Tenis

Rafa Nadal guanya a Austràlia i aconsegueix el seu 21è Grand Slam

El de Manacor remunta de manera titànica i èpica un partit en què Medvédev s'ha endut els dos primers sets

4 min
Rafa Nadal guanya l'Open d'Austràlia

BarcelonaRafa Nadal ha tornat a fer història i marca una nova era en el tenis. El de Manacor ha sumat el seu 21è Grand Slam, l'únic tenista en tota la història en sumar-los. Nadal ha superat Daniïl Medvédev (2-6, 6-7, 6-4, 6-4 i 7-5) en la final de l'Open d'Austràlia en un matx que ha durat més de cinc hores. En el partit decisiu a la pista Rod Laver de Melbourne, el mallorquí ha remuntat de manera titànica –marca de la casa– davant del rus, que s'ha adjudicat els dos primers sets amb autoritat. Medvédev no ha pogut suportar la tossudesa i la lluita de Nadal i s'ha enfonsat joc a joc, mentre Nadal s'anava erigint com el tenista incommensurable que és. Amb la victòria a Austràlia, Nadal puja un esglaó més alt i trenca l'empat a vint grans amb Federer i Djokovic. Una fita història que el postula com a millor tenista de la història.

Rafa Nadal ha guanyat l'Open d'Austràlia.

Nadal ha començat el partit incòmode. Sense trobar-se sobre la pista i cometent errors sorprenents davant d'un totpoderós Medvédev, que s'ha adjudicat per la via ràpida el primer set. El número dos de rànquing mundial s'ha imposat, molt superior, des dels primers jocs. La sensació de frustració de Nadal ha afavorit Medvédev, que se'ls ha endut gairebé sense oposició. En el segon set, Nadal ha oposat més resistència. El de Manacor ha redissenyat la seva estratègia i ha pogut contrarestar grans accions del rus per avançar-se en el marcador.

WEB Nadal guanyador 2022

La tensió anava en augment i ha arribat a un punt àlgid quan un espontani ha saltat a la pista en el moment en què Nadal estava a punt servir el novè joc del segon set. La seguretat l'ha reduït en mil·lèsimes de segon i s'ha pogut reprendre el partit. El segon set s'ha decidit al tie-break, després que Medvédev hagi retallat la distància per igualar a sis la tanda. Amb la valentia per bandera, el rus ha arriscat en cada punt i s'ha imposat, de nou, per decantar el lluminós de la seva banda. Amb 2-0 semblava que el partit estava sentenciat, però davant de Rafa Nadal això mai es pot donar per fet.

Rafa Nadal durant el partit.

Reacció al tercer set

El tercer set ha sigut un espectacle del manacorí. Sense abaixar els braços, ha restat, empès i lluitat cada punt i ha aturat Medvédev, que ja es veia aixecant el seu segon Grand Slam. S'ha girat la truita i la superioritat i la confiança que havia demostrat el rus durant les tres primeres hores del partit han canviat de bàndol. Nadal s'ha plantat, encoratjat per tota la grada del Rod Laver, amb la tenacitat que el caracteritza. Després d'imposar-se 6-4 en el tercer set, el quart es plantejava clau per a les esperances de Nadal en la seva èpica remuntada.

El nou assalt ha deixat exhaustos els dos tenistes. Amb un Medvédev sota mínims, Nadal ha tirat de veterania i experiència. El cansament i les quatre hores de matx que portaven en aquell moment pesaven sobre les cames del rus i del mallorquí, però Nadal no ha deixat que l'esgotament l'allunyés del seu objectiu: sumar el 21è Grand Slam. Ha estat incommensurable, i amb un gran esforç extra en els últims jocs ha sumat el 6-4 final del quart set i ha sentenciat el partit a una cinquena ronda. El de Manacor ha sigut el tercer tenista de la història a forçar un cinquè set després de perdre els dos primers en la final de l'Open d'Austràlia.

Rafa Nadal a l'Open d'Austràlia.

Nadal ha deixat escapar el primer joc sota l'atenta mirada de mig món. Un partit que semblava decidit en els primers sets estava, de nou, més obert que mai, i això ha sigut gràcies a la resiliència del manacorí. El segon joc ha sigut seu, i tornava l'empat al marcador. Medvédev ha intentat resistir anotant-se el tercer per avançar-se 1-2, però Nadal ha serrat les dents veient que se li podia escapar el títol. Així ha aconseguit un break i s'ha situat 5-3, i restava per guanyar la final. Però en un nou gir de guió el rus ha trencat la bona dinàmica del balear. La tensió es tallava amb un ganivet a la Rod Laver de Melbourne a l'espera de coronar un nou rei i, de sobte, Medvédev s'ha despertat per fer els cinc iguals.

Medvédev servia per avançar-se, però el rus, que ha necessitat l'assistència del fisioterapeuta en diverses pauses per calmar-li el dolor que tenia a les cames fruit del cansament, no ha pogut aguantar el ritme de Nadal. El manacorí li ha tornat a trencar el servei i ha acabat guanyant el títol amb un joc en blanc. Era el seu segon Open d'Austràlia i, per sobre de tot, aconseguia desfer l'empat i coronar-se com el jugador amb més títols de Grand Slam de la història: 21.

stats