Bàsquet

La negra intrahistòria darrere de la selecció femenina de bàsquet

Dues jugadores, Anna Cruz i Marta Xargay, han destapat els desagradables mètodes del seleccionador Lucas Mondelo

Joan Carol
4 min
Lucas Mondelo

BarcelonaEl dia 8 d'agost Marta Xargay, llegenda de la selecció espanyola de bàsquet, va explicar a El País els motius de la seva retirada definitiva. Xargay va confessar haver patit bulímia, i va apuntar directament a l'ara ja exseleccionador Lucas Mondelo. A les confessions de Xargay s'hi ha sumat Anna Cruz. La jugadora del Casademont Saragossa va anunciar l'11 de gener d'aquest mateix any la seva retirada de la selecció espanyola, amb una carta en la qual, sense donar cap nom, ara podem saber que estava plena de referències a Mondelo.

Capítol 1. La primera pedra

La capsa de Pandora l'ha obert durant els últims dies Marta Xargay, però va ser posada a l'escenari per Anna Cruz. En la carta en què va comunicar que deixava la selecció va confessar haver viscut faltes de respecte i dignitat. "Crec totalment innecessari seguir tolerant actes que van contra els meus principis. Jo també tinc poder, el poder de decidir per a qui treballo i per a qui no". D'aquesta contundent manera, Cruz deixava caure el que s'ha destapat amb la confessió de Xargay: l'abús de poder del seleccionador Lucas Mondelo.

Capítol 2. Explicar per ajudar

Marta Xargay es va sincerar amb El País just abans dels Jocs de Tòquio, en una entrevista que exposava negativament Lucas Mondelo. La duresa de les declaracions era tal que la Federació Espanyola de Bàsquet (FEB) va demanar endarrerir la publicació, per no alterar la concentració de l’equip. El relat de la gironina cau sobre la figura de Mondelo. "Hi ha límits que no s'han de traspassar i ell a mi em va portar a un límit molt heavy. He tingut problemes amb el menjar per culpa d'aquesta persona".

Xargay relata que en l'etapa en què va coincidir amb Mondelo al Dinamo Kursk, la temporada 2018-2019, l'assetjament era extrem. "Ens va dir que nosaltres no teníem postres perquè estàvem grasses", explica. Tot i trobar-se bé físicament, els comentaris de Mondelo li generaven inseguretat dins i fora de la pista.

Però Xargay té clar que no vol ser recordada per això. La màxima anotadora de la final de l'Europeu 2019 s'ha obert amb l'objectiu d'ajudar les futures generacions, i no com una manera de victimitzar la seva brillant carrera. "Ho explico perquè crec que pot ajudar moltes noies que estan passant pel mateix".

Capítol 3. El poder sobre el poder

La FEB va donar suport a Xargay, alhora que se'n rentava les mans: "No teníem coneixement dels fets". Tot i això, la FEB admet saber que la relació entre Mondelo i les jugadores estava desgastada, fet que ha tingut en compte per acabar l'etapa del seleccionador abans d'hora. El president de la FEB, Jorge Garbajosa, ha reiterat el desconeixement dels fets per part de la Federació, i ha marcat els actes de Mondelo com un "comportament abusiu".

Capítol 4. Morir matant

"Soc de l'Hospitalet i moro matant", deia Lucas Mondelo a les seves jugadores. Unes paraules que es veuen reflectides en el seu comunicat. Per això, buscant salvar el seu honor, recorda algunes paraules de Xargay sobre ell: "Tenim una bona relació perquè ens agrada guanyar". També intenta tombar Garbajosa, recriminant que el president encara no s'ha posat en contacte amb ell, i que s'han donat per verdaderes unes paraules que "per a res s'ajusten a la realitat", segons Mondelo.

Després d'atacar, passa a la defensiva. L'exseleccionador justifica els seus mètodes, al·legant que ni cap club, ni la Federació, ni les jugadores l'han advertit mai de cap problema. També delega les responsabilitats, justificant que tota la seva planificació i els mètodes de treball que ha utilitzat han estat aprovats per la direcció esportiva. Mondelo, per acabar, fa una rentada de mans, escombrant-ho fora del seu terreny: "La responsabilitat sobre l'alimentació de les jugadores no correspon a l'entrenador, sinó als serveis mèdics".

Capítol 5. Tant de bo, l'últim

Vuit mesos després d'escriure la primera pàgina d'aquesta història, Anna Cruz ha tornat a parlar. L'escolta ha explicat a El País que Mondelo utilitzava el pes com una estratègia de pressió i assetjament. "Ha enfonsat moltes jugadores".

"No tot val per guanyar i guanyar no ho pot justificar tot", diu Cruz. En un inici l'equip estava unit contra Mondelo, però la competitivitat que va crear el seleccionador va ser totalment insana. "Si no li reies les gràcies passaves a portar l'etiqueta de problemàtica".

Cruz va ser perseguida per Mondelo en els seus últims dies a la selecció, i va arribar a patir atacs d'ansietat. Després de l'anunci d'una prematura retirada per part de Xargay, Mondelo va fer un tuit en què lamentava que la gironina deixés el bàsquet. Cruz, en un acte de valentia, va fer mostra del problema que hi havia a la selecció, responent a Mondelo públicament: "Podríem haver intentat tractar millor la persona quan la teníem al costat, en lloc d'intentar quedar bé".

Després de l'or al mundial del 2019, la selecció ha perdut un trio d'estrelles. Laura Nicholls, Anna Cruz i Marta Xargay. Nicholls va anunciar la seva retirada aquest mes de maig; confessava haver viscut situacions inversemblants i expressava que sentia que "la família i la salut són el primer". Amb aquestes paraules, Nicholls deixava entreveure el que podria ser el següent capítol d'aquesta negra història que ha embrutat el llegat d'una generació que caldrà recordar sempre.

stats