Ciclisme
Esports 21/03/2021

La Volta a Catalunya del centenari arriba amb un cartell de luxe

Froome, Valverde, Quintana, Sagan, De Gendt i els representants de l'Ineos, entre els favorits

3 min
L'edició 100 de la Volta ciclista a Catalunya es disputarà al març de 2021

BarcelonaUn any més tard del previst per culpa de la pandèmia, la Volta Ciclista a Catalunya es convertirà en la tercera gran cursa europea en arribar a les 100 edicions, després del Tour i el Giro. Aquest dilluns, amb la ja tradicional primera etapa amb arribada i sortida a Calella, la Volta podrà començar a oblidar un any complicat, ja que la pandèmia va ajornar l’edició del 2020 quan faltaven quinze dies per l’inici d’una edició especial. Nascuda el 1911, la Volta només s'havia vist aturada per la Primera Guerra Mundial, la Guerra Civil i una petita crisi als anys 20, quan la UE Sants va fer-se càrrec de l'organització de la prova.

Però amb el suport de les institucions i la força dels seus voluntaris, la Volta pot presentar un recorregut molt similar al previst fa un any, amb més de 1.000 km en set etapes i un cartell de primer nivell. Una de les novetats serà recuperar, després de deu anys d’absència, una contrarellotge individual. I per tenir presents els noms que han fet gran aquesta cursa, cada etapa, exceptuant la contrarellotge, tindrà un esprint al km 100 batejat amb el nom d’un guanyador: Sebastià Masdeu, Mariano Cañardo, Miquel Poblet, Joaquín Galera, Miguel Indurain i Alejandro Valverde. Aquest últim, per cert, participarà de nou a la Volta, segurament per últim cop. El murcià, amb 40 anys, es prepara per als Jocs Olímpics en una Volta que ha guanyat en tres ocasions (2009, 2017 i 2018). En cas de guanyar la Volta, Valverde es convertirà en el segon corredor a arribar als quatre triomfs i superarà Indurain, que també va guanyar tres cops. Molt lluny queden els set triomfs de Mariano Cañardo, del 1928 al 1939.

De Montserrat al Circuit de Barcelona-Catalunya

Si la primera etapa, per novena edició consecutiva, serà amb sortida i arribada a Calella, la segona etapa serà la contrarellotge individual a Banyoles, de 18,5 km. I després, torn per als Pirineus, amb una etapa que sortirà del Canal Olímpic de Catalunya i acabarà amb l’ascens final a l'estació de Vallter 2000, de categoria especial. La quarta etapa, entre Ripoll i l’estació de Port Ainé, tindrà diferents ports de primera categoria. La cinquena serà entre la Pobla de Segur i Manresa, amb un moment especial, ja que la cursa pujarà a Montserrat. La sisena etapa serà entre Tarragona i el Circuit de Barcelona-Catalunya, on es viurà una arribada especial sobre l’asfalt de Montmeló. I per acabar, com sempre, la Volta acabarà a Barcelona amb el circuit per la muntanya de Montjuïc.

La Volta del 2021 estarà marcada per les mesures de seguretat provocades pel covid-19. La Volta ha creat un protocol de seguretat aprofitant un manual fet per l’empresa francesa ASO, així com el del Tour de França, que ha sigut validat pel Procicat. Un protocol en el qual es creen tres bombolles de seguretat per protegir els corredors. A les arribades, de fet, no hi haurà presència d’espectadors, tot i que sí que podran ser-hi durant les etapes, quan els corredors passin pel seu municipi.

Ineos, amb un equip que fa por

Els favorits seran els ciclistes de l’equip britànic Ineos, que arriben amb un cartell de luxe per començar a marcar el terreny aquesta temporada, després de no haver pogut estar a l’altura el 2020. L’equatorià Richard Carapaz liderà l’Ineos acompanyat dels britànics Geraint Thomas, Luke Rowe i Adam Yates, els australians Rohan Dennis i Richie Porte i l’espanyol Jonathan Castroviejo, tots ells amb opcions de competir a la general.

Les carreteres catalanes podran veure en acció el britànic Chris Froome, quatre cops campió del Tour i nou corredor de l’equip Israel Start-Up Nation, que competirà contra altres noms coneguts com Alejandro Valverde (Movistar), Thomas de Gendt (Lotto Soudal), Marc Hischi (UAE-Team Emirates), George Bennett (Jumbo-Visma) i Joao Almeida (Deceuninck-Quick Step). Un dels noms més destacats serà el de l’eslovac Peter Sagan (Bora-Hansgrohe), tres cops campió del món, que debuta a la cursa, on serà un dels favorits als esprints de final d’etapa, la seva especialitat. La Volta també servirà per veure el debut a l’UCI World Tour de l’equip amb seu a Pamplona Kern Pharma, fundat el 2020 a partir de l'Associació Esportiva Galibier. 

La representació catalana estarà liderada per Marc Soler (Movistar) i David de la Cruz (UAE-Team Emirates), així com el mallorquí Enric Mas (Movistar), entre d’altes. L'últim català a guanyar la prova va ser Purito Joaquim Rodríguez, el 2014.

I, esclar, els colombians. En aquest cas, amb els experimentats Rigoberto Uran (EF Education-Nippo) i Nairo Quintana (Arkéa-Samsic), campió el 2016. De fet, dos dels últims quatre campions de la Volta han sigut colombians. En canvi, qui serà baixa serà l’equip Alpecin Fenix on milita la jove promesa Mathieu van der Poel, que, d'acord amb l'organització de la Volta, ha près la decisió de no participar-hi per evitar la propagació del covid-19, ja que ha detectat tres positius a la seva bombolla aquests últims dies. Tampoc participarà el vencedor de l'última edició, el colombià Miguel Ángel López.

stats