Bàsquet - NBA

"Us estimo, de tot cor": els Lakers retiren la samarreta de Pau Gasol

L'exjugador utilitza el seu homenatge per reivindicar els somnis impossibles

3 min
Pau Gasol durant el seu discurs

BarcelonaImpossible no emocionar-se. Els Lakers van aprofitar la mitja part del partit contra els Memphis Grizzlies per retirar la samarreta de Pau Gasol, el millor jugador català de la història. "És un honor increïble. No sabeu el que significa per a mi. Portar aquesta samarreta ha sigut un honor", va dir Gasol, que no va poder contenir les llàgrimes.

El català va recordar Kobe Bryant, el seu excompany mort en un accident d'helicòpter. "No puc seguir sense parlar d'una persona que no és aquí. Un germà que em va elevar, que em va impulsar a ser millor jugador, millor persona. El trobo molt a faltar, com tots vosaltres. El volia, tant de bo fos aquí, estaria orgullós. El trobo a faltar molt", va dir mentre el públic corejava el seu nom. La franquícia de Los Angeles va penjar el mític dorsal 16 del sostre del Crypto.com Arena al costat de les samarretes de Kobe Bryant (8 i 24). Vanessa Bryant, la vídua de l'exjugador, va ser l'encarrega de presentar la cerimònia amb un emotiu vídeo.

Foto de família al centre de la pista.

Gasol, que va fer el discurs en anglès, va utilitzat el català per donar les gràcies a la seva família. "Us estimo de tot cor", va dir. A més, l'exjugador també va pronunciar alguna frase en castellà per adreçar-se a la comunitat hispana. "Gràcies a la família dels Lakers per fer-me millor i ajudar-me a aconseguir tot això", ha explicat. A més, ha recordat tothom que l'ha ajudat durant la seva trajectòria. "Naturalment, gràcies als meus companys. Un tros de la samarreta és vostre. De l'equip, de tots els entrenadors. No esperava tant, he rebut molt més del que he donat", va afegir.

L'exjugador va utilitzar la retirada de la seva samarreta per reivindicar els somnis impossibles. "Quan era petit tenia el somni de jugar a la NBA, però mai, ni en un milió d'anys, hauria dit que aquest moment seria possible. És increïble. Això et diu que no t'has de posar límits al que pots fer, al que pots aconseguir, has de tractar de ser el millor que puguis ser... Aquesta era la mamba mentality", va deixar anar Gasol. Els Lakers van sortejar una samarreta seva del Barça entre els assistents.

L'exjugador va tancar l'acte amb un missatge d'esperança. "Espero que entre tots fem un món millor. Espero que aconseguim fer-lo una mica més sa, més net i que pas a pas continuem avançant", va dir Els Lakers van acabar guanyant el partit contra els Grizzlies per 112-103.

Un aficionat amb la samarreta de Pau Gasol.

Companys de generació com Joan Carles Navarro, Raül López i Felipe Reyes no es van perdre l'esdeveniment històric. "Ha estat històric, emocionant, abans del partit he vist un Pau que feia temps que no veia. Molt emocionat, hi eren totes les figures històriques dels Lakers, i està allà dalt amb aquestes figures és increïble. Ha estat un dia històric no només per a ell, sinó també per a nosaltres que som companys. I quan vam començar com a júniors mai vam pensar que el Pau estaria aquí a dalt de tot. Estic molt content per ell, s'ho ha passat bé", va reconèixer Navarro, actual mànager general del Barça.

Mural dedicat a Pau Gasol

Sant Boi estrena mural

L'Ajuntament de Sant Boi de Llobregat, ciutat d'origen de Pau Gasol, van inaugurar un mural en honor a l'exjugador de bàsquet. Ubicat a la façana del poliesportiu municipal que porta el seu nom, el mural mira l'Escola Llor, on l'internacional espanyol va començar a jugar a bàsquet. "Pau sempre ha portat el nom de Sant Boi pel món. A més, a banda dels èxits esportius, ha representat com a pocs els valors de l'esport: esforç, sacrifici, compromís i humilitat. És un exemple i un referent per als joves de la nostra ciutat", va assegurar l'alcaldessa de Sant Boi, Lluïsa Moret.

Abans de Pau Gasol, tan sols hi havia sis jugadors europeus amb la samarreta d'un equip de la NBA retirada. Es tracta de Drazen Petrovic (3), Vlade Divac (21), Peja Stojakovic (16), Zydrūnas Ilgauskas (11), Tony Parker (9) i Dirk Nowitzki (41). El millor del cas és que el vuitè jugador del Vell Continent que tindrà aquest privilegi serà Marc Gasol, a qui els Memphis Grizzlies tenen previst homenatjar. Els Lakers ja han retirat 11 dels 101 dorsals possibles. La llista a la qual s'ha afegit Gasol inclou Elgin Baylor, Wilt Chamberlain, Jerry West, Gail Goodrich, Jamaal Wilkes, Kareem Abdul-Jabbar, James Worthy, Magic Johnson, Shaquille O'Neal i Kobe Bryant, que té dos números reservats, tant el 8 com el 24.

stats