Ciclisme
Esports 24/01/2013

L'UCI avisava Armstrong i altres corredors dels seus valors sospitosos

El seu expresident Hein Verbruggen admet en una entrevista a 'Vrij Nederland' que el nord-americà i altres corredors eren informats pel metge Mario Zorzoli

Albert Rabadan
2 min

BarcelonaUn reportatge a la revista setmanal neerlandesa 'Vrij Nederland' afirma aquest divendres que durant el mandat de Hein Verbruggen, actual president honorífic, al capdavant de la Unió Ciclista Internacional (UCI), entre el 1991 i el 2005, alguns corredors i directors d'equip, com ara Lance Armstrong, eren avisats quan en els controls antidopatge donaven valors sospitosos propers al control positiu.

"Alguns documents confidencials mostren que corredors i directors de primer nivell eren convidats a la seu de l'UCI, a Suïssa, on el metge en cap Mario Zorzoli els feia una presentació de l'estratègia antidopatge de l'UCI i els donava informació de les proves amb valors sospitosos", explica la revista a la seva web. Karsten Kroon, actual ciclista del Saxo-Tinkoff, confirma en el reportatge que va ser contactat l'any 2004 per Lon Schattenberg, membre de la comissió antidopatge de l'organisme, en relació a uns valors sanguinis sospitosos.

Per a Verbruggen, aquesta mesura responia a l'estratègia de l'UCI de "convèncer-los de no dopar-se més". Tanmateix, segons Michael Ashenden, el metge que ha desenvolupat bona part dels mètodes de detecció del dopatge en el ciclisme en els últims anys (el primer control d'EPO, el disseny del passaport biològic...), no coneix cap altra federació que informi regularment d'això i creu que "dóna l'oportunitat als corredors d'adaptar el seu dopatge de manera que no donin positiu".

Aquesta pràctica s'acosta les acusacions que han fet repetidament els antics companys d'equip d'Armstrong Floyd Landis i Tyler Hamilton, que asseguren que el ciclista, ara sancionat permanentment, els va explicar que havia donat positiu per EPO a la Volta a Suïssa del 2001, però que ell i el director de l'equip, Johan Bruyneel, ja es reunirien amb l'UCI per solucionar-ho. "Aquesta història no és certa: no hi va haver cap positiu ni cap encobriment del laboratori o de la UCI", va dir Armstrong la setmana passada en l'entrevista amb Oprah Winfrey.

stats