ESQUÍ
Esports 05/11/2019

Soldeu inaugura el seu projecte més ambiciós de cara a les competicions internacionals

L'estació, que tornarà a acollir les finals de la Copa del Món el 2023, opta al Mundial del 2027

Martí Molina
2 min
01. La imatge virtual de com s’ha ampliat la pista de competició. 02. Les instal·lacions de Soldeu-El Tarter.

Soldeu (Andorra)El març d'aquest any Soldeu-El Tarter va organitzar per primera vegada les finals de la Copa del Món d'esquí. Un esdeveniment per al qual havia lluitat durant molts anys i que no hauria sigut possible sense la plataforma esquiable construïda sobre el riu Valira. Però aleshores el projecte encara no estava acabat del tot. Mig any després s'ha enllestit l'obra, que compta també amb 450 places d'aparcament gratuït per als usuaris de l'estació, i que s'ha definit a Andorra com "un projecte de país".

Amb un pressupost de 24 milions d'euros, la infraestructura s'ha construït en un temps rècord de dos anys i mig i s'ha inaugurat aquest dimarts amb tots els honors, incloent-hi la presència del cap de govern andorrà, Xavier Espot, i del bisbe d'Urgell i copríncep d'Andorra, Joan-Enric Vives. Aquest últim ha beneït l'obra faraònica que servirà per cobrir "un dèficit històric" de Soldeu, perquè amplia la capacitat d'aparcaments i connecta directament l'estació amb el poble. Però, sobretot, també millora l'arribada de la pista de competició Avet.

I és que aquesta infraestructura, reivindicada des de feia anys a Andorra, no s'havia tirat endavant pel cost econòmic i també per l'oposició dels grups ecologistes. Però sense aquesta obra no es podien fer competicions internacionals de primer nivell, segons advertia la Federació Internacional (FIS) als gestors del complex de Grandvalira. "Ara ens queda un llegat de gran potencial que ens servirà per a tota mena d'esdeveniments", explicava Conrad Blanch, el director de Projectes Estratègics de Grandvalira-Ensisa.

Aposta per l'esquí de primer nivell

L'organització de les finals de la Copa del Món 2019 va ser un èxit, i fa poques setmanes la FIS va confirmar que Andorra tornaria a organitzar aquestes finals d'aquí a quatre anys, el 2023. "Les competicions d'esquí han capgirat la idea d'Andorra. Ara tornem a ser un país on l'esquí és l'esport nacional", ha recalcat Espot en el seu parlament.

I és que el futur del país passa per potenciar l'esquí internacional. A banda de les finals, Andorra lluitarà per organitzar de manera regular proves de la Copa del Món, i també treballa en la candidatura del Mundial d'esquí, prova biennal que es podria disputar a Soldeu el 2027.

Aquesta opció semblava llunyana fa només uns mesos, però s'ha acabat plantejant pel bon regust de boca que van deixar les finals i perquè la FIS ha animat Andorra a fer el pas. En els pròxims mesos es començarà a treballar en el dossier que s'ha de presentar, com a molt tard, el 2021. "Hem aconseguit pujar a la primera divisió de l'esquí mundial. La batalla ja no és entre parròquies sinó a escala internacional", ha comentat Josep Mandicó, cònsol major de Canillo i president del consell d'administració d'Ensisa, la societat gestora de les pistes de Soldeu-El Tarter.

stats