Dana Ahmed : “La Unió Europea ha de supervisar més que mai què fa l’Aràbia Saudita”

INVESTIGADORA D’AMNISTIA INTERNACIONAL

La investigadora d’Amnistia Internacional sobre l’Aràbia Saudita Dana Ahmed confia que la resolució del Parlament Europeu serveixi per aturar els excessos de Riad al Iemen, malgrat que el text ha estat impulsat arran de l’assassinat del periodista Jamal Khashoggi.

¿La decisió del Parlament Europeu canviarà alguna cosa?

Confiem que la decisió del Parlament sigui seguida pels estats membres, especialment pels que tenen una influència important en les autoritats de Riad. És primordial que s’aturi la transferència d’armes a l’Aràbia Saudita, i que es pressioni aquest país perquè deixi en llibertat els defensors dels drets humans.

Per què els estats de la UE haurien de deixar de vendre armes a Riad?

Amnistia Internacional ha documentat atacs il·legals de la coalició liderada per l’Aràbia Suadita al Iemen, inclosos bombardejos indiscriminats que han matat civils indefensos, i destruït cases, escoles, hospitals, mercats i mesquites. Tenint en compte el clar risc que les armes siguin usades per cometre serioses violacions dels drets humans al Iemen, s’hauria d’aturar la seva venda a l’Aràbia Saudita.

L’assassinat de Khashoggi ha generat una reacció internacional que la mort de milers de iemenites no havia provocat.

Els EUA, el Regne Unit, França i Espanya no han deixat de vendre armes a Riad malgrat les violacions dels drets humans al Iemen. L’execució extrajudicial de Khashoggi és només una prova més que l’Aràbia Saudita incompleix la llei internacional. Per això la Unió Europea hauria de supervisar més que mai què fa l’Aràbia Saudita al seu territori i al Iemen.

EDICIÓ PAPER 13/04/2019

Consultar aquesta edició en PDF