Barça

Tots els camins porten a Xavi

El tècnic blaugrana no va confirmar el seu adeu després de la derrota al Santiago Bernabéu i es reunirà aviat amb la comissió esportiva

3 min
Xavi Hernández a la banqueta del Santiago Bernabéu.

MadridQuan les grades del Santiago Bernabéu encara estaven buides es van viure dues premonicions. Fermín López, amb uns auriculars sense cable posats, va passejar-se per la gespa mirant el gol nord del feu blanc com qui observa una posta de sol a es Vedrà. Una estona després, en aquella porteria, marcaria l'1-2 momentani i ho celebraria davant de l'afició madridista. Jude Bellingham va fer el mateix durant la prèvia. En el seu cas, observant el gol sud. Allà l'anglès va acabar al minut 91 del clàssic amb les opcions de títol del Barça en aquesta Lliga.

També ha comprat un bon grapat de butlletes per convertir-se en una premonició la roda de premsa de Xavi posterior al partit. Preguntat per un company periodista sobre si tenia la sensació que havia estat l'últim gran enfrontament que dirigiria des de la banqueta del Barça, el tècnic egarenc es va resistir a confirmar que fos així. La seva argumentació va ser que queden sis partits de Lliga i, malgrat que el títol ja és una quimera per al seu conjunt, s'ha de seguir competint perquè hi ha l'objectiu de mantenir el segon lloc, que dona una plaça per a la Supercopa d'Espanya de la temporada vinent (i una gran quantitat de diners, tot i que Xavi això no ho va dir).

Però a la sala de premsa del Santiago Bernabéu va quedar la sensació que aquest raonament només era una forma d'evitar la confirmació que la seva sortida del Barça no està ni molt menys sentenciada i que com més passen els dies més creix el percentatge de possibilitats que continuï. De fet, en les seves respostes Xavi també va deixar anar sobre el seu futur un "ara no toca parlar d'això" que va recordar Jordi Pujol.

Els arguments per continuar amb Xavi

És tan cert que en només sis dies el Barça ha quedat eliminat de la Champions League i s'ha acomiadat de les seves opcions de títol a la Lliga com que ha confirmat que torna a estar molt a prop de poder competir de tu a tu contra els grans equips europeus. A finals de gener, quan el de Terrassa va anunciar que marxaria a final de curs després de perdre per 3-5 davant del Vila-real, el conjunt català era un equip desorientat i trist que temia quedar fora de les places de la Lliga que donen accés a la Champions League i fer el ridícul a l'eliminatòria europea de vuitens de final contra el Nàpols. Però aleshores va haver-hi un gir (sense arribar a ser copernicà) d'actitud i de rendiment per part dels jugadors que ha convertit el Barça en un equip orientat i competitiu. No solament el conjunt català no patirà per participar a la pròxima edició de la Champions League, sinó que només una expulsió matinera al partit de tornada de quarts de final el va deixar fora de les semifinals de l'edició d'enguany.

Aquest canvi d'escenari el veuen amb molt bons ulls la junta directiva i la direcció esportiva del Barça, i ara la pilota és a la teulada de Xavi, que segons ha avançat RAC1 ha sol·licitat reunir-se amb la cúpula esportiva per parlar de la seva possible continuïtat i demanar garanties per poder reforçar la plantilla a la seva manera. Però el seu entorn ha puntualitzat a l'ARA que Xavi no ha demanat cap reunió. "Que s'han de reunir aviat (veurem si aquesta setmana o la vinent) és evident, el club ha de saber si hi ha opció [que segueixi] o no. Fins que no parlin no sabrem res", expliquen.

D'altra banda, la delicada situació econòmica del club comporta que les alternatives a l'exjugador blaugrana siguin escasses i poc fibrades. La més clara és la de Rafa Márquez, l'entrenador del Barça Atlètic. Però el tècnic mexicà no convenç a tothom a les oficines d'Aristides Maillol i no està gens clar que el seu hipotètic ascens permetés millorar les prestacions de l'equip. L'altre nom que dona voltes és el de l'exentrenador del Bayern Múnic i la selecció alemanya Hansi Flick, sobre qui hi ha molts dubtes que sigui el més adient per a l'estil de joc del Barça.

"Massa optimisme"

Mentrestant, des de la planta noble del Barça admeten a l'ARA que la setmana prèvia als enfrontaments amb el París Saint-Germain i el Reial Madrid "va ser molt maca, però va haver-hi massa optimisme de tothom". Ara, mentre s'estan digerint les dues patacades, també s'explica que aquestes decepcions esportives han comportat un increment de la "tensió" a la junta directiva de Joan Laporta i es lamenta que, ja sense opcions de guanyar cap títol, "quedi molt per al final de la temporada" i encara més "perquè comenci el nou curs".

stats