Barça femení

El misteri d'Alexia i altres expedients d'una infermeria de rècord

El Barça és el club de la Lliga F que més baixes acumula aquesta temporada

Pau Pedraza i Sopena
5 min
Alexia Putellas serà baixa per segon partit consecutiu.

BarcelonaMai unes molèsties al genoll no havien durat tant de temps. El cor de tot el barcelonisme es va aturar uns segons quan la que havia de ser una nit qualsevol de Champions es va convertir en un malson. Alexia Putellas abandonava el terreny de joc per ser examinada pels metges. Més val evitar que curar. A la mitja part, van decidir substituir-la per cuidar un genoll que feia poc s'havia recuperat d'una lesió de creuats a la cama esquerra.

"El doctor m'ha dit durant el descans que l'havia de canviar, però no tinc més informació", deia Jonatan Giráldez a la roda de premsa posterior. Des d'aleshores, la de Mollet del Vallès no s'ha entrenat amb el grup: les molèsties duren. "Els casos que envolten els lligaments creuats són molt complexos", explica a l'ARA un especialista en aquest tipus de lesions. "Quan recaus és perquè a vegades has treballat més un costat que no pas l'altre", afegeix.

Preocupa el misteri d'unes molèsties que ja duren més d'un mes. La durada de la baixa d'Alexia és una incertesa. Tant o més que la seva renovació amb el Barça. "No és greu i va millorant. És un tema de sensacions de l'Alexia", asseguren fonts properes a la campiona del món. Malgrat tenir encara la molèstia i no estar disponible, segons confirmen a l'ARA, "la cosa està anant bé i tard o d'hora la tornarem a tenir en els terrenys de joc", recullen les mateixes fonts. Al vestidor tampoc saben l'hora de tornada. "No sabem el dia que tornarà, però segueix treballant amb els físios. Hem de ser curosos perquè ve d'una lesió greu", ha explicat Giráldez en la prèvia al partit de Champions d'aquest dijous contra el Rosengard (21 h, TV3 i DAZN).

La infermeria del Barça femení, a rebentar

Les jugadores estan fent una mena de cursa de relleus a la infermeria blaugrana. Quan una es recupera, passa el testimoni. Un exemple és el cas d'Asisat Oshoala i Cata Coll. Quan semblava que tot anava cap a millor i la nigeriana acabava de rebre l'alta mèdica, la mallorquina es va fer un esquinç al turmell i la va rellevar al dispensari.

"Com molts de vosaltres sabeu, el meu genoll no ha estat del tot bé", va escriure Rolfö a les seves xarxes després de jugar el Mundial amb Suècia. Va ser la primera a entrar a la llista no desitjada de qualsevol entrenador. "Ara ha arribat el punt en què haig de sotmetre'm a una cirurgia", continuava el comunicat. Va trencar-se el menisc i fins ara no ha parat de rebre companyes fora dels terrenys de joc. "L'evolució està anant bé. La idea és que Rolfö comenci a fer treball de camp al gener", ha dit Giráldez. "En funció de les seves sensacions podrem veure si s'incorpora a finals de gener o al febrer", ha afegit.

Ara mateix el planter de Giráldez suma set baixes: Coll, Paredes, Mapi León, Jana Fernàndez, Alexia, Rolfö i Bruna (aquesta última, probablement, tornarà a la convocatòria pel partit de Champions). Però la culpa no està només en l'exigència del calendari. Totes elles, menys la molletana, s'han lesionat a la Ciutat Esportiva, on els esforços no es negocien gens. "El ritme en els entrenaments és més elevat que el de l'any passat. Volen ser les millors", expliquen fonts pròximes al vestidor. "No és el mateix que et defensi Bronze que una jugadora d'algun equip inferior", complementen les mateixes.

Un entrenament també va ser el marc de l'última lesió greu d'una jugadora important del Barça. La de Mapi León, que va ser operada amb èxit la setmana passada del trencament del menisc extern del genoll. Malgrat la intervenció, el seu entorn afirma que la recuperació pot durar fins a finals de temporada. Li han suturat el menisc, i la recuperació serà més llarga que si l'hi haguessin extret. L'aragonesa, de 28 anys, ha pensat en un llarg termini que serà blaugrana, ja que la seva renovació s'anunciarà aviat.

El calvari de Jana Fernàndez

"Està amb moltes ganes i convençuda que podrà ajudar l'equip", asseguraven des de l'entorn de Jana Fernàndez abans de tornar-se a lesionar. Tot apuntava al retorn de la de Sant Esteve Sesrovires als terrenys de joc. "La recuperació ha anat bé. Es troba amb molt bones sensacions", celebraven. Malauradament, però, la futbolista s'ha lesionat muscularment l'altra cama i ha de tornar a començar.

Les cuixes li estan passant factura. "L'estrès o la fatiga fa que la jugadora es pugui lesionar més", argumenten fonts mèdiques consultades per l'ARA. Després de lesionar-se l'esquerra i estar més de dos mesos a la infermeria, en l'entrenament previ a l'última jornada de Lliga d'aquest any va caure de la dreta. El club ha confirmat una lesió en el bíceps femoral. Si s'opera, ha d'estar, com a mínim, quatre mesos de baixa. En canvi, si evita la cirurgia, depenent del grau pot estar entre dues i vuit setmanes fora de la convocatòria.

"És una molt mala notícia per a ella, les companyes i l'staff", ha assenyalat Giráldez. "L’hem d’ajudar perquè torni com més aviat millor. La veurem fora unes quantes setmanes", ha dit. El tècnic està tocat, però les jugadores tenen clar que han d'estar al seu costat més que mai: "Li hem de donar suport. Està passant per un moment complicat. És molt jove i té un futur impressionant", ha explicat Marta Torrejón al costat de l'entrenador.

Amb les baixes de Paredes i Mapi, Jana hauria pogut tornar a tenir el protagonisme que li pertoca dins de la parella de centrals. En el seu retorn l'hauria acompanyat Martina Fernández, jugadora del B que ha format parella amb Engen els tres últims partits de Lliga i que ha estat una peça clau en el rocambolesc esquema de Giráldez a l'hora de buscar dues centrals per defensar la porteria.

Fernàndez, formada a La Masia, no va tenir els minuts que desitjava la temporada anterior. Es va lesionar dels creuats del genoll i només va poder disputar sis partits. Malgrat la dura lesió el febrer del 2022, el Barça va confiar en ella i a finals d'any la va renovar tres cursos més.

El clàssic empata fora del camp

El club blaugrana és el que més lesionades suma entre els més grans de la Lliga F. Però també l'iguala el Reial Madrid. Les blanques també han patit la plaga de lesions i Alberto Toril no té Svava, Weir, Camacho, Rocío Gálvez, Toletti, Feller i Linda. Malgrat les baixes, els de la capital han recuperat les últimes tres.

L'Atlètic de Madrid, en canvi, no ha passat pel malson barcelonista. Les matalasseres tenien dues baixes de l'estiu i a principi de curs van lamentar la lesió de Medina. Tanmateix, les tres ja estan recuperades. L'Athletic Club en va tenir cinc i en va donar d'alta quatre; en el Llevant, les quatre lesionades ja han tornat, i la Reial Societat només té una jugadora lesionada.

stats