Copa Amèrica
Esports 29/08/2023

El vell Imax reneix gràcies a la Copa Amèrica de vela amb el repte d'atraure 8 milions de persones

El centre de visitants del torneig, dividit en dues zones, estarà obert fins al maig del 2025

3 min
El vell IMAX reneix convertit en un centre de visitants de la Copa Amèrica que pretén atraure 8 milions de persones

BarcelonaLa Copa Amèrica de vela escalfa motors. Tot i que la part més emocionat de la competició més antiga del món, on es decidirà el campió, no arribarà fins a l'octubre del 2024, aquesta setmana ja obre les portes l'America's Cup Experience, el centre oficial de divulgació de la 37a edició de la copa. El centre, que estarà obert del 24 d'agost al maig del 2025, ocupa l'espai de l'antic edifici Imax, al Port Vell, totalment renovat. L'Imax, que havia obert les portes el 1995, va anunciar el seu tancament l'any 2014, i portava sense funcionament des de llavors.

La doble medallista olímpica en vela Natalia Via-Dufresne, directora de relacions externes del centre, ha explicat que “el propòsit d'aquest nou centre de divulgació és fer conèixer la competició més antiga de l'esport entre la població, fer-la accessible a tothom i despertar l'interès en una ciutat històricament vinculada al mar com a Barcelona”. El centre tindrà una superfície de 2.250 metres quadrats i preveu una afluència de 8 milions de visitants fins al maig del 2025, així com una recaptació d'1,2 milions d'euros gràcies a l'àrea de pagament, segons han anunciat els impulsors del projecte.

El vell Imax reneix gràcies a la Copa Amèrica de vela amb el repte d'atraure 8 milions de persones

A l'entrada, una gran pantalla led de 5x8 m d'alta definició on es projecten vídeos de la història de la competició tindrà la capacitat per transmetre les regates en directe. Al llarg del recorregut expositiu diferents espais expliquen la història del torneig i els secrets de la tecnologia dels equips, i s'hi presenten els vaixells que aspiren a ser campions el 2024. A la visita per a la premsa d'aquest dimarts hi han participat membres de l'equip campió, el Team New Zealand.

“El centre fusiona la tecnologia audiovisual més avançada amb elements immersius,” comenta Xavier Andrades, representant dels promotors de la iniciativa. "Nosaltres tenim la concessió de l'edifici fins al maig del 2025, mig any després de la finalització del torneig", ha afegit, i ha admès que ignoren què passarà amb l'edifici de l'Imax a partir de llavors. La concessió va ser atorgada pel consell d'administració del Port de Barcelona el 30 de març passat a l'empresa America's Club House SL (vinculada a Dortoka Disseny SL), amb una inversió total de set milions d'euros.

De fet, el 2020 el consell d'administració del Port de Barcelona va aprovar extingir la concessió de l'espai a Teatro Imax Barcelona SA, que havia tancat els cinemes el 2014. Llavors, la intenció era enderrocar l'edifici, però la Copa Amèrica li ha donat una nova vida. El que pugui passar després del 2025, però, encara és un misteri.

El centre es divideix en dues àrees. Una de lliure accés i una altra a la qual s'hi pot accedir mitjançant entrada, amb diferents preus en funció de si es fa servir el simulador de navegació. A la primera part hi ha una recreació a mida real del trofeu de la Copa Amèrica, la mítica Auld Mug o Gerra de les Cent Guinees. Dins de la segona part, de pagament, els dos espais destacats seran un simulador de navegació, que estarà disponible a partir del 5 d'octubre, i la segona pantalla de cine més gran d'Europa, amb 611 m2 i format 4K per transmetre totes les emocions de la competició i un espectacular film fet per Mediapro de 9 minuts sobre com es preparen els equips, anomenat One hell of a battle. A l'àrea audiovisual també hi ha un "túnel del temps", una onada digital formada per monitors de totes les mides que envolta el visitant i explica com ha evolucionat la competició al llarg dels seus 172 anys d'història.

El centre disposa de dos espais gastronòmics creats amb el prestigiós xef Albert Ventura, del restaurant Coure de Barcelona. Vraba Restaurant serà una aposta per la cuina d'autor a la planta superior del centre i obrirà les portes el 12 de setembre. El Sailor's Cove, per la seva banda, ja està obert a peu de mar, amb una oferta de base mediterrània.

La Copa està permetent tirar endavant un procés de renovació del Port Vell de Barcelona, on ara mateix ja treballen els sis equips internacionals, que passaran gairebé dos anys a la capital catalana entrenant. Si les bases dels sis equips es desmuntaran, altres obres permetran obrir espais ara tancats als ciutadans. El pla de renovació del Port Vell suposa una inversió de 120 milions d'euros, tant de capital públic com privat.

stats