Internacional 29/09/2022

Alarma pel massiu impacte mediambiental de les fuites als gasoductes del Bàltic

El metà és un gas d’efecte hivernacle que és 25 vegades més perjudicial per al clima que el diòxid de carboni

3 min
Fuita de gas al mar Bàltic per un atac als gasoductes del Nord Stream.

Dortmund (Alemanya)El misteri dels forats en els gasoductes Nord Stream 1 i Nord Stream 2 prop de l’illa danesa de Bornholm deixa almenys una certesa: les fuites de gas que s’estan produint al mar Bàltic deixen una alta contaminació en l’entorn. Així ho asseguren diverses organitzacions alemanyes especialitzades en protecció mediambiental. L’Oficina Federal Alemanya del Medi Ambient apunta que, a través de les perforacions dels gasoductes, es poden despendre a l’atmosfera 300.000 tones de metà que deixarien un perjudici equivalent a 7,5 milions de tones de CO₂. Això significaria, segons les autoritats alemanyes, aproximadament un 1% de les emissions anuals del país més industrialitzat d’Europa.

El metà és un gas d’efecte hivernacle que és 25 vegades més perjudicial per al clima que el diòxid de carboni. Segons el Consell Intergovernamental d’Experts sobre el Canvi Climàtic (IPCC), sobre un període de 20 anys, el metà pot ser 80 vegades més perjudicial que el CO₂.

Si no es prenen mesures ràpidamentb, la lluita contra el canvi climàtic patiria un revés massiu, assegura l’associació Acció Mediambiental d’Alemanya. La influència de les fuites del Nord Stream en el canvi climàtic és, en canvi, per a l’Institut Alemany Leibniz d’Investigació del Mar Bàltic, comparativament petita. “No canvia el patró climàtic”, ha dit Oliver Schmale, investigador d’aquest centre. Si bé la fuita d’aquests dies als dos gasoductes afectats pot correspondre al 18% de l’emissió de metà a Alemanya durant tot el 2021, el raonament és que aquesta xifra només suposaria el 0,06% en una comparació global.

En les àrees afectades flueixen grans quantitats de gas al mar Bàltic, si bé no hi ha cap dada exacta sobre el volum emanat. Els gestors del Nord Stream 2 han comunicat que en els conductes avariats n'hi havia 177 milions de metres cúbics. La capacitat del Nord Stream 1 seria idèntica a la de l’altre gasoducte, la inauguració del qual es va aturar com a part de les mesures de sanció contra Rússia a l'esclatar la guerra a Ucraïna. Pel Nord Stream 1 tampoc hi fluïa gas des de principis de setembre.

Risc per als animals i per als peixos

En les proximitats de les fuites podrien morir peixos, mamífers marins i aus. Altres animals podrien haver d’abandonar la zona, almenys temporalment, tem la Federació Alemanya per a la Protecció del Medi Ambient i de la Natura. El ministeri federal de Medi Ambient, però, no veu cap perill greu per a la fauna i flora del mar Bàltic, ja que el metà no és verinós i gairebé no es dissol a l’aigua. “El gas natural només té un impacte menor en la qualitat de l’aigua”, afirma una anàlisi de riscos elaborada sobre el Nord Stream 2 l’any 2019.

La dimensió de les fuites, amb tot, està provocant que els vaixells s’hagin de desviar a molta distància de la zona afectada. Per al transport marítim una fuga massiva de gas pot ser perillosa per un eventual risc d’incendi i perquè la densitat de l’aigua es redueix, i això pot comprometre molt l’estabilitat de les embarcacions.

Dels forats dels gasoductes continua sortint gas de manera invariable. Segons un portaveu dels guardacostes suecs, el fluid no pot ser ni capturat “ni combatut”. El govern danès adverteix alhora que la pressió i la quantitat de gas que hi emana fan que una inspecció del Nord Stream 1 i del Nord Stream 2 tot just pugui tenir lloc d'aquí una o dues setmanes. Dimecres Greenpeace alertava que les fuites de gas per l'atac als gasoductes Nord Stream 1 i Nord Stream 2 al Bàltic poden tenir el mateix efecte perjudicial per al medi ambient que l'emissió de 30 milions de tones de diòxid de carboni, cosa que equival al que contaminen cada any 20 milions de cotxes.

stats