Publicitat
Publicitat

El soldat Manning, condemnat a 35 anys de presó per haver filtrat secrets a Wikileaks

Wikileaks considera que la sentència és una victòria estratègica perquè el soldat podria obtenir la llibertat condicional d'aquí a nou anys

El soldat nord-americà Bradley Manning ha estat condemnat a 35 anys de presó per haver lliurat més de 700.000 documents confidencials o secrets a Wikileaks. Manning, d e 25 anys, ha estat condemnat per haver violat les lleis de l'espionatge i robatori d'informació governamental.

Dilluns passat, Manning va designar un dels seus advocats, David Cooms, per preparar el procés de clemència sota el qual el soldat podria sol·licitar una reducció del seu càstig.

La fiscalia va demanar a la jutgessa Denise Lind una pena d'almenys 60 anys de presó, i va argumentar que les revelacions de documents facilitades per Manning van posar en perill la vida de funcionaris i agents dels Estats Units i van perjudicar les relacions diplomàtiques, que són crucials per a  la seguretat nacional. Manning, però, va ser exculpat del càrrec més greu del qual se l'acusava, el d'ajuda a l'enemic.

El complex procés judicial al tribunal militar va començar amb les vistes preliminars el desembre del 2011, mentre que el judici s'ha dut a terme des de començaments de juny.

Manning, que va ser analista d'intel·ligència a l'Iraq des de la tardor del 2009 fins al maig del 2010, quan va ser detingut, va filtrar centenars de milers de registres de les guerres de l'Iraq i l'Afganistan i cables diplomàtics del departament d'estat, que van ser posteriorment publicats per WikiLeaks.

Victòria estratègica per a Wikileaks

La condemna a Manning es reduirà en 1.294 dies, que són els que ja ha passat a la presó des de la seva detenció a l'Iraq el maig del 2010. El soldat, que durant el judici es va inculpar dels càrrecs més greus, haurà de complir un terç de la condemna per poder optar a la llibertat condicional.Wikileaks considera que la sentència a Manning és una victòria estratègica perquè considera que el soldat podria obtenir la llibertat condicional d'aquí a nou anys.

La sentència d'aquest dimecres significa el final de tres mesos de judici contra Manning i gairebé un any i mig de preparació d'un complex procés, que és vist com un possible precedent davant els futurs intents de denunciar abusos militars davant l'opinió pública.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 18/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF