Esports 08/02/2019

La piscina exterior de Son Hugo, fora de servei fins al 2020

La instal·lació està tancada des de març de 2017, però l’IME no pot confirmar-ne la data de reobertura

Juanmi Mas
3 min
La piscina exterior de Son Hugo, fora de servei fins al 2020

PalmaLes previsions més pessimistes s’han fet realitat i la remodelació de les piscines municipals de Son Hugo -amb un pressupost de 3,7 milions d’euros- no finalitzaran almanco fins a l’estiu de 2020. Els perjudicats seran novament els usuaris, especialment els nedadors dels clubs que entrenaven a les instal·lacions. La piscina interior també necessita una reforma, però almenys continua oberta al públic; en canvi, l’exterior està tancada des de març de 2017.

El projecte sempre ha estat urgent per a l’Institut Municipal de l’Esport de Palma (IME), des que va prendre la decisió de tancar les dues piscines exteriors de Son Hugo -la de 50 metres i l’altra, específica per a salts de trampolí- pel mal estat de la instal·lació. “Existeix un risc de col·lapse i esfondrament de tota l’estructura per la corrosió que pateix l’acer galvanitzat que sustenta la piscina. Fins i tot s’ha aixecat la base de formigó sobre la qual es manté tota l’estructura”, va explicar llavors el gerent del Institut Municipal de l’Esport.

Gairebé dos anys després del tancament, l’Institut veu amb impotència com els tràmits burocràtics retarden un treball que, en teoria, ja hauria d’estar en marxa. Expliquen que tot s’ha enredat molt per qüestions administratives. “El projecte està fet i ara estam en una fase de concloure el plec tècnic i administratiu; per tant, la previsió és que puguem tenir adjudicat el contracte abans de final d’any i les obres finalitzades abans de l’estiu”, diu González. La durada de les obres serà de vuit mesos, per la qual cosa serà necessari que comencin a finals d’any. De tota manera, això no vol dir que la reobertura es pugui dur a terme l’estiu de 2020, perquè també s’hauran de tenir en compte les pluges, que podrien interrompre la feina.

Una reforma necessària

En un principi, el projecte de reforma es dividia en tres fases, però finalment ha passat a dues per evitar més retards burocràtics. La primera intervenció va consistir en la instal·lació de 384 plaques fotovoltaiques al sostre, que va ser executada l’abril de l’any passat. La segona fase permetrà arreglar la piscina interior i després l’exterior. “Primer començarem per l’exterior, perquè ha de ser climatitzada i així evitarem que estigui tancada durant vuit mesos”, assegura el gerent de l’IME.

Els afectats

Els usuaris fa temps que lamenten que es torni a arribar a noves eleccions per forçar la màquina administrativa. La piscina de Son Hugo es va construir amb motiu de la Universíada de Palma i són molts els usuaris que tornen a cercar-hi alternatives, atès que continua tancada. Això no obstant, el problema no afecta tant els que n’eren socis habituals -que volen tenir una opció d’oci- com els nedadors dels clubs esportius mallorquins. En aquest sentit, els quatre clubs de natació que queden afectats pel tancament de les piscines exteriors de Son Hugo són La Salle, Palma, Voltor i els de categoria màster, Mastbal i Esmàs. Pel que fa a la disciplina de waterpolo, els damnificats són el Ciutat i el Mallorca WC.

“Un recinte que no funciona com toca desespera els equips mallorquins”, explica un dels afectats que sempre havia pogut entrenar a Son Hugo. “El temps de les paraules s’esgota i la bona voluntat no basta per poder entrenar en condicions de qualitat”, han explicat a aquest diari fonts de clubs diferents, que no volen donar els noms per no perjudicar els seus nedadors. Des de fa molts d’anys, els clubs mallorquins es preparen per participar en campionats d’Espanya i són molts els medallistes que atresora l’illa. “No poder entrenar en una piscina de 50 metres afecta la tècnica a l’hora d’afrontar una prova”, assegura un tècnic. Susanna Moll, regidora d’Esports de l’Ajuntament, apunta que “des de l’IME, igual que els anys anteriors, cercam alternatives, com la de llogar la piscina de Sant Josep Obrer i recol·locar els clubs de la manera més racional possible”. Però això no basta i els clubs, quan necessiten un altre espai, cerquen una piscina fora de Palma, amb l’esforç que això suposa per als pares i els problemes que implica desplaçar-se des de Ciutat a altres indrets de l’illa com la Colònia de Sant Jordi.

stats