FC Barcelona
Esports 06/07/2022

El paradigma Mingueza per explicar l'operació sortida del Barça

Tot i que el club voldria accelerar la carpeta de baixes, la majoria dels jugadors marcaran ells el 'timing' perquè estan emparats pels seus contractes

3 min
Oscar Mingueza durant un partit de Champions amb el Barça

BarcelonaL'operació sortida és el taló d'Aquil·les de cada temporada quan s'obren les finestres de mercat al Barça, especialment la d'estiu. Xavi Hernández ja va comunicar a un seguit de jugadors que no comptava amb ells i els ha donat carta blanca perquè puguin negociar la seva sortida, tot i que l'equip, des d'aquest dilluns, ja ha tornat a la feina. Cada cas és diferent, sobretot pel que fa a condicions salarials i ambicions, però tots comparteixen un mateix denominador comú: tenen contracte en vigor i això els permet tenir la paella pel mànec a l'hora de decidir el seu futur. La primera mesura de força que ha pres Xavi és deixar fora dels entrenaments els futbolistes amb els quals no compta, una estratègia que han respectat Clément Lenglet, Óscar Mingueza, Samuel Umtiti, Rey Manaj i Moussa Wagué. El tècnic egarenc tampoc no compta amb Neto ni amb Riqui Puig, tot i que han decidit pel seu compte presentar-se als primers entrenaments de pretemporada.

Aquests no són els únics jugadors que segurament no seguiran a la disciplina blaugrana, però sí aquells amb qui tant Xavi com el club han sigut més directes per accelerar-ne la sortida. Però els terminis amb què voldria treballar el club en molts casos no s'ajusten als timings que manegen els jugadors i els seus representants. Tallar contractes de forma unilateral, com es va fer el curs passat amb el brasiler Matheus Fernandes, i acabar a judici, és una fórmula que l'entitat s'estalviarà a tot preu. Finalitzar contractes mitjançant cartes de llibertat tampoc és una opció desitjada, tot i que no es descarta estudiar-la com a última mesura en casos enquistats i de difícil resolució, com és el de Samuel Umtiti.

En l'escenari desitjat que treballa el club és en transaccions habituals, siguin cessions per estalviar-se salaris o traspassos per rascar alguns ingressos. En aquest sentit, l'entitat blaugrana apel·la a la voluntat dels futbolistes que tenen assumit que cal abandonar Barcelona per tenir més minuts. Com és el cas de Clément Lenglet, en negociacions avançades amb el Tottenham per segellar la seva cessió al conjunt londinenc, malgrat que el cavall de batalla continua sent quina part percentual del salari seguirà assumint el Barça. Des de l'entorn del central francès asseguren a l'ARA que el jugador està conforme amb sortir cedit i que estan a l'espera que els dos clubs arribin a un acord.

El Monza italià, opció per a Mingueza

Qui també treballa en la seva sortida és Óscar Mingueza, que, després de debutar amb el primer equip de la mà de Ronald Koeman el curs 2020-21, va tenir un rendiment decreixent el curs passat i una presència pràcticament residual des de l'arribada de Xavi Hernández a la banqueta blaugrana. El defensor de Santa Perpètua de Mogoda té contracte fins al 2023 i, tal com recorden des del seu entorn a l'ARA, "és el primer a reconèixer que no ha tingut una bona temporada".

Per això, Mingueza accepta que s'ha de buscar una sortida, però encara no té una proposta sòlida que el convenci damunt la taula. Tot i que la seva prioritat seria continuar a la Lliga espanyola (ha mantingut contactes amb alguns equips de Primera Divisió, entre els quals el Celta, una opció que no ha quallat, i el Girona, que ara mateix no prioritza la seva contractació), fonts pròximes al central català asseguren que no es tanca la porta a ser traspassat a un altre club d'Europa.

En aquest sentit, una opció passa pel Monza, equip que acaba de pujar per primer cop en la seva història a la Serie A italiana i que té Silvio Berlusconi com a propietari. "És una opció interessant. És un equip que vol fer les coses bé i amb un entrenador [Giovanni Stroppa] que aposta pels joves", resolen des de l'entorn de Mingueza. Opcions més remotes passarien per una sortida a algun club de la mitja taula de la Premier League anglesa o de la Bundesliga alemanya.

En tot cas, fonts pròximes al jugador asseguren que, si bé accepten i tenen assumit que el defensor s'ha de buscar una sortida, estan "tranquils" i es prendran "el temps que faci falta" per trobar una opció que satisfaci el futbolista i on pugui tenir minuts. Lamenten, però, que s'estigui aplicant una mesura de "pressió" a un futbolista format a la casa per tal d'accelerar la seva sortida, deixant-lo fora de la pretemporada i, probablement, de la gira de l'equip pels Estats Units.

stats