Nadal buscarà contra Medvédev ser el jugador amb més títols de Grand Slam de la història

El manacorí ha superat Berrettini en quatre sets i jugarà la final d'Austràlia, on fins ara només ha guanyat un cop

4 min
Rafa Nadal celebra la victòria contra Berretini a l'Open d'Austràlia

El destí, sumat a la capacitat d'autosuperació de Rafa Nadal, ha permès al jugador de Manacor tenir una oportunitat d'or per ser el primer jugador a guanyar 21 títols de Grand Slam, i desfer així l'empat a 20 títols amb Roger Federer i Novak Djokovic. Sense el serbi, gran dominador del circuit els últims anys, Nadal s'ha classificat per a la final del torneig en què sempre ho passa pitjor, Austràlia. Només hi ha guanyat un cop, de fet. Un llunyà 2009, en cinc sets davant Roger Federer. Ara intentarà imposar el seu joc de nou a la pista Rod Laver davant el rus Daniïl Medvédev, número dos mundial, que avui s'ha desfet del grec Stefanos Tsitipas en quatre sets (7-6, 4-6, 6-4 i 6-1). El rus, gran favorit un cop Djokovic va ser deportat per no complir les mesures sanitàries d'Austràlia, ha aconseguit centrar-se en un torneig en què s'ha fet un fart de discutir amb els espectadors (no va portar bé que xiulessin durant el seu servei en el duel contra el local Kyrgios) o l'àrbitre, com el català Jaume Campistol, amb qui s'ha encarat durant la semifinal enfadat perquè el pare de Tsitsipas donava instruccions al seu fill. "Com pots estar arbitrant una semifinal d'un Grand Slam? T'estic parlant, mira'm quan et parli", ha dit el jugador rus, vigent subcampió a Melbourne.

Nadal, en canvi, ha anat fent el seu camí, concentrat, endollat, conscient que sense Djokovic, que hauria pogut ser el seu rival a semifinals, tenia una oportunitat caiguda del cel. Als 35 anys, el jugador de Manacor ha anat tallant les ales a un munt de jugadors joves que aspiren a ocupar l'espai a l'Olimp del tenis que ara ocupen Federer, Djokovic i Nadal. Jugadors com l'italià Mateo Berrettini, derrotat en quatre sets per Nadal: 6-3, 6-2, 3-6 i 6-4. Nadal ha sabut imposar el seu ritme a la pista i ha aconseguit el primer set 43 minuts després de trencar el servei de Berrettini durant el segon joc. El tenista mallorquí també s'ha imposat en el segon set, ha perdut el tercer i en el quart ha rematat la victòria amb un bon servei en el primer match ball. "Guanyar el 2009 aquí va ser un honor, però, honestament, no pensava que tornaria a tenir una oportunitat. Ara només penso en guanyar", ha dit l'exnúmero u mundial.

“He començat jugant molt bé. Al tercer set ell ha anat amb tot i jo no he servit gaire bé", ha dit crític amb el seu joc Nadal, que s'ha emocionat perquè "arribar a la final significa més que poder guanyar un títol", en referència als problemes físics que l'han castigat els últims mesos. 17 anys després de derrotar Roger Federer a les semifinals de Roland Garros, quan va arribar a una final del Grand Slam per primer cop amb 19 anys, el jugador de Manacor torna a aspirar a guanyar en una pista on els últims sis anys només han guanyat Federer o Djokovic. Curiosament, ja és el sisè tenista amb més finals a Melbourne, amb un total de sis. Però n'ha perdut quatre. Després de tants anys picant pedra, cada èxit significa seguir engreixant unes estadístiques sorprenents, perquè ja porta 29 finals de Grand Slam, encara per sota de les 31 de Federer i Djokovic. I, de passada, es converteix en el quart jugador més veterà en arribar a la final d'Austràlia, amb 35 anys i 241 dies, per darrere de Ken Rosewell, Roger Federer i Malcolm Anderson. Si guanya, serà el tercer campió més veterà, ja que l'australià Ken Rosewell va ser capaç de ser campió el 1972 amb 37 anys i 62 dies. I Federer, amb 36 anys i 173 dies el 2018.

Per a Medvédev, de 25 anys, la final serà una gran oportunitat per explicar al món que ell és el gran nom del futur. Campió el 2021 al US Open i subcampió a Melbourne, és el número dos mundial i no deixa de créixer amb el seu estil anàrquic. Desmanegat i prim, uneix moments en què sembla perdre el nord amb moments d'un tenis brillant. En els quatre duels entre els dos, Nadal ha guanyat tres vegades, inclosa la final del US Open del 2019 en cinc sets, però l'últim enfrontament el va guanyar el rus a Londres, sobre pista ràpida, el 2020. El moscovita feia broma fa poc sobre l'estranya sensació que li suposava competir contra Nadal o Djokovic, però ara gaudeix de l'experiència. "Ignoro si l'any passat el Rafa va veure per televisió la final que vaig perdre aquí amb Djokovic. Ara li toca a Djokovic veure la final per televisió", ha bromejat un jugador particular que es defineix com "algú que pot semblar un paio normal, però tinc un món interior bastant particular que no conec del tot bé, i no el controlo del tot”. Amb 14 anys, de fet, la mateixa edat amb què Nadal ja guanyava títols, ell va deixar el tenis uns mesos per centrar-se en les competicions de videojocs, la seva gran passió fora de les pistes. Un caràcter que li ha provocat més d'un cop ser desqualificat per protestar. "Aquestes coses no m'ajuden. Les hauria de controlar, ja que em van en contra. Avui per sort m'he pogut tornar a centrar, però n'haig d'aprendre", ha dit recordant quan s'ha encarat amb Campistol. Amb 25 anys, el rus busca el seu segon títol de Grand Slam. I, amb 35, Nadal vol ser el jugador que n'ha guanyat més. Dues generacions, cara a cara.

stats