Jocs Olímpics
Esports 09/08/2016

"Esportistes grassonetes?": el sexisme dels mitjans, a estudi als Jocs Olímpics

Diferents estudis i observatoris analitzen el tractament mediàtic de les dones

àlex Gozalbo
1 min
Agatha Rippel i Barbara Freitas

BarcelonaEl director del diari esportiu italià 'QS Quotidiano Sportivo', Giuseppe Tassi, ha estat acomiadat després de publicar un titular en què es referia com a "grassonetes" a les tres arqueres italianes que participen en els Jocs Olímpics de Rio de Janeiro.

"El trio de les grassonetes frega el miracle olímpic", va titular el diari per informar sobre la derrota de les tiradores Guendalina Sartori, Lucilla Boari i Claudia Mandia, que van acabar la seva participació en la quarta posició.

Un estudi analitza la diferència de tracte

Tot i que les dones representen el 45% dels esportistes que participen en els Jocs Olímpics de Rio de Janeiro, els homes tenen tres vegades més espai en els mitjans de comunicació. La dada es desprèn d'un estudi de la Universitat de Cambridge que ha analitzat més de 160 milions de paraules de diferents articles i missatges a les xarxes socials.

Segons la recerca, les paraules més utilitzades per referir-se a les dones esportistes són 'edat', 'major', 'embarassada', 'casada' i 'soltera'. Els verbs que els acompanyen són 'competir', 'lluitar' i 'participar'. L'escenari canvia quan es parla dels homes. 'Ràpid', 'fort', 'gran', 'real' i 'fantàstic' són les paraules més utilitzades, i 'guanyar' i 'dominar', els verbs.

La lluita per la igualtat de gènere i per un tractament respectuós de la imatge de les dones als mitjans de comunicació suma cada vegada més iniciatives. L'última d'elles ha estat el llançament de l'Observatori Llatinoamericà de Gènere dels Jocs Olímpics de Rio de Janeiro. L'objectiu és fer una radiografia de l'escenari comunicatiu real.

stats