Ciclisme
Esports 01/02/2023

La Volta a Catalunya promet emocions fortes en un 2023 ideal per als amants del ciclisme

Per primer cop en anys, la cursa catalana tindrà tres finals en pujada, un d'ells a les Terres de l'Ebre

5 min
La Volta a Catalunya promet emocions fortes en un 2023 ideal per als amants del ciclisme

BarcelonaL'any 2023 arriba farcit de cites per als amants del ciclisme. La 102a edició de la Volta a Catalunya, que se celebrarà del 20 al 26 de març, ha estat presentada a la seu de l'INEFC de Barcelona, just per on passaran els 25 equips participants d'aquesta edició en la darrera etapa, que acabarà com sempre amb l'espectacular circuit per la muntanya màgica de Montjuïc.

L'equip liderat per Rubèn Peris ha revolucionat el recorregut de la cursa respecte a l'edició del 2022, ja que només es manté l'arribada de Barcelona, la sortida el primer dia a Sant Feliu de Guíxols i l'arribada de la Molina. La resta d'arribades i sortides són noves, amb algunes poblacions que s'estrenen, com Olost o Molins de Rei. També destaca el retorn de la Volta a Martorell per primer cop des de l'any 1994, el retorn a Sabadell (la darrera ocasió va ser el 2003) o Llívia. A més, s'aposta per la muntanya, ja que per primer cop des de l'any 2001 hi haurà tres finals d'etapa en cims. Un d'ells, l'ascens a Lo Port, en l'etapa per les Terres de l'Ebre amb sortida a Tortosa.

“És un privilegi continuar oferint el millor ciclisme del món arreu de Catalunya durant una setmana, mantenint viu el llegat d’una organització que, durant dècades, ha treballat per aconseguir, consolidar i mantenir el prestigi d’un esdeveniment que és patrimoni de l’esport català i del ciclisme mundial”, ha apuntat el director de la cursa, Rubèn Peris, que ha estat l’encarregat de desvelar les set etapes d’una Volta a Catalunya que tindrà un total de 25 ports puntuables.

El recorregut de la Volta Ciclista a Catalunya 2023

Sant Feliu de Guíxols serà per segon any el punt d’inici de la Volta. La ciutat empordanesa serà la sortida i arribada d’una primera etapa de 164,6 quilòmetres de recorregut que pot portar sorpreses, amb fins a quatre ports puntuables i un final explosiu que en les últimes dues visites de la cursa (2019 i 2022) ha tingut l’australià Michael Matthews com a guanyador. L’alta muntanya arribarà aviat a la Volta 2023, amb una primera arribada en pujada en la segona etapa, que unirà Mataró i Vallter en un recorregut de 165,4 quilòmetres. El coll de Coubet, de 1a categoria, sumarà exigència abans de l’arribada en pujada a l’estació d’esquí ripollenca, tot un port de categoria especial que ha acollit una meta de la cursa catalana en sis ocasions. La segona etapa de muntanya no es farà esperar i serà en la tercera jornada, que tindrà 180,6 quilòmetres entre Olost, sortida inèdita en la centenària història de la cursa, i la Molina, un clàssic modern de la darrera dècada on han guanyat quatre vencedors finals de la Volta. Les pujades prèvies al coll de Coubet (1a categoria) i el coll de la Creueta (un dels tres ports de categoria especial del recorregut d’enguany) ajudaran a fer la selecció.

La quarta etapa recorrerà 188,2 quilòmetres entre Llívia i Sabadell en la jornada més llarga d’aquesta edició, una de les més favorables a una arribada a l’esprint, tot i que l’ascens de sortida a la Molina (1a categoria) i les pujades al collet de Sant Agustí i el coll de Lligabosses (3a categoria) afegiran encara més desgast a les cames del pilot de la Volta. Si alguna cosa fa excepcional el recorregut d’aquesta 102a edició de la Volta a Catalunya serà la cinquena etapa, una jornada de 178,6 quilòmetres que mostrarà el potencial ciclista de les quatre comarques de les Terres de l’Ebre, amb sortida des de Tortosa i una monumental arribada en pujada a Lo Port. Serà la tercera arribada en pujada de l’edició, en un port de categoria especial amb la duresa necessària per ser determinant en la resolució final de la cursa.

La sisena etapa unirà Martorell i Molins de Rei, dues poblacions del Baix Llobregat que tornen al recorregut de la Volta després de dècades d’absència en una jornada de 177 quilòmetres que portarà els ciclistes per terrenys trencacames pel centre de Catalunya i arribarà fins a territori lleidatà. En la part final, els ascensos a l’alt de la Creu d’Aragall (2a categoria) i l’alt de Fontpineda (3a categoria) poden portar sorpreses. Finalment, Barcelona tornarà a ser el jutge de la Volta a Catalunya en la seva setena etapa, amb sortida i arribada a la capital de Catalunya en un recorregut de 142 quilòmetres que enguany incorpora l’alt de Begues (2a categoria) abans de tornar al circuit final a Montjuïc, que sempre ofereix un espectacle competitiu i de públic especial per tancar una setmana d’emocions.

Evenepoel i Roglic, els reclams

L'organització de la Volta Ciclista a Catalunya ja té tancats els 25 equips que prendran la sortida en aquesta edició número 102: 18 són equips de l'UCI WorldTeam que tenen la plaça fixa i set han estat convidats: Euskaltel Euskadi, Lotto Dstny, Israel-Premier Tech, Burgos-BH, Caja Rural-Seguros RGA, Equip Kern Pharma i Un-X Pro Cycling Team. Al Ken Pharma hi ha alguns joves catalans que trepitgen fort, com Roger Adrià, Kiko Galván o Jordi López.

El vigent campió del món, el belga Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step), encapçala la llista d’estrelles de les quals ha transcendit la intenció de prendre part en la Volta d’enguany, juntament amb altres noms tan esperats com el del triple vencedor de la Vuelta a Espanya Primoz Roglic (Jumbo-Visma) o el vencedor del Tour de França i el Giro d’Itàlia Egan Bernal (Ineos Grenadiers), que ja sap el que és pujar al podi de la Volta (3r l’any 2019).

La presentació de la 102a Volta Ciclista a Catalunya també ha servit per presentar el cartell oficial d’enguany, obra del pintor valencià Miguel Soro, i per viure l’actuació en directe del grup Sexenni presentant Houston, la cançó oficial de la cursa després de guanyar el concurs #iCatVolta coordinat amb l’emissora de ràdio iCat. Tampoc s’ha deixat passar l'ocasió de recordar la 4a edició de la ReVolta, la prova femenina de la Volta que enguany farà el salt al calendari internacional UCI el dissabte 29 d’abril, amb la intervenció de Mireia Ingla, alcaldessa de Sant Cugat del Vallès, seu de la prova per tercer any.

La Vuelta torna a Barcelona i el Tour arrencarà a Bilbao

Aquest serà un any ideal per gaudir per als amants del ciclisme, ja que a més de la Volta Ciclista a Catalunya, l’edició número 78 de la Vuelta ciclista a Espanya arrencarà a Barcelona el 26 d’agost del 2023 amb una contrarellotge per equips d’uns 14 quilòmetres. Serà tot just el segon cop en tota la història de la cursa que la capital catalana viurà la sortida, amb l’anterior cita un llunyà 1962, quan el basc Antón Barrutia va guanyar aquella primera etapa. A més, l'1 de juliol el Tour de França començarà a Bilbao, amb tres etapes al País Basc. Aquest any la cursa francesa no s'acosta als Pirineus catalans, però les tres etapes basques permetran acostar-s'hi a qui vulgui continuar gaudint del ciclisme de primer nivell.

stats