Internacional 21/11/2021

Els agricultors palestins afronten la collita de l’oliva entre atacs i restriccions

Israel ha destruït més de 9.300 oliveres a Cisjordània des de l’agost del 2020

P.J. Armengou
3 min
Un agricultor palestí collint olives d'una olivera a la Cisjordània ocupada.

JerusalemAquestes setmanes són claus per als palestins. És temps de collir l’oliva, un dels cultius més importants per a la població àrab i també un dels més amenaçats per l’ocupació israeliana. El Comitè Internacional de la Creu Roja (CICR) denuncia els obstacles que han de superar els agricultors palestins: les restriccions de moviments a Cisjordània, un territori mutilat per tanques i carreteres israelianes que busquen protegir els assentaments i aïllar els àrabs, i d'altra banda, la creixent violència que exerceixen els colons, que s’accentua durant la temporada de collita. I, per si no n'hi hagués prou, encara s'hi afegeix la crisi climàtica.

"Durant anys, el CICR ha observat un pic estacional de violència per part dels colons israelians que resideixen en determinats assentaments de Cisjordània cap als agricultors palestins i les seves propietats, abans i durant la temporada de collita", explica Els Debuf, cap de la missió de l'organisme a Jerusalem. Segons les seves dades, des de l’agost del 2020 Israel ha destruït més de 9.300 oliveres a Cisjordània, i l’agència de notícies Wafa informa que colons jueus extremistes han arrencat en els últims mesos 900 plançons d’olivera i albercoc prop de la ciutat palestina de Nablus, i 70 arbres més prop d’Hebron. 

"Els pagesos també experimenten actes d'assetjament i violència que tenen com a objectiu obstaculitzar la collita, sense oblidar la destrucció d'equips de conreu o l'arrencada i la crema d'oliveres", afegeix Debuf. En les últimes setmanes, desenes de palestins han resultat ferits a mans de colons, que els llancen pedres, cremen cotxes, vandalitzen instal·lacions i conreus i roben les olives. Segons l’ONU, l’any 2020 es van produir 358 atacs de colons contra palestins. En el que va del 2021 han sigut 365, dels quals 264 van suposar destrosses als conreus i 101 van causar lesions als palestins. 

Restriccions a la mobilitat

Els agricultors àrabs només poden accedir als camps més pròxims als assentaments en comptades ocasions i amb permís previ de l’exèrcit. Segons l’ONG israeliana HaMoked, l’any 2020 només es van aprovar el 24% de les peticions d’accés als cultius. Això ha provocat que, en ocasions, els propietaris de les terres vegin com els colons malmeten i cremen els seus arbres sense poder fer res per evitar-ho. I també que, quan obtenen el permís, es vegin obligats a contractar més treballadors per protegir-se i fer la recol·lecció com més ràpid millor. 

Tot i que Israel s’ha compromès més d'un cop a permetre que la collita de l'oliva sigui segura, els agricultors palestins es queixen de la falta de protecció i acusen Israel de voler-los expulsar de la seva terra. Prop de 475.000 jueus viuen en assentaments a Cisjordània considerats il·legals per la comunitat internacional. El govern israelià va aprovar a l'octubre la construcció de 1.355 cases noves per als colons i va avançar 30 plans per construir 2.860 habitatges més en territori ocupat. La construcció de nous assentaments té un impacte directe en el sector de l’oliva, ja que pot afectar camps palestins i reduir encara més l’accés dels agricultors a les seves terres, amb el pretext de garantir la seguretat dels israelians que visquin a les proximitats.

Principal sector

L'agricultura és el principal sector de l'economia palestina, i l'olivera és el conreu més important. Segons el Centre for Economic Policy Research (CEPR), l'agricultura dona feina formalment al 13,4% de la població de Gaza i Cisjordània, tot i que en alguns moments de l’any ocupa prop del 90% dels treballadors. El Palestinian Trade Center calcula que entre 80.000 i 100.000 famílies palestines viuen directament de la recollida de l’oliva, i estima que el sector genera entre 138 i 164 milions d’euros, depenent de la qualitat de la collita. El CICR ha alertat que la collita d’aquest 2021 és especialment important per a les famílies àrabs a causa de la crisi econòmica del coronavirus, i ha recordat que la temporada del 2020 va ser especialment minsa, amb una disminució del 55% en la productivitat.

stats