 600 policies serbis, inclosa la Unitat Especial Antiterrorista (SAJ) d'elit i la Gendarmeria, han participat en l'operatiu de cerca i captura, que també ha implicat el bloqueig de les carreteres a prop de Mladenovac.

El president de Sèrbia, Aleksandar Vucic, ha qualificat els fets d'atac terrorista, tot i que no ha detallat la seva motivació, i ha anunciat mesures urgents per reduir el nombre d'armes al país. A Sèrbia, que té 6,8 milions d'habitants, hi ha unes 760.000 armes en mans d'unes 400.000 persones –excloent les escopetes de caça–. I el que pretén ara el govern de Vucic és que tothom que tingui una arma passi una revisió, amb l'objectiu que "no en quedin més de 30.000 o 40.000". "Per a les armes il·legals, les penes seran molt altes", ha advertit, i ha anunciat reforços policials durant els pròxims sis mesos per situar un agent a cada escola.

Un rifle d'assalt i una pistola

Segons els mitjans locals, el sospitós va estar involucrat en un incident al pati d'una escola aquest dijous a la tarda i va marxar, però va tornar amb un rifle d'assalt i una pistola. Va obrir foc i va continuar disparant a la gent a l'atzar per tres pobles des d'un cotxe en marxa, segons Reuters. L'emissora RTS ha informat que entre els morts hi havia un policia fora de servei i la seva germana.

L'home tenia un arsenal a casa seva, segons ha informat el govern serbi. Entre les armes que s'han trobat durant el registre del domicili hi ha una carrabina amb òptica, un fusell automàtic sense número de sèrie, una pistola, dos silenciadors, un ganivet de caça, quatre granades de mà i molta munició.

"És molt trist. El policia té l'edat de la meva filla, nascuda l'any 1998", deia la Danijela, una dona de mitjana edat de Dubona. "La meva filla està prenent sedants, no vam poder dormir en tota la nit, van créixer junts". Els ferits van ser traslladats a diversos hospitals locals.

Dimecres un altre atac massiu havia deixat nou morts en una escola de Belgrad, la majoria adolescents. Un noi de 13 anys va entrar al centre on estudiava i va obrir foc amb dues armes del seu pare, i després es va entregar a la policia. De fet, el nou atac té lloc just quan comencen, aquest divendres, els tres dies de dol oficial al país decretat per aquella tragèdia.

stats