Futbol
Esports 23/01/2024

El secret d'Iván Martín, el jugador que no perd mai

És el quart màxim golejador d'un Girona que està fent història al futbol espanyol

Pau Pedraza i Sopena
4 min
Iván Martín no ha perdut cap partit amb el Girona aquesta temporada

BarcelonaIván Martín (Bilbao, 1999) ha jugat 23 partits aquesta temporada i no n'ha perdut cap perquè va ser absent en l'única derrota del Girona, el seu equip, contra el Reial Madrid a Montilivi. "És un dels jugadors més infravalorats", afirmen des de l'estadi gironí. El migcampista, que va néixer al País Basc per qüestions laborals del seu pare i uns anys més tard va anar a viure a Múrcia, és un dels futbolistes que més triomfa al club català, que aquest dimecres es juga a Son Moix el pas a la que seria la primera semifinal de Copa del Rei en tota la seva història (19.30 h, Movistar).

El passat del migcampista biscaí no és precisament idíl·lic. Abans d'arribar a l'equip de Míchel Sánchez va passar per les files de l'Alabès, on només va jugar set compromisos oficials. Fruit d'aquest desencís, va decidir abandonar la màxima competició espanyola per tornar a la divisió de plata. Allà, el Girona va rebre amb els braços oberts un jugador tan jove com desconegut per l'afició. Tant li feia baixar de categoria: el que volia era jugar a futbol. El que no sabia llavors, amb l'objectiu de pujar a Primera, era que uns anys més tard faria història vestint de blanc-i-vermell.

Un noi introvertit, però guanyador

El fet que sigui un jugador infravalorat pel gran públic té a veure amb el seu caràcter. "És un noi introvertit. No aixeca gaire la veu i mai ha presumit de les coses que fa", explica José Alberto López, entrenador que va dirigir Iván Martín al Mirandés durant la temporada 2020-21 (33 partits, 4 gols). "Va ser la seva primera vegada en el futbol professional i lluny de casa. Era un entorn molt diferent del que estava acostumat a Múrcia o Vila-real i va ser una experiència enriquidora personalment", afegeix en declaracions a l'ARA.

La relació que tenia amb els companys era de líder: "Vivia molt a prop meu i sempre veia els jugadors a casa seva. Feien molta comunió i s'ajuntaven a casa l'Iván per jugar a videojocs i parlar una estona". I és que això també es veu reflectit en el Girona. El migcampista passa inadvertit públicament, però té guanyat el vestidor. Míchel ho reconeix i ho elogia: "Hi ha una cosa molt maca que vaig dir als jugadors al vestidor: 'Als companys, us els heu de guanyar'. Això l'Iván ho té fet des del primer dia". És un noi molt estimat per tot l'equip i és exemplar en el dia a dia, treballador i excel·lent en tots els aspectes, tal com indiquen veus properes al vestidor. 

Va ser el primer fitxatge d'un Mirandés molt jove. Una aposta del director esportiu que, quan José Alberto la va començar a conèixer, va validar quasi amb els ulls tancats: "Tenia molt de talent. El volia a la meva plantilla. A més, és un jugador molt competitiu i guanyador. Li molestava perdre en els jocs d'entrenament. Això et fa lluitar per ser millor cada dia i arribar com més lluny millor, fins on et proposis".

L'exentrenador de Martín, que ara dirigeix el Racing de Santander, relaciona les seves qualitats amb l'èxit al Girona: "Gran part de l'èxit de l'equip de Míchel són les ganes de continuar creixent i competint pel títol, no només conformar-se a ser a la part alta de la classificació. Aquest és el pensament de l'Iván i segur que el comparteix amb els companys". És un jugador amb una exquisidesa tècnica brutal que, fins i tot, recorda al Bernardo Silva del Manchester City, com remarquen els que conviuen dia a dia amb el jugador.

"El veig gaudir al Girona. L'estil de joc encaixa molt amb el que a ell li agrada. És un joc molt combinatiu, dominador. Hi està molt còmode, es diverteix i participa en el joc", afegeix, tot comparant l'Iván del Mirandés amb el d'ara. A més, López en destaca les característiques físiques. És capaç de recórrer 12.500 metres per partit amb una intensitat molt alta. No és casualitat que hagi completat els quatre últims partits que ha disputat a la Lliga.

Iván Martín en un entrenament amb el Mirandés

El gol de la seva vida

"Marcar no és el seu punt fort", comenta José Alberto. Però, amb quatre gols a les botes, Martín és el quart jugador del Girona que més dianes ha sumat aquest curs. Només el superen Dovbyk, que acaba de fer un hat-trick contra el Sevilla; Stuani i Savinho. El basc fins i tot fa saltar pels aires l'estadística de gols esperats: 2,3 en tot el curs. Dels quatre que ha celebrat, el que més va marcar l'Iván va ser el que va fer contra l'Atlètic de Madrid al final del partit. Era el minut 91 quan va estripar-ho tot amb una paràbola a l'escaire per donar la victòria a l'equip i posar-se com a líder provisional de la Lliga. "Vaig fer el gol de la meva vida", va comentar eufòric al final del partit a Montilivi.

A part de crear accions d'atac que han acabat en sis gols per als blanc-i-vermells, Martín també és el futbolista del Girona que més xuta entre els tres pals: amb un 57,10% dels encerts, 8 dels 14 intents que fa van a porteria. A més, com a migcampista és qui fa més passades de pilota i en completa el 91,60%. "S'entrena molt bé, aporta al vestuari i és capaç de millorar els companys. Sempre té una línia de passada per jugar, s'esforça en la pressió i quan cal anar cap endavant hi va", va subratllar Míchel sobre ell en una roda de premsa.

Iván Martín està fent història al Girona. És una de les peces clau en l'esquema d'un candidat que lluita per la Lliga i somia amb la Copa. El migcampista sap l'objectiu de l'equip: "És normal que tothom ens pregunti si podem aguantar el ritme, però tenim clar que s'ha d'anar partit a partit i tocar de peus a terra". Però ho té molt clar: "Estem vivint un somni i no ens en volem despertar".

stats