Barça

El condicionant que tindrà Laporta per pagar els salaris dels jugadors

El Barça treballa per obtenir una pòlissa de crèdit que permeti fer front a les seves obligacions que podria necessitar l'aprovació de l'assemblea

3 min
Joan Laporta durant una compareixença pública.

Barcelona"Què hi ha del salari del Leo?", va preguntar la família Messi a la junta de Josep Maria Bartomeu una vegada que l'argentí no va percebre el sou en la data que pertocava. Els futbolistes professionals cobren molt, però només dues vegades a l'any, el desembre i el juny. Aquest fet pot comportar tensions econòmiques fortes en un club que tingui problemes de tresoreria perquè la xifra a pagar de cop en salaris esportius és molt elevada. En el cas del Barça, que aquest exercici té una massa salarial de gairebé 500 milions d'euros (més de la meitat del pressupost), el curs present suposa haver d'afrontar un pagament total del voltant dels 250 milions d'euros al gener i un altre de la mateixa quantitat ara al juny.

"Durant aquest any, a diferència de l'inici del mandat de Laporta, no hem tingut tensions de tresoreria", explica a l'ARA una persona de l'entitat blaugrana amb accés als números del club. Una de les partides més elevades durant la resta de l'exercici són els salaris no esportius, que suposen un 4% del pressupost del Barça i que s'han de pagar mensualment. "Hi ha diners. Però ara és veritat que s'han d'afrontar els salaris de la plantilla esportiva i també s'han de comptar els bonus del primer equip femení de futbol per haver guanyat la Champions League", afegeix. D'altra banda, hi ha desviacions del pressupost a causa de la baixa assistència a Montjuïc i de l'impagament de Libero a Barça Media.

Per aquest motiu, segons va avançar La Vanguardia i ha pogut confirmar l'ARA, la junta de Joan Laporta està treballant per aconseguir un crèdit del voltant dels 100 milions d'euros que tot indica que acabarà tenint forma de pòlissa. "Haver de prendre aquesta mesura comporta tres coses: no tens cap previsió financera com a club i vas al dia; no pots fer front a les teves obligacions financeres, i tots els altres productes financers activats els tens al límit", considera un analista de l'economia blaugrana consultat per aquest diari.

Les diverses interpretacions dels estatuts del Barça

Segons el punt 20.7 dels estatuts del club blaugrana, aquesta operació creditícia, si finalment es tanca, podria necessitar el vistiplau de la pròxima assemblea general de socis compromissaris del Barça, prevista d'aquí uns mesos. Una de les funcions d'aquest òrgan de l'entitat és la següent: "Autoritzar l'emissió de títols transmissibles de deute o l'acceptació de diners en forma de crèdit o préstec que hagin de suposar l'increment de l'endeutament global del club, el valor dels quals superi en un 10% el pressupost anual d'ingressos. L'acord de l'assemblea ha de ser aprovat per majoria de dues terceres parts dels assistents".

El punt 20.7 dels estatuts del Barça es refereix a les operacions creditícies.

El pressupost del Barça de l'exercici vigent és de 859 milions d'euros d'ingressos. Per tant, demanar un crèdit de 100 milions significaria una operació d'una quantitat corresponent a l'11,64% del pressupost. Tenint en compte aquest aspecte, algunes persones consultades de l'entorn del Barça consideren que aquesta operació hauria de ser validada per l'assemblea. Però hi ha una circumstància que provoca que altres fonts a les quals s'ha preguntat pel tema tinguin dubtes: que es tracti d'una pòlissa i no d'un préstec ordinari.

Una pòlissa és com una targeta de crèdit que, en aquest cas, el Barça obtindria amb uns 100 milions disponibles. Però això no significa que el club blaugrana els acabi utilitzant tots si finalment no els necessita. De moment, disposaria d'un marge de fins als 85,9 milions utilitzats (el 10% del pressupost actual) per no haver de passar per l'assemblea. De fet, els interessos de les pòlisses només es paguen sobre la part que has fet servir i no sobre el total disposat. També s'ha de fer front a una quota de manteniment. L'ARA ha preguntat a fonts oficials del Barça sobre si el crèdit serà en forma de pòlissa i la resposta ha estat que "el club no dona detalls o informacions sobre operacions que no estan completades". 

La denúncia a Libero, una sortida que agafa força

D'altra banda, com va avançar l'ARA, el fet que la junta de Laporta denunciés Libero per l'impagament a Barça Media pot convertir-se ara en una salvació de cara a salvar els números a curt termini si no apareixen nous inversors en aquest projecte abans del 30 de juny. La incertesa que comporta que el cas estigui judicialitzat provocaria que els 100 milions que falten a Barça Media no perjudiquessin la valoració comptable de 408 milions de l'actiu en els números del club fins que hi hagi una sentència, sempre que a l’empresa auditora del Barça (l’exercici passat va ser Grant Thornton) i a la Lliga de Javier Tebas els sembli bé.

stats