La Marató dels rècords i els herois anònims

En el retorn de la Marató de Barcelona, cauen el rècord masculí i femení en una jornada festiva

La Marató de Barcelona s'ha disputat aquest diumenge

Als peus de la Sagrada Família, un corredor de la Marató va oblidar-se de mantenir el ritme o millorar la seva marca. Va aturar-se on l’esperava la seva parella, animant-lo, i va demanar-li si es volia casar amb ell. Uns metres més enrere, Eric Domingo suava corrent i empenyent la cadira de rodes de la seva mare, que pateix esclerosi múltiple. I per primer cop des que vam incorporar al nostre lèxic la paraula coronavirus, els carrers de Barcelona van tornar a gaudir amb la Marató, convertida en una gran festa popular. I en una edició amb rècords, ja que el kenià Samuel Kosgei, amb un temps de 2h.06:03, i l’etíop Tadu Teshome, amb 2h.23:53, van establir dos nous rècords de la prova en la seva 42a edició. Després de dos anys sense poder viure la Marató, la competició va tornar per la porta gran.

Un total de 15.100 corredors, 4.000 d’ells dones, estaven inscrits per participar en una carrera dominada, esclar, pels africans. Catorze corredors van arribar al quilòmetre 30 plegats, amb el kenià Emmanuel Bor al capdavant del grup, sota la mirada del veterà corredor de 35 anys Samuel Kosgei. El kenià va atacar als últims dos quilòmetres i va demostrar ser un gat vell amb cames fresques: va creuar la línia de meta amb un temps de 2h.06:03, va batre per un segon el rècord del 2019 del fondista de Bahrain Alemu Bekele (2h.06:04) i va rebaixar en 50 segons la seva marca personal (2h.06:53 el 2016). El segon lloc del podi va ser per al marroquí Othmane El Goumri, amb 2h.06:30, i el tercer per al seu compatriota Mohamed Ziani, amb 2h.06:33. “El circuit barceloní és molt ràpid, i he tingut paciència per atacar al moment clau, a cinc quilòmetres de la meta”, va declarar el guanyador.

El barceloní Eric Domingo ha batut el rècord Guinness de marató empenyent una cadira de rodes, amb 2 hores, 53 minuts i 28 segons. A la cadira hi anava la seva mare, que pateix esclerosi múltiple

En categoria femenina, les corredores etíops, liderades per Bekelech Gudeta, Meseret Gola, Meseret Belete i la gran favorita Tinbit Gidey, passaven el quilòmetre 5 amb 16:51, 34 segons per sota del rècord. Es mantenien a ritme de rècord a la meitat de la cursa. Però a tres quilòmetres de l’arribada, una jove atleta etíop de 20 anys, Tadu Teshome, debutant en la marató, deixava enrere les favorites i augmentava el ritme per imposar-se amb 2h.23:53 i rebaixar en 51 segons el rècord assolit per la seva compatriota Kuftu Tahir, amb 2h.24:44 el 2019. Darrere seu entraven Meseret Gola, amb 2h.24:09, i Meseret Belete, amb 2h.24:26, també per sota del rècord anterior. Si en categoria masculina va guanyar un veterà, en femenina la glòria era per a una jove. “La d’avui era la meva primera marató i penso que debutar en un circuit tan ràpid com aquest m’ha facilitat coses davant el grup de compatriotes que han estat al capdavant de la prova. La meva marca en la mitja marató és 1h.09:09 i he aguantat bé el ritme. Quan he fet el canvi de ritme i m’he avançat m’he sentit molt segura i he vist que no em seguien”, explicava. En la categoria de cadira de rodes, el vencedor va ser l’atleta paralímpic de les Franqueses del Vallès (Vallès Oriental) Jordi Madera, de 41 anys.