Futbol
Esports 22/06/2022

Valverde contra Bielsa: els socis de l'Athletic escullen entrenador a les urnes

Jon Uriarte, Ricardo Barkala i Iñaki Arechabaleta es disputen la presidència del club amb noms il·lustres com a reclam

Oriol Cartró
3 min
Ernesto Valverde i  Marcelo Bielsa

BarcelonaAquest divendres 24 de juny els socis de l'Athletic Club estan cridats a les urnes per votar al seu nou president, que dirigirà l'entitat els pròxims anys. És la primera vegada en la història del club que els comicis són a l'estadi de l'equip basc, a San Mamés, ja que habitualment se celebraven al Palau d'Ibaigane. Aitor Elizegi deixarà la presidència després de tres anys i mig al càrrec. L'empresari basc va agafar l'equip en una situació delicada i, durant el seu mandat, ha arribat a dues finals de Copa del Rei i dues de Supercopa d'Espanya, i n'ha guanyat una contra el Barça.

Jon Uriarte, Ricardo Barkala i Iñaki Arechabaleta són els tres candidats que es disputaran la presidència de l'Athletic Club. Com en totes les campanyes electorals, s'han posat noms sobre la taula per aconseguir la màxima confiança possible dels socis bascos. Precisament, el càrrec que ha provocat més rebombori ha sigut el de l'entrenador. Marcelino, que ha estat el tècnic de l'equip bilbaí les últimes dues temporades, va complir el seu contracte i no continuarà a l'entitat, ja que el seu valedor, Aitor Elizegi, no s'ha presentat a la reelecció.

La rivalitat a les banquetes

El joc va de vells coneguts. Arechabaleta ha arribat a un acord amb Marcelo Bielsa (Rosario, 66 anys), que ja va entrenar l'Athletic durant dues temporades (2011-2012 i 2012-2013). El primer any va arribar a les finals de la Lliga Europa i la Copa, però les va perdre contra l'Atlètic de Madrid i el Barça, respectivament. El candidat a la presidència va justificar la decisió d'escollir Bielsa: "Segurament és l'entrenador més venerat i respectat pels professionals del món". El tècnic argentí es va presentar a través d'un vídeo on va explicar que ja ha vist els 45 partits que va jugar l'equip basc la temporada passada, a més dels 38 del filial i alguns del futbol base. En total, ha fet una anàlisi de 90 partits que veu necessària per prendre decisions en poc temps sobre els 40 jugadors que inicialment tindria a la seva disposició si finalment acaba sent l'entrenador bilbaí, entre jugadors de la primera plantilla, cedits, futbolistes traspassats amb clàusules de recompra i jugadors del filial que finalitzin contracte.

D'altra banda, tant Barkala com Uriarte han apostat per la tornada d'un altre conegut de l'afició basca: Ernesto Valverde (Càceres, 58 anys). El Txingurri va dirigir l'Athletic en dues etapes (2003-2005 i 2013-2017) i és el tècnic amb més partits a la història del club basc, amb 307. L'última etapa va acabar quan va fitxar pel Barça, on va entrenar durant dues campanyes i mitja i va acabar sent acomiadat pels mals resultats i el joc de l'equip. Des de llavors, ha estat sense equip. Si guanya Barkala, Valverde es retrobarà amb Ramon Planes, exsecretari tècnic blaugrana (2018-2021), que faria de director esportiu. Per la seva banda, Uriarte ha volgut donar molta importància a l'estabilitat en l'elecció de l'entrenador: "Hem dissenyat un projecte transformador a l'àrea esportiva i, per desplegar canvis en l'estructura, és necessari comptar amb estabilitat al primer equip. I l'entrenador que la pot donar és l'Ernesto. És el més exitós de l'Athletic dels últims 25 anys".

La polèmica de la candidatura d'Uriarte

La candidatura que lidera Jon Uriarte ha tingut la primera polèmica, ja que s'ha decidit prescindir del tècnic mexicà Carlos Aviña, que havia de ser la peça més important de l'organigrama esportiu com a director general de futbol. La raó han estat unes piulades de caràcter masclista i homòfob que va publicar Aviña fa deu anys, quan en tenia 21. El mexicà ha mostrat el seu "penediment i rebuig", i ha quedat al marge del procés electoral. "Davant els fets divulgats per les xarxes socials, Izan Athletic (el nom de la candidatura) i Carlos Aviña consideren que no es donen les circumstàncies perquè aquest últim dirigeixi l'àrea esportiva de l'Athletic Club", explicava la candidatura d'Uriarte en un comunicat.

Després d'haver presentat més avals que els altres dos candidats, està per veure si aquesta polèmica perjudicarà les opcions d'Uriarte de cara a les eleccions d'aquest divendres 24 de juny. Barkala i Arechabaleta es mantindran a l'aguait per veure si poden prendre-li la cadira presidencial.

stats