Bàsquet - NBA

Un llop disfressat de caputxeta amenaça la NBA

Els experts alerten del risc que la competició de bàsquet s'associï amb cases d'apostes per fer negoci

3 min
Jontay Porter, aler pívot dels Toronto Raptors, durant un partit de la NBA

BarcelonaLa NBA té un problema. I gros. La relació cada vegada més estreta entre la millor lliga del món de bàsquet i les apostes s'ha convertit en un motiu de gran preocupació, tant per als experts com per a algunes veus importants de la lliga. L'entrenador dels Cleveland Cavaliers, J.B. Bickerstaff, va rebre amenaces d'apostadors per telèfon i Tyrese Haliburton, estrella dels Indiana Pacers, va reconèixer que de vegades se sent només com si fos attrezzo dins del negoci de les apostes. Rudy Gobert, dels Minnesota Timberwolves, ho té clar. "Les apostes s'estan convertint en un problema cada cop més gran que està danyant el bàsquet", diu.

L'últim escàndol l'ha protagonitzat Jontay Porter. La NBA està investigant el jugador dels Toronto Raptors per irregularitats en el seu joc vinculades a una trama d'apostes. La seva actuació en dos partits, disputats el 26 de gener i el 20 de març, està sota sospita. Durant el primer matx jugat contra els Los Angeles Clippers la predicció amb la qual es van guanyar més diners a la NBA va ser la que feia referència als seus triples. A diferència del que és habitual, no en va llançar cap. La situació es va repetir contra els Sacramento Kings, quan tan sols va intentar un tir abans de demanar el canvi per un suposat problema de visió en un ull.

LeBron James, contra els Brooklyn Nets

Algunes cases d'apostes van registrar un guany extraordinari en aquests dos partits per apostar que Porter no arribaria als seus registres habituals, una estratègia que és coneguda com a under. ESPN assegura que va haver-hi "múltiples" intents d'apostar més de 10.000 i 20.000 dòlars en el partit contra els Clippers, quan les restriccions per a aquestes apostes de rendiment individual solen estar entre els 1.000 i els 2.000 dòlars. El jugador dels Raptors, que divideix el seu temps entre la NBA i la G League, té un salari de tan sols 380.000 euros.

Les lligues més importants dels Estats Units fa temps que accentuen la seva relació amb el mercat de les apostes esportives, un negoci multimilionari. La NBA va anunciar fa unes setmanes que l'NBA League Pass, la seva plataforma de streaming, inclourà opcions per a apostar en directe mentre es miren els partits. L'últim conveni col·lectiu de la NBA permet als jugadors invertir en companyies d'apostes i promocionar empreses del sector.

Segons l'Associació d'Apostes dels Estats Units (AGA), el negoci va moure més de 110.000 milions d'euros durant el 2023. La xifra suposa un increment del 27,8% respecte al 2022. Les apostes esportives són legals en 38 estats i el Districte de Colúmbia. Califòrnia, Texas o Geòrgia són alguns dels estats que encara mantenen les seves restriccions.

Addiccions al joc

Els incentius econòmics són evidents, però els experts alerten del risc que competicions com la NBA s'associïn amb cases d'apostes per fer negoci, ja que això pot aixecar sospites i, a més, estimular efectes molt perjudicials i perillosos per als estrats més vulnerables de la societat, com les addiccions al joc, problemes de salut mental i fins i tot activitat criminal.

Segons Bickerstaff, "les apostes són un joc perillós i anem per la corda fluixa". "Això comporta pressió extra i una distracció de l'esport que pot ser complicada per a jugadors, entrenadors, àrbitres i tothom involucrat. Crec que, per la seguretat de tothom, hem de ser molt curosos amb l'apropament de les apostes. Moltes vegades la gent aposta per pagar la factura de l'electricitat o el lloguer amb aquests diners. S'ha anat massa lluny".

Shohei Ohtani, estrella de Los Angeles Dodgers

La MLB de beisbol està patint un escàndol majúscul. Ippei Mizuhara, traductor i amic de la gran estrella Shohei Ohtani (Los Angeles Dodgers), va ser acomiadat per desviar uns 4 milions d'euros dels comptes del jugador. El robatori està relacionat amb les apostes esportives.

Telèfons d’ajuda relacionats amb la ludopatia

670 691 513

93 318 04 07

061

Federació d’Associacions

Catalanes d’Afectats pels

Jocs d’Apostes (FACAJOC)

Associació

Jugadors Anònims

Salut Respon

Telèfons d’ajuda relacionats

amb la ludopatia

93 318 04 07

Federació d’Associacions Catalanes

d’Afectats pels Jocs d’Apostes (FACAJOC)

670 691 513

Associació Jugadors Anònims

061

Salut Respon

Telèfons d’ajuda relacionats

amb la ludopatia

93 318 04 07

Federació d’Associacions Catalanes

d’Afectats pels Jocs d’Apostes (FACAJOC)

670 691 513

Associació Jugadors Anònims

061

Salut Respon

stats