Corea del Sud
Internacional 01/11/2022

Almenys 155 morts en una allau humana a la celebració de Halloween a Seül

Les víctimes, la majoria joves, han quedat aixafades per la multitud en un carrer estret al centre de la capital sud-coreana

3 min
Els cossos sense vida de desenes de persones, al carrer de Seül on ha tingut lloc l'estampida mortal

BarcelonaLa tragèdia del passat dissabte a la nit a Seül deixa un balanç provisional d'almenys 155 morts i un centenar de ferits (30 en estat greu), la gran majoria joves que van quedar aixafats per una allau humana durant la celebració de Halloween a la capital sud-coreana. Diversos mitjans recullen la narració de supervivents que expliquen que l'estampida es va desencadenar quan un gran grup de persones van entrar en un carreró estret i costerut i van ser empeses per les que venien darrere, creant un efecte dòmino.

Segons mitjans locals, unes 100.000 persones s'havien aplegat als carrers d'Itaewon, el barri més popular d'oci nocturn de la ciutat, que cada any aglutina milers de persones durant la celebració de Halloween. Aquest any hi havia una concurrència excepcionalment alta després de l'aixecament de les restriccions anticovid.

Les autoritats han avisat que el balanç de víctimes mortals pot créixer, ja que encara hi ha ferits en situació crítica. Han detallat que moltes de les víctimes són joves d'edats al voltant dels 20 anys. 45 van morir al lloc dels fets, mentre que 101 van ser traslladades a centres hospitalaris i van morir allà o durant el trasllat. Les autoritats han confirmat que han identificat a 153 dels 154 morts i que 26 són ciutadans estrangers.

Un dels carrers estrets del centre de Seül on s'ha produït l'allau humana.

Testimonis de la tragèdia han descrit escenes caòtiques moments abans de l'estampida i vídeos difosos a les xarxes socials mostren imatges de joves atrapats en carrers estrets, alguns intentant escapar-se enfilant-se per les façanes dels edificis. Moon Ju-young, de 21 anys, ha explicat a l'agència Reuters que era evident que la situació era complicada, ja abans de l'accident. "Hi havia almenys 10 vegades més gent de la que és normal", ha narrat. Molts supervivents han explicat que la multitud impedia moure's i feia molt difícil respirar. "Hi havia desenes de milers de persones, la quantitat més gran que he vist mai... fins al punt que ens van aixafar contra el paviment", ha declarat el periodista Raphael Rashid a la BBC.

Després de l'estampida també es van difondre vídeos de desenes de persones esteses a terra que rebien reanimació cardiopulmonar al mateix carrer. Més de 1.700 treballadors d'emergències de tot el país es van desplegar als carrers de la capital per assistir els ferits.

Una setmana de dol nacional

El president sud-coreà, Yoon Suk-yeol, ha anunciat aquest diumenge un període de dol nacional "fins que s'hagi controlat totalment la situació". El primer ministre, Han Duck-soo, ha concretat als periodistes que s'allargarà fins dissabte que ve, i que s'instal·larà un altar fúnebre al centre de Seül perquè els ciutadans puguin retre homenatge a les víctimes. Ho ha explicat després de participar en una reunió de resposta del govern, en què ha decidit que els ferits i les famílies de les víctimes mortals rebran assistència financera perquè s'ha designat el barri on va passar la tragèdia com una zona especial de desastre. Aquest diumenge la zona s'ha omplert de flors i missatges de condol.

Un home resa al carrer on es va produir una allau humana, al centre de Seül.

Yoon ha afirmat que el govern donarà suport als preparatius fúnebres i mobilitzarà totalment els serveis mèdics d'emergència per tractar els ferits. El mandatari ha assegurat que l'executiu investigarà a fons la causa del sinistre i implementarà les millores que calgui per evitar que tornin a passar accidents similars en el futur. Amb tot, el ministre de l'Interior, Lee Sang-min, ha considerat que l'estampida "no és un problema que s'hagués pogut resoldre amb antelació". Segons recull la CNN, el ministre ha afirmat que a Itaewon no hi havia una multitud extraordinàriament gran, de manera que s'hi havia desplegat un nivell "normal" de forces de seguretat. Tot i això, diversos testimonis han afirmat que el volum de gent era tan alt que va dificultar l'arribada dels serveis d'emergència.

Les autoritats estan investigant les causes exactes de l'accident i no hi ha informació oficial, tot i que alguns mitjans sud-coreans apuntaven ahir que l'allau humana s'hauria produït quan un gran nombre de persones es va precipitar cap a un bar després que corregués la veu que hi havia un famós. Es tracta de la tragèdia més gran a Corea del Sud des del 2014, quan un ferri es va enfonsar amb un balanç de 304 morts, la majoria estudiants adolescents.

stats