RCD Espanyol
Esports 11/03/2022

La pedra a la sabata de Vicente Moreno

El tècnic de l’Espanyol és el que té la pitjor ràtio de triomfs a domicili de la Lliga

3 min
Vicente Moreno busca sumar el seu segon triomf a domicili amb l'Espanyol a Primera

“Res del que ha passat anteriorment és determinant, però és evident que ens agradaria haver sumat més punts fora de casa”, ha admès Vicente Moreno abans que l’Espanyol visiti el cuer de Primera, el Llevant, aquest dissabte (14 h, M. LaLiga). Les sortides són la principal pedra a la sabata del tècnic de Massanassa, que intentarà trencar amb la nefasta estadística que el persegueix en els desplaçaments a domicili. La temporada passada, a Segona, l'Espanyol de Moreno va guanyar nou partits lluny de l'RCDE Stadium. A Primera, però, la història és ben diferent.

Els guarismes que presenta l’actual preparador blanc-i-blau a la Lliga, sumant l'etapa del Mallorca (2019-20) amb el curs actual a l'Espanyol (2021-22), varien força en funció de si els partits són a casa o a domicili: ha sumat 52 dels 99 punts disputats com a local (52%) i només 13 dels 96 (13%). La faceta golejadora dels dos equips també varia substancialment: marquen 1,4 gols per partit a casa i només 0,8 a domicili. I n’encaixen 1,1 com a local i 2 com a visitant. “Sempre intentem fer el mateix com a locals que com a visitants, però normalment els rivals solen treure més punts a casa que a fora”, reflexiona el tècnic. 

Moreno és el tècnic de la Lliga que té una pitjor ràtio de victòries com a visitant: un 6,25%. Només ha guanyat dos dels 32 partits que ha dirigit fora de casa a la màxima categoria. Amb el Mallorca en va guanyar un en 19 desplaçaments, al camp de l’Eibar, mentre que aquest curs també acumula un sol triomf, a Mestalla, en les 13 sortides fetes amb l’Espanyol. A banda de Rubén Torrecilla, que encara no ha debutat a l’elit amb el Granada, només hi ha dos entrenadors que sumen menys triomfs a domicili que Moreno a Primera. Un és Iraola, que només ha sumat una victòria en 13 jornades. L’altre és el seu proper rival, un Alessio Lisci que també ha sumat un triomf a domicili (7%), però en aquest cas en sis desplaçaments (16%).

La majoria de tècnics de la zona baixa de Primera es mouen en guarismes que van entre el 18% de triomfs a domicili de Luis García i el 28% d’Arrasate. Bordalás i Quique Sánchez Flores han guanyat un de cada quatre partits que disputen com a visitants (25%), mentre que Sergio González (21%) i Francisco Rodríguez (19%) es queden una mica per darrere. Marcelino García (29%) i Unai Emery (32%) registren prop d’un terç de victòries en desplaçaments a Primera.

Per sobre tenen Imanol Alguacil (34%), Manuel Pellegrini (38%), José Luis Mendilibar (40%), Julen Lopetegui (43%) i Simeone (49%). El cas del tècnic argentí és dels més destacats si es té en compte que acumula una dècada a la banqueta de l’Atlètic. El tercer esglaó del podi l’ocupa Eduardo Coudet, que ha guanyat 14 de les 27 sortides que ha realitzat amb el Celta (51%). A Xavi Hernández (55%), que ocupa la segona posició, també li està anant bé jugar fora de casa en Lliga en la seva primera temporada al Barça. Qui domina aquesta llista, amb força superioritat, és Carlo Ancelotti, que ha guanyat 34 de les 51 sortides fetes amb el Reial Madrid (66%). 

València, ciutat especial per a Moreno

Moreno trepitjarà València aquest dissabte, ciutat que coneix a la perfecció. Massanassa, de fet, és un poble separat per només set quilòmetres de la capital del Túria. Allà va passar, de fet, bona part dels seus anys de formació, entre els planters del València i del mateix Llevant. Ara, el tècnic espanyolista tornarà a buscar sort al camp d’un equip que va estar prop d’entrenar el 2015. Aleshores, el Llevant va pensar en l’actual tècnic de l’Espanyol, aleshores al Nàstic de Tarragona per redreçar el rumb de l’equip. Finalment, però, va acabar apostant per Rubi. El Ciutat de València, oportunitat per a Vicente Moreno per sumar el segon triomf a domicili a Primera amb un Espanyol que vol els tres punts per deixar pràcticament assegurada la permanència.

stats