Esports 21/02/2014

Un 4% dels atletes de Sotxi participen sota una bandera que no és la del seu país

Un estudi del Pew Research Center conclou que un mínim de 120 atletes participen en la competició per un país on no van néixer

Ara
1 min

BarcelonaLa immigració també existeix en el món de la competició d'alt nivell. Un mínim de 120 dels 3.000 atletes que participen en els Jocs Olímpics de Sotxi ho fan sota una bandera que no és la dels seus països de naixement. Aquesta és la conclusió d'una investigació del Pew Research Center, que conclou que el 4% dels atletes formen part de delegacions que no són les dels seus països d'origen.

L'objectiu de l'estudi era demostrar com l'orgull nacional és una qüestió molt flexible. Molts països, fins i tot alguns amb importants moviments xenòfobs, converteixen en herois nacionals esportistes que són immigrants. En molts casos, es tracta d'immigrants que han rebut la nacionalitat del seu nou estat i, per tant, en són ciutadans. En alguns casos, els canvis de país són 'a la carta': hi ha estats que concedeixen la nacionalitat a atletes estrangers justament perquè això els permet obtenir millors resultats en les competicions internacionals.

De les delegacions que participen en els jocs de Sotxi, l'equip nacional amb més atletes nascuts fora del país és el Canadà, amb 9 atletes que no són originaris del país. La segona i tercera posicions estan ocupades per Rússia i els Estats Units, amb 7 atletes immigrants cadascun. França té 6 atletes estrangers, i Austràlia, Alemanya, Israel i Itàlia 5 cadascun.

L'estudi s'ha fet preguntant als atletes participants si hi participen pel país de naixement. Un cas apart, no tractat pels autors de l'estudi, seria el dels atletes que formen part de la delegació del país on van néixer, però que no se'n senten part per qüestions identitàries, nacionals o culturals.

stats