Europa

Alarma a Islàndia per una nova erupció volcànica

La localitat de Grindavik, al sud-oest del país, torna a ser evacuada i la lava arriba a alguns edificis

ARA
2 min
Vista de Grindavík que va ser evacuada a causa de l'erupció volcànica

BarcelonaUna nova erupció volcànica ha posat en alerta Islàndia, que ja va patir els efectes de la lava ara fa un mes.

Aquest diumenge al matí, l’Oficina Meteorològica d’Islàndia (OMI) confirmava que s’havia registrat una altra erupció al nord de la localitat de Grindavik, al sud-oest del país, a la península de Reykjanes. Aquest municipi té una població de prop de 2.500 habitants.

Segons l’OMI, l’obertura de la fissura s'ha localitzat al sud-est de la muntanya de Hagafell, mentre que la part més meridional de l’esquerda està situada a només uns 900 metres de Grindavik. “Ara la lava flueix cap a la localitat”, ha alertat l’OMI en un comunicat poc després de l’inici de l’erupció. A primera hora de la tarda, la lava ja havia arribat a alguns habitatges de la localitat, que ja havia estat evacuada. 

Aquest desembre, en aquesta mateixa regió es va produir un altre esdeveniment d’aquestes característiques, que va ser controlat poques hores després, però que va portar el país a declarar l'estat d'emergència.

En l’erupció d’aquest cap de setmana, l’activitat sísmica del volcà s'ha accelerat bruscament durant la nit de dissabte a diumenge. Els serveis de Protecció Civil han fet públic que, segons l’OMI, s’han produït fins a 200 terratrèmols a la zona durant la nit, escenari que sol anticipar una erupció d’un volcà de magnitud considerable.  

Com a conseqüència, els residents de Grindavik han estat evacuats al voltant de les tres de la matinada (hora local). Tot i així, la majoria d’habitants de Grindavik ja no hi vivien, tal com van fer notar les autoritats locals: molts van marxar degut a la primera erupció i encara no havien tornat. 

Menys potent que la de desembre

L'erupció d'aquest diumenge és més petita que la del desembre passat —l’esquerda per la qual surt la lava ara és de gairebé un quilòmetre de longitud, i l’anterior era d’uns 3,5 quilòmetres—, però el magma expulsat ja sembla haver superat les barreres de contenció instal·lades. En aquest sentit, els serveis de rescat treballen per impedir que el magma destrueixi infraestructures de la zona industrial de la localitat, una important zona pesquera del sud-oest del país.

Islàndia està entre les plaques tectòniques eurasiàtica i nord-americana, i és una de les regions volcàniques terrestres més actives, amb 33 volcans o sistemes volcànics catalogats com a actius. Durant els dos últims anys, hi ha hagut tres erupcions volcàniques a l’illa: l’agost del 2022, el juliol del 2023 i el desembre passat.

stats