BARÇA
Esports 01/05/2015

Polèmica amb el síndic del soci del Barça

Manifest Blaugrana denuncia que Trayter segueix les instruccions dels executius del club i l'entitat ho nega

Albert Llimós
3 min
Jordi Cardoner i Joan M. Trayter conversen després de presentar la reforma dels estatuts del Barça

BarcelonaLa plataforma Manifest Blaugrana denuncia que el síndic del soci del Barça, Joan Manuel Trayter, segueix les directrius de la junta directiva i no és un òrgan independent, tal com fixen els estatuts. L'acusació es fonamenta en un correu electrònic de Trayter, que respon a una petició de Manifest Blaugrana sobre el repartiment d'entrades per a la final de la Copa, i en què també es poden contemplar les observacions del director de l'àrea social, Pere Jansà, que contesta a les peticions que fa el síndic sobre la consulta. Les apreciacions de Jansà apareixen a la part final del correu, i s'inclouen en la resposta a la plataforma per error.

"He estat parlant amb el Jordi Cardoner d'aquesta qüestió i, a l'expectativa del que pugui fer el Marc Duch, la decisió és la de mantenir-nos en la mateixa postura i sense variar res en la nostra política de repartiment d'entrades", respon Jansà a Trayter. Per a Manifest Blaugrana, aquestes observacions són una clara mostra que el síndic no actua de manera independent i consensua la seva resposta amb les altes instàncies del club. Trayter i el Barça, en canvi, neguen aquesta acusació i manifesten que el síndic ha actuat amb independència, com sempre ha passat en la història d'aquesta figura que defensa els drets del soci, i que l'únic que va fer Trayter és consultar el club per donar contestació a la petició de Manifest Blaugrana.

El síndic, en la resposta a la plataforma que encapçala Marc Duch, defensa que el repartiment d'entrades que ha fet el club per a la final de Copa contra l'Athletic és correcte. Manifest Blaugrana va denunciar que el 85% de les entrades, d'acord amb els estatuts, han d'anar als socis i un 15% als compromisos que té l'entitat. El Barça, però, divideix les 37.741 entrades que tindrà per a la final de la següent manera: 5.662 per a compromisos (15% del total), i la resta (85%) la divideix en dos paquets d'entrades, 6.415 per a penyes i 25.664 per a socis, que se sortejaran entre totes les sol·licituds.

L'argumentació de Trayter sobre per què els penyistes s'inclouen dins del 85% que hauria d'anar destinat a socis es fonamenta en dos punts. En primer lloc, perquè entre els 152.004 penyistes actuals, un 10%, 16.121, són socis, i el moviment penyístic mereix una consideració especial. "Respecte a l'altre 85% de localitats assignades al Club, s'ha de sortejar entre els socis, i el Club pot aplicar criteris de ponderació de caràcter objectiu. Entre aquests criteris s'ha entès sempre com un costum la reserva d'un percentatge d'entrades per a penyes, les quals tenen, com hem dit, la consideració de "moviment social", i que són lliurades a socis del Club", explica Trayter en la resposta. El síndic afegeix que així s'ha fet a les finals de París 2006, de Roma 2009 i de Wembley 2011.

Aquest punt és un dels que detalla Jansà a Trayter en la seva comunicació. "Evidentment la literalitat de la norma estatutària facilita el discurs del Manifest Blaugrana, però també és cert que la previsió estatutària té com a finalitat la limitació de la lliure disposició d'entrades per a compromisos comercials, institucionals, esportius i de club", diu Jansà, que afegeix: "En aquest sentit, els antecedents, amb una norma estatutària també limitadora (vegeu els anteriors estatuts), el reconeixement de les penyes i penyistes com a moviment social, la presència d'un percentatge dels socis en el moviment penyístic, la tradició i el compromís de les penyes d'acompanyar i animar l'equip a molts desplaçaments, i la facultat de la junta directiva d'interpretar els estatuts de conformitat amb l'esperit de la norma han de ser arguments que poden afavorir el criteri aplicat en el repartiment d'entrades a favor de les penyes". Unes idees que, amb altres paraules, Trayter trasllada a Manifest Blaugrana.

En aquesta polèmica, qui s'ha posicionat és el directiu Toni Freixa, que a través de les xarxes socials s'ha posat del costat de Manifest Blaugrana i ha denunciat que mai s'ha tractat el tema en junta directiva.

D'acord amb els estatuts, el síndic "és un òrgan unipersonal i independent de la junta directiva, que té per missió l'assistència, l'assessorament i la defensa dels drets dels socis en la seva relació amb el club, així com l'elaboració i actualització del cens d'electors del club". L'article 57 detalla que el síndic pot "demanar dels òrgans de govern i administració del club, i aquests tenen l'obligació de facilitar-l'hi, la col·laboració i l'assistència que calgui". Les dues parts precisament no es posen d'acord en aquest últim punt, sobre si Jansà simplement va assistir Trayter tal com defensa el Club o si va definir les directrius del que el síndic havia de dir, tal com acusa Manifest Blaugrana.

stats