Publicitat
Publicitat

RÚSSIA

L’estrella mediàtica que vol fer ombra a Putin

Sobtxak, filla del mentor del president, es presenta a les eleccions

La glamurosa periodista russa, actriu i presentadora de televisió Ksènia Sobtxak ha animat aquesta setmana la política de Rússia amb l’anunci que es presentarà a les eleccions presidencials de l’any 2018 com a “candidata contra tots” en una contesa en què tothom espera que Vladímir Putin també hi participi i, per descomptat, guanyi.

Sobtxak, a punt de fer 36 anys i mare d’un nen d’un any, és llicenciada en relacions internacionals per una de les universitats més prestigioses de Moscou i és una cara coneguda per al gran públic de Rússia des de principis dels 2000, quan es va fer molt popular com a presentadora del reality show Dom 2 i altres projectes televisius.

En realitat, però, ja era una nena coneguda des de ben petita perquè el seu pare, Anatoli Sobtxak, va ser alcalde de Sant Petersburg entre els anys 1991 i 1996 i durant un temps va ser cap de Vladímir Putin. Sobtxak pare va haver de viure un temps fora de Rússia acusat de corrupció i va morir oficialment d’un atac de cor el febrer del 2000 quan tenia el càrrec de “persona de confiança” de l’aleshores flamant nou candidat a la presidència de Rússia, Vladímir Putin.

Putin i Ksènia Sobtxak es coneixen des de fa anys i per la televisió s’ha vist alguna vegada que l’home fort de Rússia s’adreça a la jove pel nom de pila i amb familiaritat. De fet, segons ella mateixa ha explicat, fa uns dies va fer saber a Putin la seva intenció de presentar-se als comicis després d’una entrevista per a un documental sobre la figura del seu pare. Aquesta proximitat al president de Rússia fa que hagi de lluitar contínuament per desfer-se de la imatge d’apadrinada de Putin. Amb la loquacitat que la caracteritza i l’experiència en el món de l’espectacle, Sobtxak també s’ha de defensar des d’aquesta setmana dels que l’acusen de ser un projecte del Kremlin per participar ara en el xou polític i donar legitimitat als comicis amb el seu posat de candidata crítica però inofensiva, atractiva i simpàtica, pròxima als liberals. i també de dividir encara més la dèbil oposició extraparlamentària russa.

La presentadora, a qui ja fa temps la premsa va batejar amb el renom de “la Paris Hilton russa”, en una carta publicada dimecres al diari Védomosti, que comença amb la frase “Ja n’hi ha prou de callar”, argumenta que la seva participació a les eleccions presidencials pot ser un pas cap als canvis que el país necessita. En una entrevista al canal opositor Dozhd, on treballa des de fa 5 anys Sobtxak, amb cara de bona nena i amb un punt d’ingenuïtat, explica per què ha decidit presentar-s’hi: “Vull utilitzar totes les tribunes i possibilitats que m’ofereix el fet de ser presidenciable per parlar dels problemes importants”.

Sobtxak va ser una dels líders de les multitudinàries protestes opositores contra el frau electoral que van sacsejar Rússia l’hivern del 2011 al 2012 juntament amb l’assassinat Borís Nemtsov, Il·lià Iaixin -que aleshores era parella de la jove candidata Sobtxak- i Aleksei Navalni, que també vol participar en la cursa presidencial si els tribunals no l’hi impedeixen. Llavors el poble no s’acabava de creure la presentadora perquè la veien com una noia rica de la jet set i sortida de l’elit política. Una jove amb una biografia massa lligada a la de l’entorn de Putin que jugava a fer de dissident. Sobtxak hi insisteix i ara assegura que en aquests 5 anys les seves visions polítiques “s’han consolidat” i que està disposada a “defensar-les al més alt nivell”.

Etiquetes

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 24/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF