18/06/2022

La vergonya ja ha començat

2 min
Gianni Infantino, president de la FIFA.

BarcelonaA hores d'ara, en un dia com avui, o ahir, o demà passat, hauríem d'estar gaudint del Mundial de futbol. Estaríem ja immersos de ple en la competició, triant un equip alternatiu al nostre de tota la vida, desitjant veure Mbappé o Messi, apostant per la revelació del torneig i amb l'enèsim escàndol entre Luis Enrique i la premsa. Però no, la FIFA va decidir donar-li el Mundial a Qatar i es va rendir fins i tot al fet que es disputés, per primera vegada en la història, els mesos de novembre i desembre. El canvi al calendari es queda en una anècdota si tenim en compte els greus, gravíssims, dèficits democràtics del país organitzador. Totes les que estimem el futbol i a més tenim un altaveu, sigui gran o petit, no podem mirar cap a un altre costat i callar només perquè els diners, els patrocinis, truquin a la porta dels nostres mitjans de comunicació.

A Qatar l'homosexualitat està prohibida i es condemna amb anys de presó. El director del comitè organitzador del Mundial, Nasser Al-Khater, ha demanat que es respecti la cultura del país i no es traspassi un límit: el de les mostres públiques d'afecte. Les dones són ciutadanes de segona categoria i fa un any va sortir a la llum el cas de la mexicana Paola Schietekat Sedas, que treballava des del 2020 per a l'organització i que va poder fugir de Qatar just a temps, abans que es fes efectiva la seva condemna a set anys de presó i 100 fuetades.

¿Què havia fet per merèixer aquest càstig? Denunciar haver estat violada. El 6 de juny del 2021 un home es va ficar al seu apartament a Doha mentre ella dormia i la va agredir sexualment, però en el judici l'agressor va quedar lliure i ella sentenciada a un càstig exemplaritzant per mantenir una “relació extramarital”.

Tal qual. Obtenir una beca, un permís per contreure matrimoni o tenir una ocupació és impossible per a una dona si no compta amb el beneplàcit del seu guardià, que generalment és un home de la seva família. ¿Més coses? S'estima que en la construcció dels estadis han mort unes 6.500 persones per la falta de seguretat. Les condicions eren, són, d'esclavisme.

Així que no sols ens hem quedat sense futbol a l'estiu, sinó que assistirem a l'oprobi quan el Mundial se celebri a l'hivern i intentin, que ho faran, blanquejar la situació. Que no se surtin amb la seva és la nostra responsabilitat. Des d'ara mateix, la vergonya ha començat.

stats