Esports 16/12/2019

Viçenç Vidal critica la suspensió del partit entre el Rayo i l'Albacete pels insults a Zozúlya

Demanarà al Senat si se suspendran tots els partits en què se sentin insults

Ara Balears
2 min
Imatge de Roman Zozúlya en el partit entre el Rayo Vallecano i l'Albacete

PalmaVicenç Vidal ha criticat la suspensió del partit entre el Rayo Vallecano i l'Albacete pels insults que rebé el jugador Roman Zozúlya i ha registrat una pregunta al Senat en què demana si a partir d'ara se suspendran tots els partits en què se senti algun insult o desqualificació racista, masclista, homòfoba, trànsfoba, supremacista, antisemita o feixista.

En la pregunta, Vidal ha remarcat que Roman Zozúlya és un jugador d'ideologia "d'ultradreta i ultranacionalista coneguda i publicitada pel mateix jugador. A més, ha remarcat que aquest és el primer cop que se suspèn un partit a Espanya pels insults de la grada i ha mostrat la seva preocupació pel precedent jurídic que pot sembrar aquesta decisió.

A través d'una piulada, el senador ha assegurat que "no podia callar davant el cas del jugador de futbol de l'Albacete i reconegut ultradretà Roman Zozúlya", i que per això ha presentat aquesta pregunta escrita al Senat.

Els fets succeïren aquest diumenge, 15 de desembre, quan després de finalitzar la primera part del partit els jugadors de l'Albacete es negaren a disputar la segona pels insults que havia rebut el seu company. Davant aquesta situació, l'àrbitre del partit decidí suspendre el partit i els jugadors esperaren als vestuaris fins que l'estadi madrileny es buidà completament. Pocs minuts després de conèixer la decisió, la Lliga va emetre un comunicat en què donava suport a la decisió arbitral, manifestava "rebuig" i assegurava que continuaven treballant "contra la violència, el racisme i la xenofòbia" als estadis.

Qui és Roman Zozúlya i com comença la seva història amb el Rayo Vallecano?

L'enemistat entre Zozúlya i el Rayo Vallecano començà el 2017 quan el jugador ucraïnès arribà l'equip madrileny cedit pel Betis i els aficionats es manifestaren contra la seva incorporació per la seva coneguda ideologia ultranacionalista, per donar suport al Donbass –una de les milícies que lluitaven a la guerra de l'est d'Ucraïna– pel seu suport al batalló Azov (una força paramilitar plena de feixistes i neonazis) o les seves fotografies amb fusells i imatges de Stepan Bandera, líder ucraïnès que va col·laborar amb els nazis.

"No és una cosa dels ultres del club, la major part de l'afició del Rayo no vol una persona que està acreditada que ha posat doblers en grups armats que no encaixen amb els nostres valors", defensaven en aquells moments els representants de l'Agrupació de Penyes del Rayo.

Zozúlya abandonà finalment el Rayo Vallecano sense jugar cap partit i després d'haver participat només en un entrenament i no havia tornat a Vallecas fins aquest diumenge, quan els insults de l'afició madrilenya i la resposta de l'Albacete provocaren que l'arbitre decidís suspendre el partit.

stats