Esports
Esports 04/12/2022

El Brasil resa per Pelé

El Mundial de Qatar li rendeix homenatge i li mostra el seu suport projectant imatges seves en edificis i amb drons

3 min
El Mundial de Qatar envia un missatge de suport a Pelé projectant imatges seves en edificis oficial

BarcelonaDes que Edson Arantes do Nascimento, Pelé, va haver de ser hospitalitzat, els pronòstics sobre el seu estat de salut no són del tot bons. La llegenda brasilera, de 82 anys i guanyador de tres Mundials, està en tractament per un càncer de còlon des de fa un any. Dimarts havia de ser ingressat d’urgència a São Paulo per una infecció respiratòria i, tot i que des de l’Hospital Albert Einstein asseguren que la infecció està controlada, el món del futbol s’ha posat en alerta per un possible desenllaç fatal.

Mentre Pelé està en tractament, a l’altra punta del món, la selecció del Brasil disputa els vuitens de final del Mundial de Qatar. La prèvia del duel contra Corea del Sud (20 h, Gol Mundial), on la canarinha és clara favorita per superar ronda, ha estat marcada per l’estat de salut de l’exjugador brasiler i els missatges de suport que arriben dels jugadors brasilers i també dels organitzadors del Mundial. L’últim, un mosaic format amb un centenar de drons lluminosos, dibuixant al cel la samarreta de Pelé i desitjant-li que es recuperi aviat.

Les informacions que arriben des del Brasil són contradictòries i no totes conviden a l’optimisme. De fet, la Folha de S.Paulo assegurava dissabte que Pelé ja no estava responent al tractament de quimioteràpia al qual estava sent sotmès i que, com a conseqüència, els seus metges havien optat per suspendre’l i oferir-li cures pal·liatives. En paral·lel, i com a resposta, l’Hospital Albert Einstein va emetre un comunicat en què deia que el seu estat de salut era “estable” i que havia tingut “bona resposta” al tractament per la infecció pulmonar. Però no deien res de l’evolució del tumor.

Els fills de Pelé asseguren que no és una emergència

Durant la setmana, els fills de Pelé l’han anat a veure a l’hospital. Una d’elles, Kelly, que viu als Estats Units i va agafar un vol d’urgència, va emetre un comunicat en què assegurava que no era “una emergència” i que comptava tornar a reunir-se amb ell “per Cap d’Any”. Al seu torn, l’exfutbolista també emetia un comunicat a través de les xarxes socials. “Amics meus, vull mantenir-vos a tots tranquils i amb el pensament positiu. Estic fort, amb molta esperança i segueixo el meu tractament com sempre”. També agraïa les mostres d’ànim que li arriben d’arreu. “Tinc molta fe en Déu i cada missatge d’amor que rebo de vosaltres, procedents de tot el món, em manté ple d’energia. I veure el Brasil al Mundial, també”.

Al davant del centre mèdic, un centenar d’aficionats van organitzar una vigília per pregar per la salut del que, per a molts, és el millor jugador de la història. També van instal·lar una pancarta gegant amb el lema “Llarga vida a O Rei”, com se’l coneix popularment al Brasil. En paral·lel, l’agent de Pelé també s’ha encarregat de tranquil·litzar els ànims i ha fet saber que la seva vida no corria perill imminent.

L’exfutbolista ha acudit mensualment al mateix hospital per a les sessions de quimioteràpia amb què s’està tractant un càncer al còlon que li va ser diagnosticat el setembre del 2021. La salut de Pelé s’havia deteriorat els últims anys també per altres causes, com ara problemes a la columna, al maluc i al genoll, que li han reduït la mobilitat i l’han obligat a passar pel quiròfan, a més de patir alguna crisi renal. Tot plegat ha reduït de manera dràstica les seves aparicions públiques.

El Brasil, amb Neymar però sense lateral esquerre

El nom de Pelé ha sigut el gran protagonista a la prèvia del duel entre brasilers i sud-coreans. Però no l’únic. Perquè, a nivell esportiu, la canarinha afronta el duel contra el conjunt sud-coreà amb Neymar, que ja està recuperat de la lesió, però amb problemes a la defensa. Concretament, als laterals, ja que l’únic que està al 100% és Dani Alves i, per raons físiques, el seleccionador Tite no el considera una opció fiable a aquestes altures del Mundial. Alex Telles no tornarà a jugar a Qatar i Alex Sandro està tocat. Així, el tècnic haurà de fer jugar Éder Militao per la banda dreta i Danilo, a cama canviada, per l’esquerra.

L'única notícia positiva és que el rival és Corea del Sud. Un conjunt que, tot i que va donar la sorpresa guanyant Portugal a la tercera jornada i deixant fora l’Uruguai dels vuitens de final, és un rival assequible per a la canarinha. Tite podrà comptar amb Neymar, tot i que el seleccionador no va desvelar encara si el davanter, exblaugrana, jugarà d’inici o esperarà el seu torn a la banqueta. “Dependrà de com estigui”, apuntava l’entrenador a la prèvia.

stats