Vela

El temporal i la Renfe fan la guitza a la Copa Amèrica de vela

Les regates del primer dia de competició a Vilanova i la Geltrú s'han posposat per culpa de la pluja

3 min
La pluja ha posposat l'inici de la Copa Amèrica

Vilanova i la GeltrúHavia de ser el primer dia per gaudir de la Copa Amèrica de vela i, al final, han acabat més xops els espectadors que no pas alguns membres dels equips. La forta pluja que ha caigut sobre el port del Garraf ha cancel·lat la primera jornada de regates de la regata preliminar de la competició de vela més antiga del món. Quan els sis vaixells ja havien sortit cap a la zona de regates, la pluja ha caigut més forta que mai, fet que ha portat els organitzadors a plegar veles.

La tempesta intensa amb vents de 16 a 18 nusos (30 a 34 km/h) i onades de mig metre, han obligat el director de la regata, l'australià Iain Murray, a no donar cap sortida i fer tornar als AC40 a port. Demà dissabte doncs, començarà l'acció. A partir de les 12:00 la jornada s'obrirà amb una regata dels patins catalans amb 210 embarcacions a la línia de sortida, la reunió més gran de la història d'aquest model de gran tradició a Catalunya. la primera de les tres regates preliminars dels vaixells grans començarà a les 15.30 hores. S'esperen vents de 8 a 12 nusos (14 a 22 km/h) de component sud-sud-est (Garbí) i gens de pluja.

Si la jornada d'entrenaments oficials de dijous va anar prou bé, aquest divendres res ha anat de cara. Ni el temps, ni Renfe, mal endèmic que coneix prou bé la gent que viu a Vilanova i la Geltrú. Al matí, un tren descarrilava i provocava retards en la circulació de trens entre Barcelona i Vilanova. Quan s'ha pogut obrir de nou la circulació, s'ha fet amb retards i maldecaps, com en els trens que sortien de Sants amb destinació final a Vilanova però es quedaven a Sitges. "Hi ha poca informació i no han dit res en anglès, no sabem què passa", deia l'Olivia, familiar d'un membre de l'equip britànic INEOS. Ha vingut a passar el cap de setmana a Catalunya aprofitant que el seu germà és mecànic de l'equip INEOS, però ha acabat xopa de pluja i patint pels seus dos fills petits mentre una gentada intentava pujar al següent tren.

Quan es va fer evident que no es podria competir, alguns dels espectadors que s'havien amagat a bars o on podien, van enfilar el retorn a Barcelona. Per trobar de nou, problemes a l'estació de Vilanova, on s'havien espatllat els torns d'entrada, com a la via, ja que una nova avaria va provocar que retards. De Sitges a Castelldefels, només podia circular-se per una sola via, fet que deixava els trens aturats durant una bona estona. "No podem estar contents, amb els trens. La pluja és mala sort i a la zona de la competició tot estava ben indicat, però aquests trens són una vergonya" deia en Gianluca, aficionat italià.

La cita de Vilanova i la Geltrú és una de les tres regates preliminars que serveixen als equips que volen ser campions de la Copa el 2024 per posar-se a punt i fer proves. El format també és diferent, ja que competeixen els sis equips entre ells, cosa que no es veurà el 2024. Avui estava previst disputar tres mànegues sobrevent-sotavent, entre boies, en què es donen punts en funció de l’ordre d’arribada. S'han posposat. Aquest format s'hauria de repetir dissabte i diumenge amb dues mànegues més. I diumenge es tancarà la competició amb una regata final en match race (vaixell contra vaixell) entre els dos primers classificats després de les vuit mànegues. Amb el temporal d'avui divendres, però, es podrien retallar les mànegues totals.

stats