Barça - Xakhtar de Lliga de Campions

Fermín brilla en un Barça sense grandesa que s'acosta als vuitens

L'equip blaugrana peca de relaxació abans d'hora i acaba amb la por al cos davant d'un Xakhtar Donetsk orgullós (2-1)

3 min
Félix felicitant Ferran Torres després de l'1-0 del Barça contra el Xakhtar.

BarcelonaEl Barça no pot permetre's tics d'equip gran. Un partit que semblava resolt sense despentinar-se al descans ha desembocat en un triomf deslluït (2-1) després d'un sorprenent gol del feble Xakhtar Donetsk. Una pèrdua de João Félix –que ha acabat demanant el canvi per un fort cop, però ha sortit pel seu propi peu– quan intentava trepitjar l'àrea ha permès als ucraïnesos afegir picant a un partit que els blaugranes han afrontat a ritme de costellada. Tenir la classificació per als vuitens pràcticament segellada, l'energia de Fermín i un estadi de Montjuïc amb 41.409 ànimes contentes de veure de nou Marc Guiu són les notes positives d'una victòria grisa.

L'equip ja ha començat amb mal peu i ha saltat al partit endormiscat, amb una actitud impròpia per a un duel de Lliga de Campions. Semblava que els futbolistes, conscients de la seva superioritat, haguessin sortit a jugar un partit d'entrenament. Un solters contra casats. Un amistós estiuenc de festa major. Només Oriol Romeu semblava haver sortit prou endollat per mostrar respecte a un Xakhtar molt debilitat per la guerra a Ucraïna. L'equip del Donbass –en conflicte amb Rússia des del 2014– fa gairebé deu anys que no pot disputar un partit al seu estadi. Juga exiliat, a Hamburg, on els blaugranes viatjaran d'aquí dues setmanes. El Xakhtar és la ventafocs, amb permís de l'Anvers, del grup probablement el més senzill de tota la lligueta de classificació. I això encara fa més imperdonable com s'ha acabat complicant el marcador el Barça.

Per buscar alguna excusa a la pobra posada en escena dels blaugranes, amb menys revolucions que un tractor espatllat, és que contra el conjunt ucraïnès ningú podia prendre mal. L'equip, amb sis lesionats, venia d'un gran desgast diumenge contra l'exigent Athletic Club i dissabte pot donar un cop de puny a la taula si aconsegueix guanyar el Reial Madrid, colíder de la Lliga amb un punt més que el Barça i els mateixos que el meravellós Girona de Míchel. Però caldrà jugar molt millor.

El ritme contra el Xakhtar era baix i contagiós; tant, que fins estilistes com Gündogan i Cancelo perdien algunes pilotes fàcils. Però res faria perillar el triomf blaugrana, que amb apujar una mica la velocitat n'ha tingut prou per plantar-se davant de la porteria del seu rival al primer temps. El conjunt visitant deixava tants espais pels carrils interiors que Fermín s'ha fet un tip de trepitjar àrea. Semblava un golós en un bufet lliure.

Fermín López, el millor del Barça contra el Xakhtar

En poc més de mitja hora, el jove migcampista de 20 anys ja havia protagonitzat tres ocasions claríssimes. En la primera ha topat amb els guants de Riznyk. A la segona, amb el travesser, però per allà rondava un tauró afamat de nom Ferran i de cognom Torres. El davanter ha recollit el refús per enviar la pilota a gol amb una bona rematada de volea. Després d'una mica de suspens protagonitzat pel VAR, el col·legiat ha donat la diana per vàlida. La llauna ja estava oberta. Ferran ha dedicat el gol a la seva àvia, amb un missatge en valencià.

A la tercera de Fermín, ha arribat el seu gol particular. El primer que marca a la Champions. L'any passat jugava cedit al Linares, de Primera RFEF, l'equivalent a l'antiga Segona B. És un migcampista amb ànima de davanter, i això a Xavi li encanta. Ferran li ha tornat el favor i, aquest cop, el valencià ha assistit l'andalús, que ha trobat un passadís més ample que els de l'Ikea al cor de l'àrea ucraïnesa. Barraca i cap dins.

L'enfrontament era poc més que una patxanga per al Barça. Quan el Xakhtar intentava aixecar una mica el cap i buscar algun desplaçament per activar els seus davanters, allà hi eren Araujo i Iñigo Martínez per avortar qualsevol intent de perill rival. Fins a la segona meitat. Quan els blaugranes s'han complicat la vida ells solets.

Gol sorprenent del Xakhtar davant la passivitat del Barça

Després del guió del primer temps, els darrers 45 minuts s'esdevenien per gestionar descansos i donar oportunitats a més nanos de La Masia. Però la deixadesa del Barça, segurament amb el cap ja pensant en el Madrid, s'ha traduït en el gol de Sudakov al contraatac davant una inexplicable passivitat de Romeu. Amb el 2-1 i davant un Xakhtar transformat en un equip valent i orgullós, Xavi ha fet entrar titulars com Balde i Christensen per no veure perillar la victòria. També a Marc Guiu per Félix i a Marc Casadó per Fermín, el millor avui.

El partit s'ha embrutat, amb els ucraïnesos confonent intensitat amb duresa els darrers minuts i amb el Barça, sense gaire brillantor, intentant tancar el triomf amb un parell de contraatacs que no han quallat. Partit per oblidar. Caldrà canviar moltes coses abans de la visita del Reial Madrid.

stats