RCD Espanyol
Esports 18/02/2023

Qui és el xinès que admira Jarque i que vol triomfar a l’Espanyol?

Tan Kaiyuan ha fitxat pel filial blanc-i-blau però aspira a seguir les passes de Wu Lei

4 min
Tan Kaiyuan ha aterrat aquest hivern al filial de l'Espanyol

BarcelonaUn dels primers encàrrecs que Chen Yansheng va encomanar a l’àrea esportiva de l’Espanyol, poc després de comprar el club, va ser buscar al mercat jugadors xinesos amb el potencial suficient per jugar al primer equip. Era una aposta personal del propietari xinès, que volia enfortir els lligams comercials de l’entitat amb el gegant asiàtic. Ho va intentar, primer, amb dos joves que no van arribar a consolidar-se al filial, Daniel Wong (australià d’origen xinès) i Aokai Zhang. Sí que ho va aconseguir amb Wu Lei, l’estrella del moment a la Xina a qui va aconseguir portar després d’intervenir personalment en les negociacions. Cinc mesos després de la seva sortida, el club blanc-i-blau, que visita el cuer aquest diumenge (14h- / DaZN) ha incorporat Tan Kaiyuan. Però qui és aquest xinès que ha canviat la Superlliga xinesa per la quarta divisió del futbol espanyol?

Considerat una de les joves esperances del futbol xinès, aquest davanter de 21 anys va aconseguir debutar a la màxima categoria del seu país, la Superlliga xinesa, poc després de patir una greu lesió al menisc i als lligaments del genoll que van apartar-lo dels terrenys de joc durant un any. L’estiu del 2021 va provar sort al Voivodina, club serbi que no va veure clar pagar 60.000 euros per quedar-se’l en propietat. De tornada al seu país, va firmar cinc gols en 24 partits amb el primer equip del Guangzhou, que al desembre va patir un traumàtic descens.

Abans que es confirmés l'operació, però, Tan Kaiyuan ja havia pres la decisió de marxar. Malgrat que hi havia alguna oferta per seguir al futbol xinès, considerava que al seu país no podria signar, a curt termini, un contracte a l’alçada del potencial que començava a acreditar. D’altra banda, tenia clar que l’única manera de créixer futbolísticament era viatjar al continent on somiava jugar des de ben petit. “Cal que més jugadors xinesos siguin valents i marxin a Europa. Com més siguem els que fem el pas, més creixerà el nivell del futbol xinès. Fins que això no passi, sempre consideraran que el nostre nivell és inferior al dels futbolistes japonesos i sud-coreans”, va comentar fa uns dies en una entrevista al seu país. 

El seu fitxatge per l’Espanyol B, amb qui ha firmat fins al 2025, no ha sorprès a la Xina, on sí que veuen amb cert escepticisme la possibilitat que pugui arribar al primer equip. “Era lògic que marxés, és un bon jugador tot i la seva joventut, però jo no hi dipositaria gaires expectatives. Encara està lluny dels millors jugadors xinesos, necessita sumar minuts i aprendre. En el millor dels casos podria arribar a la Lliga en dos o tres anys, tot i que em sorprendria si ho aconseguís. Dependrà de les necessitats esportives que tingui l’Espanyol en aquell moment”, explica a l’ARA Zhao Xiaoou, periodista xinès de Wild East Football. “A mi no em va sorprendre, és una gran oportunitat per a ell, i l’Espanyol era un destí probable tenint en compte la propietat xinesa del club”, discrepa Yuan ‘William’ Bi, de Titan Sports Plus. 

Tots dos, però, coincideixen que el fitxatge de Tan Kaiyuan té, ara per ara, un component més comercial que no pas esportiu. La seva trajectòria, de fet, contrasta amb la de l’últim xinès que va tenir l’Espanyol: “Amb 22 anys, Wu Lei va ajudar el Xangai Port a ascendir a la Superlliga. Tan Kaiyuan, a la seva edat, no ha pogut evitar el descens del Guangzhou. El primer era un dels millors jugadors xinesos de la seva generació, mentre que el segon és un jove talent que ha demostrat un cert potencial tot i tenir poques oportunitats. Va adquirir un gran ressò mediàtic perquè és un dels primers productes de l’Evergrande Academy”, explica Yuan. 

A l’Espanyol justifiquen la seva elecció per criteris esportius. “Ha entrat dins del procés de selecció natural dins de l’àrea de captació del planter. Vam analitzar molts perfils d’Espanya, Europa i de la resta del món i ell complia amb les característiques que buscàvem. És un atacant que pot fer de segon davanter o actuar per les bandes, és bo en les transicions, va bé a l’espai, té arribada a l’àrea i xuta amb les dues cames”, analitzen des del futbol base blanc-i-blau. Tan Kaiyuan no és cap desconegut per al planter espanyolista: sent un adolescent va estar uns mesos a prova al juvenil A a través d’un programa per a joves de l’Evergrande Football School que el va portar a estudiar i jugar a futbol durant dos anys a Espanya. “No desentonava”, admeten els tècnics del planter blanc-i-blau que el van poder seguir en la seva primera estada al club. Entre ells, Luis Blanco, que ara és el seu nou tècnic al filial. 

Del furt a l'Aeroport al retrobament amb Luis Blanco

A banda de conèixer de primera mà l’ambient i el ritme del futbol espanyol, Tan Kaiyuan va poder amarar-se de la història del club periquito: “És un club amb un gran patrimoni cultural. Només cal veure com recorden Dani Jarque. El seu esperit sustenta els aficionats de l’Espanyol i inspira el club per avançar”, diu el davanter. Tan Kaiyuan va veure amb bons ulls la proposta del club blanc-i-blau per la cultura de planter que té: “Una de les millors coses de l’entitat és que dona opcions a molts joves amb fitxa del filial. A curt termini vull adaptar-me al filial, al joc i la tàctica de l’equip, i també a l’idioma i a la cultura locals. Després, el meu repte és arribar al primer equip”, assegura convençut. El davanter està disposat a triomfar a Barcelona, on també li agradaria obtenir un títol acadèmic, tot i l’ensurt que va patir només aterrar a l’Aeroport del Prat: va ser víctima d’un furt però poc després va aconseguir recuperar les pertinences que li havien robat. Un obstacle més en el camí d’aquest xinès que vol seguir les passes de Wu Lei. 

stats