RCD Espanyol
Esports 21/01/2022

Vilhena, de deixeble de Koeman a comodí per a Vicente Moreno

El jugador neerlandès espera poder seguir al club blanc-i-blau més enllà de l'estiu

3 min
Vilhena ha trepitjat l'RCDE Stadium al final de la seva presentació com a nou jugador de l'Espanyol

Barcelona“Trindade de Vilhena és un nom molt bonic, però és molt llarg i no entra a la samarreta. A partir d’ara digueu-me Tonny Vilhena”, va dir el flamant fitxatge hivernal de l’Espanyol poc després de debutar com a futbolista professional amb el Feyenoord. Aleshores, el 2012, només tenia 17 anys quan Ronald Koeman va decidir apostar per ell perquè li veia condicions d’estrella. El fins fa poc entrenador del Barça l’utilitzava com a migcampista en un doble pivot on tenia capacitat per veure porteria gràcies al seu bon xut llunyà. Una virtut que li va permetre firmar 41 gols en els 258 partits que va jugar al Feyenoord. 

També va tenir un gran protagonisme a les categories inferiors de la selecció dels Països Baixos, amb qui el 2011 va proclamar-se campió d’Europa sub-17. Anys després va arribar a debutar amb l’absoluta, on va estar sota les ordres de tècnics de gran prestigi com Danny Blind, Dick Advocaat o, novament, Ronald Koeman, i va poder coincidir amb jugadors de nivell mundial com Arjen Robben, Wesley Sneijder, Van de Beek, Van Dijk, Wijnaldum o els ara blaugranes Memphis Depay i Luuk de Jong. 

Vilhena va perdre protagonisme arran de la sortida de Koeman, que va marxar a Anglaterra el 2014. El tècnic neerlandès, que seguia creient en les seves capacitats, va intentar captar-lo, sense èxit, pel Southampton. “És un jugador interessant, amb molta empenta i poder. Té experiència tot i ser molt jove”, va comentar sobre ell el 2015. Vilhena, però, va refusar aquestes i altres grans ofertes econòmiques com la del Nàpols per seguir el que li deia el cor. El jugador va apostar per quedar-se a Rotterdam per no allunyar-se de la seva mare, que va morir de càncer un any més tard. Pocs mesos abans que passés, Vilhena va renovar amb el conjunt neerlandès i va desestimar altres propostes, com la de l’Espanyol. 

“Sempre havia dit que només deixaria el Feyenoord com a campió. I aquella temporada (2016-17), es van proclamar campions de l’Eredivisie 18 anys després, explica a l’ARA el periodista neerlandès de Voetbal International Martijn Krabbendam. Aquest el defineix com un “migcampista defensiu molt fort físicament, amb bon toc de pilota i un guanyador. El principal punt feble que li vèiem aquí és que aguantava massa la pilota”. Vilhena ha arribat a ocupar diverses posicions del mig del camp i fins i tot ha actuat recentment de lateral esquerre, una polivalència ben valorada a l’Espanyol, com ha reconegut Vicente Moreno: “Jugui on jugui pot donar un bon nivell, anirem veient on el podem acomodar, què ens pot aportar i on ens pot ajudar”. 

Krabbendam, que considera que pot rendir millor com a migcampista defensiu o com a interior, fent de 8, que com a lateral esquerre, considera que el seu fitxatge per l’Espanyol és “un gran moviment per a ell”. “Ara arribarà el seu moment. Aviat serà un habitual al mig del camp i crec que d’aquí un any tothom parlarà de les seves qualitats”, pronostica. Amb la seva arribada a l’Espanyol, Vilhena compleix un dels somnis que la seva mare va fer públics en una entrevista el 2014 a De Feijenoorder: “Ha de jugar en algun lloc on faci sol. No a Anglaterra, tampoc a Itàlia, que no m’agrada. Podria ser a Barcelona, tot i que és una bogeria, per descomptat”. “Vull quedar-me aquí més enllà de l’estiu”, ha assegurat Vilhena, que s’ha mostrat ambiciós en la seva presentació: “L’Espanyol ha de mirar amunt, pot estar entre els cinc primers de la Lliga”. Ara té cinc mesos per convèncer l’Espanyol perquè pagui els menys de quatre milions d’euros, més variables, que figuren en la seva opció de compra. 

Dubte davant del Betis

Malgrat que el jugador s’ha ofert a Vicente Moreno de cara al partit d’aquest divendres contra el Betis (21 h, M. LaLiga), tot fa pensar que l’estrena de Vilhena amb l’Espanyol encara haurà d’esperar. El jugador neerlandès, que no disputa cap partit oficial des del 5 de desembre, ha hagut d’entrenar-se en solitari els últims dies. “Encara necessitarà uns entrenaments per anar agafant forma”, va apuntar Moreno, que pràcticament el va descartar per a aquest partit. 

stats