Pakistan
Internacional 09/02/2024

La força del líder pres Imran Khan guanya les eleccions al Pakistan però sense majoria

Tant els partidaris de l'excampió mundial de críquet com el líder de la Lliga Musulmana s'autoproclamen vencedors, si bé queden 44 escons per atribuir

3 min
Uns operaris recullen les urnes després de les eleccions celebrades al Pakistan dijous.

LondresLes eleccions generals celebrades aquest dijous al Pakistan han deixat el país en un estat de profunda incertesa, que pot accentuar encara més l'endèmica inestabilitat en què es viu. Si bé encara no ha acabat el recompte en 44 districtes, ja es pot avançar que els candidats independents que donaven suport a l'exprimer ministre Imran Khan, empresonat ara per corrupció i altres delictes, han trencat les expectatives i han aconseguit la majoria d'escons a l'assemblea.

Quan ja és la matinada de dissabte al Pakistan, el repartiment d'escons entre els tres partits majoritaris és el següent: 98 per als candidats independents que abans formaven part del Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI), el partit d'Imran Khan; 67 per a la Lliga Musulmana del Pakistan-Nawaz (PML-N), del tres vegades primer ministre Nawaz Sharif; i 51 per al Partit del Poble Pakistanès (PPP), que lidera Bilawal Bhutto Zardari, fill de l'antiga primera ministra Benazir Bhutto.

A partir d'aquests resultats i la tendència que dibuixen, tant els partidaris de Khan com Sharif han proclamat la victòria. Des del seu quarter general a Lahore, Sharif, afavorit pel poderós exèrcit pakistanès, ha convidat prematurament altres partits a unir-se a les seves files per formar un govern de coalició. Adreçant-se a la multitud, ha hagut de reconèixer la necessitat de sumar més vots per poder arribar al poder: "Com que no tenim majoria per formar govern pel nostre compte, haurem de convidar els nostres aliats a venir i unir-se a nosaltres".

Imatge d'arxiu de l'exprimer ministre del Pakistan, Imran Khan, ara empresonat.

La situació dels candidats sota l'ombra de l'empresonat Khan és, tot i la sorprenent victòria, molt complexa. Fa unes setmanes, la Comissió Electoral va desposseir el PTI del reconeixement de partit polític, i va prohibir als candidats fer servir el logo del partit, un element imprescindible perquè els electors reconeguin les paperetes en un país on hi ha un gran índex d'analfabetisme. Ara, un cop aconseguida l'acta, els diputats tenen només tres dies per unir-se a un partit polític o bé restar com a independents. Alguns dels homes de més confiança de Khan ja han assegurat que intentaran trobar una estratègia conjunta en les hores vinents per decidir els nous moviments. A banda, els mateixos candidats independents estan fent denúncies per manipulació electoral. Denúncies que s'han vist justificades, en part, pel retard de l'anunci dels resultats.

A hores d'ara, però, continua el recompte. La Comissió Electoral s'ha escudat en el tall de la telefonia mòbil i d'Internet ordenat pel govern, suposadament per raons de seguretat, per justificar el retard en la publicació de les dades. Segons les lleis electorals, l'ECP estava obligada a anunciar els resultats inicials abans de les dues de la matinada d'aquest divendres. Si hi havia un retard, els resultats s'havien d'anunciar abans de les deu del matí. Hores després que s'hagi exhaurit el termini, ara per ara és impossible determinar quan hi haurà l'anunci complet.

Uns 44 partits s'havien presentat a les eleccions per un escó a l'Assemblea Nacional, però molts experts coincidien abans de la jornada electoral que només hi havia un candidat sòlid a presidir el govern: l'exprimer ministre Nawaz Sharif, que ha passat els últims anys en un exili autoimposat a Londres. El primer lloc dels independents demostra que Imran Khan, un antic campió mundial de criquet, continua gaudint d'una enorme popularitat al país.

Les eleccions s'han celebrat en una situació encara molt pitjor que la que hi havia el 2018. A les habituals inhabilitacions de candidats i les sentències de presó que compleixen alguns d'aquests candidats, les coaccions a periodistes, la feblesa dels mitjans de comunicació i un nucli de poder militar i judicial sempre a l'ombra i sempre amb enormes tentacles per arribar arreu, s'hi afegeix una ciutadania farta del caos i la inestabilitat, de la inflació, del col·lapse de l'economia i d'un deteriorament de la seguretat. Dimecres un doble atemptat comès a la província del Balutxistan va provocar quasi una trentena de ferits.

stats