CICLISME
Esports 18/09/2015

El Purito encara el tram final de la seva carrera

Amb 36 anys, acumula un palmarès mai vist en la història del ciclisme català

Albert Rabadan
3 min
La Purito Andorra 2015

BarcelonaXavier Florencio és un dels sis directors esportius del Katiuixa, l'equip rus on Joaquim Rodríguez s'ha convertit en un dels millors ciclistes del món de l'últim lustre. Els dos catalans, companys de generació de l'any 1979, mantenen una relació d'amistat des que corrien en categories inferiors. Junts van passar a professionals amb l'equip ONCE i junts van estar en els últims dos anys de professional de Florencio, fins que una complexa lesió va acabar prematurament amb la seva carrera l'any 2013. Ara els dos viuen a Andorra amb les seves famílies. “El primer any de director va ser incòmode, sentia que estava dirigint als meus propis companys. Aquest any ja m'he posat les piles”, explica a l'ARA el tarragoní, que ha estat al cotxe de l'equip durant la recent Vuelta a Espanya en què el Purito ha acabat segon, darrere l'italià Fabio Aru.

Aquest ha estat el quart podi en una gran volta que ha aconseguit Rodríguez en la seva ja llarga trajectòria (abans, va ser 2n al Giro d'Itàlia de 2012, 3r a la Vuelta de 2012 i 3r al Tour de França de 2013), però la victòria final se li resisteix. I el veterà ciclista, de 36 anys el proper mes de maig, és conscient que probablement no pugui aconseguir-ho. Amb tot, això també el fa córrer amb menys pressió. “Des del primer dia de la Vuelta va estar molt tranquil, sabia que venia d'una temporada molt bona. Tot i saber que li queden poques ocasions i estar lluitant pel podi, en cap moment el vaig veure nerviós”, continua Florencio.

El cert és que el palmarès del vallesà, tres temporades primer classificat del rànquing mundial UCI (2010, 2012 i 2013) és extraordinari, fins al punt d'haver arribat a l'alçada de l'històric Miquel Poblet, a qui ja es pot dir que ha igualat com a millor ciclista català de la història. Aquest any, amb els dos triomfs d'etapa que va sumar al Tour de França, va igualar les tres victòries a la cursa més important del món que Poblet havia aconseguit. Això en un 2015 en què també se li ha de sumar la victòria a la general a la Volta al País Basc i el tercer lloc a la Lieja-Bastogne-Lieja, la clàssica que més l'apassiona. Un rendiment més que sòlid, demostrant saber refer-se d'un 2014 decebedor tot i que les generacions més joves del ciclisme mundial ja venen apretant.

“L'any passat va ser un any per oblidar per ell. No li va sentar gens bé. En 15 anys que porta de carrera no havia tingut mai tants problemes. I això que mai l'havia vist en la condició en què estava abans del Giro”, assegura Florencio, que també estava a la cursa italiana on el Purito va haver d'abandonar per lesió.

I ara la temporada de Joaquim Rodríguez no ha acabat, encara que va assegurar acabar molt cansat la Vuelta: el català disputarà el mundial que se celebrarà a Richmond (Estats Units, 27 de setembre) en un recorregut que no l'afavoreix, tres clàssiques italianes que acabaran en el prestigiós Giro de Llombardía (4 d'octubre), on va guanyar els anys 2012 i 2013, i el Abu Dhabi Tour (del 8 a l'11 d'octubre), cursa que fa per primer cop l'empresa organitzadora del Giro d'Itàlia. “Llombardía és un objectiu clau per l'equip, volem assegurar el primer lloc del rànquing UCI WorldTour i anirem amb els millors”, recordava també Florencio respecte els interessos de Katiuixa en aquest final de temporda.

I el 2016? El Purito va decidir allargar el seu contracte amb l'equip rus només per una temporada més, on ja ha advertit que li motiven especialment els Jocs Olímpics de Rio de Janeiro, amb un recorregut dur que se li adapta. “Afrontarem l'any que ve sense pressió. Encara no hem fet el calendari, no sabem si farà una gran volta o dues, però que disfruti com aquest. Tothom diu que ja està vell, però ha demostrat que encara té molt ciclisme per donar”, tanca un orgullós Florencio, que espera poder dirigir el seu amic encara per moltes curses més.

stats