Tenis
Esports 09/08/2022

Serena Williams, la reina indiscutible de les pistes, anuncia que es retira

Brillant a la pista i valenta denunciant el racisme i el masclisme a fora, jugarà per últim cop al pròxim Open dels EUA

3 min
Serena Williams, feliç amb el títol de Wimbledon

BarcelonaNingú ha guanyat tants tornejos del Grand Slam com ella. Cada cop que Federer, Nadal i Djokovic lluitaven per ser l'home amb més títols, Serena Williams arrufava el nas, conscient que algú parlaria del tenista més gran de tots els temps, quan ella té 23 títols i Nadal, 22.

La nord-americana, de 40 anys, ha anunciat que aquesta temporada serà la seva última en un article a la revista Vogue. "No m'agrada la paraula retirar-se. Potser la millor manera de descriure-ho és que estic a punt per fer un pas endavant, per evolucionar. Soc aquí per explicar-vos que estic evolucionant fora del tenis, cap a altres coses importants a la meva vida", ha escrit. L'any 2017 Williams va ser mare d'una primera criatura, l'Olympia, i ja ha explicat altres vegades que vol ser mare un altre cop.

"Mai he volgut haver d'escollir entre el tenis i la meva família. No és just. Si fos un noi no estaria escrivint aquestes paraules, ja que estaria jugant i guanyant mentre la meva dona estaria fent la feina física de fer més gran la família", ha admès en el seu article Williams, que ha deixat la porta oberta al fet que el pròxim Grand Slam, l'Open dels Estats Units que comença a inicis de setembre, sigui el seu últim torneig. "Ignoro si podré guanyar a Nova York, però ho intentaré. Tinc clar que entre els aficionats existeix la fantasia que pugui igualar el rècord de Grand Slams de Margaret Court. Volien que igualés el seu rècord a Londres, el superés a Nova York... i després un altre. Res, una fantasia. No busco cap cerimònia de comiat, no soc bona dient adeu", explicava en referència al rècord de 24 tornejos del Grand Slam de l'australiana Margaret Court, que els va aconseguir quan el circuit era diferent, abans de la coneguda com a era Open. Williams és la jugadora amb més títols del Grand Slam en aquesta era professional.

Nascuda el 1981 a Michigan, Williams es va criar a Califòrnia, on el seu pare Richard s'encarregava d'entrenar-la tant a ella com a la seva germana Venus a qualsevol lloc on podia, com parcs públics o pistes de clubs en mal estat. Sense recursos per entrar en clubs cars on jugar, Richard Williams enregistrava vídeos en VHS per portar-los a entrenadors per aconseguir que les seves filles poguessin jugar a aquest esport. Una educació complicada, en un barri amb problemes de violència, que ha acabat convertit en el film King Richard, produït per les mateixes Venus i Serena en homenatge a un pare tant passional com polèmic, amb problemes de faldilles, violència i baralles. Quan Serena tenia 9 anys l'entrenador Rick Macci va acceptar les nenes a la seva acadèmia de Florida, on dirigia la millor jugadora nord-americana del moment, Jennifer Capriati. Tota la família es va mudar a Palm Beach, on s'entrenarien sense competir per decisió dels seus pares, que no volien que anessin massa ràpid. La idea dels pares era que les dues no debutessin fins a tenir 16 anys, fet que els va portar a trencar amb Macci anys després.

Serena Williams

Serena debutaria en un torneig professional l'octubre del 1995, als 14 anys, després d'insistir molt als seus pares per seguir els passos de la seva germana gran, Venus. Les dues van generar una gran expectació entre la premsa, ja que havien aconseguit una gran fama anys abans en tornejos de categories inferiors. I ràpidament van triomfar. El 1999, amb tot just 18 anys, va guanyar per primer cop l'Open dels EUA al derrotar la suïssa Martina Hingis, i va iniciar un regnat en el qual només una dona li va poder parar els peus de tant en tant: la seva germana Venus. En total, Serena ha guanyat 23 títols del Grand Slam (7 cops a Austràlia, 3 a Roland Garros, 7 a Wimbledon i 6 a Nova York) i ha jugat 9 cops la final contra la seva germana. A més, fent parella amb Venus ha sigut tres cops campiona olímpica de parelles i un cop campiona individual, el 2012, a Londres. Primera classificada del rànquing professional durant 319 setmanes, també ha guanyat 14 tornejos del Grand Slam en dobles i 2 en dobles mixtes. En total, ha guanyat més de 200 tornejos.

Convertida en una icona, Serena Williams ha fet campanyes contra el racisme en un esport en el qual, quan ella va començar, era difícil trobar jugadores negres. També s'ha mostrat activa en la lluita feminista i ha estudiat art, especialitzant-se en la moda, una de les seves passions. La seva fama l'ha portat a sortir en films de Pixar caracteritzada com un dibuix animat o en vídeos de Beyoncé i a ser rebuda per Barack Obama. "Cal estar cec per no veure com les dones negres cobren menys, tenen menys drets i han estat sempre apartades del Somni Americà. Si els meus èxits han permès obrir portes, tot haurà valgut la pena", va dir fa poc en una entrevista.

stats