Bàsquet - Supercopa Endesa
Esports 26/09/2022

La Supercopa Endesa se li indigesta al Barça (89-83)

L’equip blaugrana malbarata una diferència de 12 punts contra el Madrid i perd a la pròrroga

3 min
Cory Higgins i Nikola Mirotic consolant Nico Laprovittola
  • Reial Madrid: Causeur (3), Deck (14), Musa (19), Yabusele (9), Tavares (24) -cinc inicial-; Rudy Fernández (3), Hezonja, Llull (14), Poirier (2) i Sergio Rodríguez. Entrenador: Chus Mateo.
  • Barça: Satoransky, Laprovittola (12), Sergi Martínez, Tobey (6), Sanli (21) -cinc inicial-; Vesely (8), Abrines (4), Kalinic (8), Kuric (10) i Jokubaitis (11). Entrenador: Sarunas Jasikevicius. 
  • Resultats parcials: 17-15 / 12-22 / 26-12 / 16-22 / 18-12
  • Àrbitres: Daniel Hierrezuelo, Jordi Aliaga i Antonio Conde.
  • Eliminats: Vesely i Sanli.
  • Pavelló: Palacio Municipal de Deportes San Pablo de Sevilla. 5.855 espectadors.

La temporada 2022-23 va començar de la mateixa manera com es va iniciar l’última campanya. Com si fos el Reial Madrid de futbol, l'equip de bàsquet va recuperar un desavantatge advers de 12 punts contra el Barça i es va proclamar campió de la Supercopa Endesa per cinquena temporada consecutiva (89-83). El conjunt blanc va ser capaç de redibuixar un escenari molt advers contra el rival culer, que l'any passat ja va deixar anar una diferència de 19 punts i va deixar escapar un títol que se li escapa des del 2015.

El bon partit de Sertaç Sanli, que va anotar 21 punts, i Nico Laprovittola, que va sumar 12 punts i 14 assistències (rècord de la competició), no va tenir premi contra un Madrid que ho va passar malament durant bona part de la final, però que va tornar a jugar millor les seves cartes en un final igualat. Edy Tavares, que va acabar amb 24 punts i 12 rebots, va tornar a ser decisiu en un partit que es va decidir a la pròrroga. En el temps extra, el Madrid va anotar 18 punts en tan sols cinc minuts.

Chus Mateo celebrant el títol

Sarunas Jasikevicius va lamentar la diferència de faltes personals durant els tres primers quarts. “Ha sigut un càstig massa gran per a nosaltres”, va dir l’entrenador lituà, que va tornar a inscriure James Nnaji per ocupar la plaça de Nikola Mirotic. El tècnic, que va recuperar Kyle Kuric, va deixar fora de la convocatòria Cory Higgins i Oscar da Silva.

Chus Mateo va ser el protagonista del primer títol del Reial Madrid sense Pablo Laso des del 2007. Un dels morbos del partit era el de veure Mario Hezonja amb la samarreta del Reial Madrid. El jugador croat, a qui l'entrenador pretén utilitzar la major part del temps com a aler pivot, va tenir una actuació discreta. Molt més efectiva, en canvi, va ser la producció de Dzanan Musa, que va ser útil anotant 19 punts. Sergi Llull també va ser clau en el moment de rauxa que va permetre al seu equip remuntar.

Dzanan Musa

El Reial Madrid va començar la final amb un joc més col·lectiu, però l’equip blanc es va trobar amb un Sertaç Sanli crescut. El pivot turc, molt ben dirigit tàcticament, va anotar els primers 11 punts d’un Barça que va aprofitar la seva energia per seguir el ritme del rival (13-13). L’entrada de la segona rotació va debilitar un Reial Madrid que va estar gairebé cinc minuts sense anotar. El conjunt culer va limitar les pèrdues i va defensar molt bé. En atac, Rokas Jokubaitis i Kyle Kuric van generar joc i punts per fer créixer la diferència fins als 10 punts (27-37). Els homes de Chus Mateo tan sols van poder anotar quatre cistelles en tot el segon període (29-37).

El Madrid va arribar a perdre per 12 punts de diferència a l'inici del tercer període (29-41), però un parcial de 22-4 va capgirar la dinàmica de joc. L'equip blanc va aprofitar una bona ratxa de Sergi Llull per anotar 26 punts en 10 minuts que van descol·locar el Barça, que va perdre el nord (55-49). Quan perdia per set punts (58-51), el conjunt blaugrana va redibuixar l'escenari amb un nou cop d'efecte (58-59).

Nico Laprovittola durant la final

Tot i perdre Jan Vesely per cinc faltes personals, la bona concentració de Laprovittola i Tobey va permetre que el Barça arribés viu als últims instants, quan Gabriel Deck va fallar un triple sobre la botzina i el partit es va decidir en el temps extra (71-71). Tot i no poder comptar amb Ádám Hanga i perdre Rudy Fernández per lesió, l'equip blanc va tenir les idees més clares en el temps extra i va aprofitar un tap de Tavares a Sanli i una errada en un triple de Laprovittola en l'últim atac català per assegurar-se una victòria patida.

La Lliga es posa en marxa dimecres

El següent repte del Barça i del Madrid arribarà ben aviat, ja que la Lliga Endesa es posa en marxa aquest dimecres, quan l’equip blanc s’estrenarà visitant el Bàsquet Girona. El conjunt blaugrana, per la seva banda, es posarà en marxa divendres, quan jugarà a la pista del Gran Canària.

stats