BARÇA
Esports 25/11/2015

Un aficionat del Barça sancionat amb 3.000 euros per exhibir una estelada al Bernabéu guanya el judici

El jutge considera que els agents policials van actuar amb un excés de "zel"

Albert Llimós
2 min
Joan Lleal, a l'esquerra, lluint l'estelada a Madrid

BarcelonaEl 10 de desembre del 2011, Joan Lleal va exhibir una estelada al Santiago Bernabéu. Va ser multat amb 3.000 euros per la Delegació del govern de Madrid, sancionat com a autor d'una "infracció administrativa" que es va qualificar com a "molt greu", d'acord amb la llei 19/2007, contra la "violència, el racisme, la xenofòbia i la intolerància", la mateixa normativa a la qual es van agafar la Policia Nacional i el Reial Madrid aquest dissabte, al clàssic, per confiscar les estelades que portaven alguns aficionats catalans. A Lleal, a més, se li va prohibir l'accés als recintes esportius per un període de sis anys.

L'aficionat blaugrana va interposar una demanda contra la Delegació del govern madrileny, i va recórrer la sanció, i el judici es va celebrar el passat 7 d'octubre. Lleal ha guanyat, la sanció de 3.000 euros que va rebre no està justificada, segons la sentència a la qual ha tingut accés l'ARA del jutjat del contenciós administratiu número 19 de Madrid. La jutge considera que els agents policials van actuar amb un excés de "zel", i la seva actuació no va ser "adequada" ni tampoc "justificada". "En definitiva, sense més proves, no puc entendre que l'actuació del recorrent incités per provocar l'alteració de l'ordre públic", conclou la sentència: Lleal no va "incitar amb gestos obscens els aficionats locals", com mantenia la sanció administrativa.

L'escrit detalla que si bé Lleal "va exhibir en dues ocasions la bandera independentista, sense prejudici que aquesta exhibició fos apropiada o no, com a circumstància que sense cap mena de dubte va poder causar incidents en atenció a les circumstàncies de temps i lloc en què es va produir, el cert és que només puc apreciar un excés de zel dels agents de l'autoritat".

Això sí, la magistrada considera que l'exhibició de la bandera "pot tenir conseqüències negatives" i "pot ocasionar seriosos problemes per a la reacció de tercers", fet que fa que l'actuació dels agents no fos "inadequada": "Tampoc és qüestió de legalitat o no de l'exhibició d'una bandera o una altra, ni de l'exercici de drets constitucionals, sinó de conveniència i adequació d'una actuació en un determinat moment, tenint en compte les circumstàncies de temps i lloc". Tot i això, la jutge considera en el seu escrit que les "mesures que es van adoptar" no van ser ni "adequades ni justificades", perquè "l'exhibició de la bandera [...] va poder ocasionar problemes", però "en definitiva no els va ocasionar". "Tot es redueix a una qüestió no de drets, sinó de sentit comú", diu el text per deixar palès que l'idoni hauria estat que l'estelada no s'exhibís.

El que dóna la raó a Lleal és que l'administració hauria d'haver provat la infracció greu i no ho va fer. "Sense més prova, no puc atendre que l'actuació del recorrent incités per provocar l'alteració de l'ordre públic", diu l'escrit, que no podrà ser recorregut i és definitiu.

stats